Ilmastonmuutos tulee-olut häviää. Onneksi meillä on appelsiinikilju

Kevään tulon kunniaksi lienee aika päivittää appelsiinikiljun ohjeet, koska asiasta on keskusteltu paljon Pt-median kommenttiosiossa. Tekniikka ja talous-lehti julkaisi aiemmin viikolla artikkelin, jonka mukaan ilmastonmuutos tulee vaikeuttamaan oluen saantia.

Tutkimusten mukaan yleistyvä kuivuus ja helle voivat pienentää ohrasatoa, josta seuraa pulaa raaka-aineesta. Josta taas seuraa oluen saatavuuden huononemista.

Onneksi meille jää kuitenkin appelsiinikilju. Sitä voi joka henkilö tehdä kotioloissa hyvin yksinkertaisilla ohjeilla. Lisäksi se on edullista. Appelsiineja sitäpaitsi alkaa ilmastonmuutoksen myötä kasvamaan Pohjolassakin, joten miksipä emme jo etukäteen opettelisi tekemään muutaman päivän pika-appelsiinikiljua. Appelsiinikiljuun saa nopeasti ja aika paljon prosentteja.

Resepti:

1) Esimerkiksi 10 litran ämpäriin 10-15 appelsiinia. Ei ole niin markan päälle, mutta vähintään tuo määrä. Appelsiinit laitetaan muovipussiin ja murskataan nyrkillä mössöksi. Ei tarvi olla mitään hilloa vaan riittää, että aplarit murskataan “auki”. Kun paketti on mössönä se laitetaan pakastimeen ja jäädytetään yhdeksi tai useammaksi  appelsiinijääkalikaksi.

2) Appelsiinijääkalikat otetaan pussista ja laitetaan ämpäriin. Perään 2-4 kiloa sokeria, joka sekään ei ole niin kilon päälle. Lopuksi haaleaa vettä ämpäri täyteen. Mitään muuta ei tarvita. Seokseen voi yrittää saada pehmeämpää makua vaikkapa omenoilla, tai mitä mieleen juolahtaa, sillä itsessään pelkkä appelsiinikilju on aika tymäkän makuista.

On olemassa kahta koulukuntaa miten mäski laitetaan ämpäriin. Joko se voidaan laittaa tiiviiseen muovipussiin, joka suljetaan solmulla. Tämä ei tarvitse mitään vesilukkoja. Pussi paisuu muutamassa päivässä isoksi palloksi ja siitä huomaa, että käyminen edistyy. Jotkut tekevät kaikenlaisia desifioimiskikkoja ja hifistelevät vesilukoilla, mutta tämä on ammattitaidottomien tissuttelijoiden kikkailua. Joka tapauksessa molempi parempi. Joidenkin mielestä pussissa käytetystä kiljusta tulee “terävämpää”. Itse suosisin pussitapaa.

3) Kilju alkaa käymään jo parissa päivässä ja viimeistään kolmantena päivänä pussi on pullea kuin ilmapallo. Tässä vaiheessa prosentteja on jotain 4-6, ja parilla lisäpäivällä siihen saadaan + – 7-8 prosenttia. Eli vähintään viidessä päivässä kilju on juotavaa ja menee päähän kuin metrinen halko. Kiljua ei toisin sanoen tarvitse käyttää viikkokausia. Niin voi tehdä, mutta itse käymisprosessi on lopussa muutamassa päivässä.

Ainoa huono puoli appelsiinikiljussa on se, että se on todella hapokasta ja aiheuttaa järkyttäviä jysäreitä. Hapokkuudesta voi yrittää päästä eroon sihtaamalla juomaa niin tarkkaan kuin mahdollista ja antaa sen laskeutua kylmässä hyvin. Juoman voi ensin laskea keittiösiivilän ja sen jälkeen sukkahousun läpi. Päälle vielä vähintään päivän laskeutuminen. Sitten vain varovasti juomaa lasiin, että pohjalle kerääntyvä sakka ei tule mukana.

Toinen keino mitä ammattijuopot käyttävät on appelsiinien kuoriminen ennen murskaamista. Joidenkin teorioiden mukaan juuri appelsiinin kuori aiheuttaa sen hapokkuuden, mutta tästä ei ole olemassa mitään tieteellisiä tutkimuksia, joten kannattaa itse kokeilla.

Siinäpä se. Kuten sanoin menee päähän ja aiheuttaa kauhistuttavan kankkusen. Mutta molemmat kai ovat juopottelun tarkoitus.

 

Subscribe
Notify of
guest
23 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Pottunokka

Ei pidä unohtaa Sysmän simaa!

Sysmän Siman resepti

Perunaviini:
20 l vettä
9 kg sokeria
2 kg paleltuneita perunoita (pakastimessa jäädytettyjä)
50 g hiivaa
4 kpl sitruunoita
6 kpl appelsiineja
30 g hirvensarvisuolaa kolmena päivänä, 10g/päivä (apteekista)
Tehdään kuten sima. 2 viikkoa lämpimässä, viikko pullossa.

peukku

Mahtaa olla järkyttävän makeaa jos tavan hiivalla käyttää tuolla 9kg sokeria ohjeella? Alkoholin tuottamisessa matematiikalla ja hiivan tuntemuksella on suuri merkitys lopputulokseen. Lisäksi rakkaat kansalaiset kun teette apelsiinikiljua niin vetäkää appelsiineistä pinta joko raastinraudalla tai kuorimaveitsellä pönttöön ja heittäkää se valkoinen paska roskikseen siitä tulee kitkerää makua eli vain hedelmäliha ja kuoren pinta astiaan välihötto mäkeen.

Sokru

Sokerimäärä on kyllä liikaa. Ehkä siitä tuleekin likööriä? Ainakin diabetes.

peukku

Tee testituloksista myös pikku raportti niin muutkin saavat tietää asiasta. Sama kaava toimii mm. myös perinteisen siman valmistuksessa se valkoinen paska jätetään pois. Kiljuntekopäivänä kannattaa myös tehdä perunamuusia kuoret pannaan käymisastiaan ja muistetaan että näkkileipä=hiivaravinne.

Canis Familiars

Pitääkö appelsiinit kuoria vai murjotaanko sellaisinaan?

Kuori

Appelsiinien kuorissa on kaameita säilytysaineita, löytyy googlaamalla. Ilmankos kankkusesta tulee extrakarmea…

vaarivaa

Aiheuttanee myös melkoista pruikulia.

Tero

Kannattaa sihdata kankaan läpi. Verhotkin käy jos kalsarit on paskassa.

Ei siinä ole tennistä nähtykään

Kaikki appelsiinikiljumaakarit käyttänevät valkoisia tuubisukkia?

Aappa

Niinpä, itse asiassa ilmastonmuutoksen seurauksena kaikki elämä loppuu; kysymys on vain siitä kummat katoavat ensin – tuotteet vai niiden käyttäjät

Paskis

Niin tämähän on ikivanha tuoremehukiljukonsepti. Enpä kyllä ajatellut aidosta kamasta alkaa sotkua tehdä. Eikö nyt perkele riitä, että pakastaa muutaman purkin appelsiinituoremehua. Vaikkapa sitten sitä hedelmälihamallia, jos haluaa sihtailla.

sivullinen

Niin mikä sen pakastamisen tarkoitus on? Luulen jostain lukeneeni, että sillä saadaan käymistä haittaavat säilöntäaineet pois mehusta, miksi siis tuoreesta tavarasta tehtäessä?
Vai että appelsiineja Suomesta! Nyt kai on vouhotettu jostain 1,5 asteen lämpötilan noususta, vastaa suunnilleen Helsingin ja Varsovan keskilämpötilojen eroa, kasvaako Varsovassa appelsiineja??

peukku

Suosittelen aina käyttämään oikeita hedelmiä mehujen sijaan tärkeimmät makuaineet ovat kuoressa. Jokainen voi tehdä testin tekemällä kaksi pönttöä yhden mehusta ja toisen hedelmistä(jätetään se valkoinen välikerros kuitenkin pois (sen voi tietenkin testata 3. pöntöllä)) maussa on eroa.

Marja E

HEI taas Yhdysvalloista , te naytatte olevan sellaisia vitsiniekkoja suunnilleen kaikki ( mika on ihan oikein kun SIELLA asutte , mutta mitas sitten kun teille sanotaan , etta sorry vaan , MUTTA NYT PITAA LOPETTAA SAUNOJEN LAMMITTAMINEN , KUN RAHAT LOPPUU SUOMELTA EU:HUN ANNETTAVAKSI!!!!!! SAAKOHAN KUKAAN SITTEN ‘RAIVARIN’ ????Ja menette tosissanne puhumaan HALLITUKSELLE , ETTA NYT SINISILMAISYYS LOPPUU?????
Jos haluatte oppia jotain , esim.ilmastosta , hurrikaaneista , myrkkyjen suihkuttaminen ynna, muusta , niin menkaan sellaiseen kuin http://www.gioengineeringwatch.org.Dane Wigington on hyvin fiksu mies , ja voitte oppia paljon, jos haluatte!
Kun taalta katselen miten siella ‘LASISILMA JOHTAJA’ plus hanen hallitus sumuttaa teita suomalasia, niin pahaa tekee!
Taalla oli samanlaista viiden edellisen pressan aikana , kun ne PIKKUHILJAA ( ETEI KANSA HUOMAISI) TEKI SAMAA, MUTTA KANSA HERASI JA NYT MEILLA ON FANTASTINEN PRESIDENT TRUMP , JA MAASSA MENEE HIENOSTI ! Tietysti taalla on niita demari mielipuolia , joilla ei ole yhtaan jarkea , seka FAKE NEWS tv,radio ja ,lehtia ,(niin kun siellakin( mutta viisaat tietavat mika on mika eiks niin!!!???
SIUNAUKSIA KAIKILLE SIELLA ‘VANHASSA MAASSA’ !
Marja E

acc
Numento

Pyhä kolmiyhteys on meille kiljun veljeskunnan jäsenille se ainoa oikea. Vesi, hiiva, sokeri. Appelsiinit, PYH !

voi juoda selaisenaankin

Turbohiivaa, vettä ja sokeria, sitten vain maustetaan 14% liemi miten lystää.

Hemmo

Testattu on teininä mehun/aplareiden pakastaminen ei ole maun eikä tehon kannalta tarpeen