Sosiaalidemokraatit väläyttivät autolla ajokieltoa tietyille päiville

Sosiaalidemokraattien mukaan Ruotsissa voidaan ottaa käyttöön autolla ajokielto tiettyinä päivinä, jos polttoaineiden päästövähennysvelvotteista ei päästä sopuun.

Kyse on siitä, että sosiaalidemokraatit ja vihreät, ollessaan hallituksessa, ottivat käyttöön ns. vähennysvelvollisuuslain. Se tarkoittaa sitä, että polttoainetoimittajien on vähennettävä tiettyjen polttoaineiden kasvihuonepäästöjä tietyllä prosentilla.

Sverigedemokraatit haluavat nyt hallituksen laskevan nämä päästörajoitukset ehdottomaan vähimmäistasoon, eli nollaan prosenttiin. Toisin sanoen sosiaalidemokraattien ja vihreiden päästörajoitukset lakaistaan maton alle. Joku ehtikin jo sanoa, että sverigedemokraatit ovat palauttamassa Ruotsia takaisin normaaliin edellisten hallitusten toilailujen takia.

Hallitusta sitoo sverigedemokraattien kanssa tehty Tidö-sopimus, eli jossa on myös maininta päästörajoituksista. Jos hallitus ei suostu alentamaan päästörajoituksia, niin SD antaa epäluottamuslauseen ja hallitus kaatuu.

Sosiaalidemokraatit ovat tietenkin vetäneet asiasta herneet nenään ja puolueen talouspoliittinen tiedottaja Mikael Damberg sanoo, että jos SD:n vähennysvelvoitteen alentaminen toteutuu, niin Ruotsissa voidaan voida laittaa voimaan ajokieltoja tiettyinä päivinä ja alentaa nopeusrajoitukset 80 km/h, jotta Ruotsin hiilidioksidipäästöt saadaan EU:n vaatimalle tasolle.

Vaikuttaa siis siltä, että Ruotsissa voi olla mahdollisesti hallituskriisi vuoden loppupuoliskon aikana, jos asiasta ei päästä sopuun.