Vahingoittaako puhelimen lataaminen yön yli akkua?

Luotamme merkittävästi älypuhelimiin eri syistä, kuten viestinnästä, viihteestä ja jopa työstämme. Lisääntyneen käytön aiheuttama akun käyttöiän lyheneminen vaatii kuitenkin useammin lataamista. Jotkut ihmiset ajattelevat, että akun jättäminen laturiin yöksi on haitallista akulle. Jotta saisit kaiken irti puhelimistamme, on tärkeää oppia, kuinka yön yli lataaminen vaikuttaa akun kuntoon.

Tämä artikkeli auttaa sinua ymmärtämään, kuinka yön yli lataaminen vaikuttaa puhelimen akun kuntoon ja kuinka voit ylläpitää puhelimesi akkua.

Kuinka puhelimen akut toimivat

Nykyään litiumioniakut ovat vakiona useimmissa matkapuhelimissa. Nämä akut ovat kompakteja ja ladattavia, joten ne sopivat täydellisesti kannettavaan elektroniikkaan. Latauksen aikana akun litium-ionit liikkuvat positiivisen ja negatiivisen elektrodin välillä ja varastoivat energiaa prosessissa.

Litiumioneja siirtyy positiivisista ja negatiivisista elektrodeista latauksen aikana. Ne pysyvät siellä, kunnes puhelin tarvitsee niitä. Kun otat puhelimesi käyttöön, litiumionit siirtyvät toiseen suuntaan, negatiivisesta elektrodista positiiviseen elektrodiin ja muodostavat sähkövirran, joka pyörittää puhelintasi.

Joka kerta kun akku ladataan ja puretaan, se menettää jonkin verran kapasiteettia. Tämä tarkoittaa, että akun suorituskyky ja pitkäikäisyys heikkenevät jokaisen jakson myötä. Ympäristötekijät, kuten lämpötila ja laturin laatu, vaikuttavat myös akun käyttöikään. Akut ovat herkkiä vaurioitumaan sekä korkeissa että matalissa lämpötiloissa. Akun tehoa ja käyttöikää voi myös heikentää käyttämällä halpaa laturia.

Puhelimesi akusta kannattaa pitää huolta, jos haluat sen kestävän mahdollisimman pitkään. Puhelimen mukana tulevan laturin ja johdon käyttäminen on välttämätöntä sen hoitamiseksi, samoin kuin sen pitäminen poissa suorasta auringonpaisteesta ja ankarista lämpötiloista. Voit käyttää puhelimesi akkua enemmän tekemällä asiat oikein ja välttämällä tyypillisiä virheitä.

Totuus yön ylilatauksesta

Monet ihmiset pelkäävät, että yön yli lataaminen vahingoittaa puhelimen akkuja. Yön lataus on turvallista, jos se tehdään oikein.

Yön latauksen uskotaan usein ylilataavan akkua ja aiheuttavan vahinkoa. Useimmat nykyiset matkapuhelimet lopettavat latauksen 100 % ylilatauksen estämiseksi.

Toinen myytti on, että yön yli lataaminen lyhentää akun käyttöikää. Yön lataus vahingoittaa litiumioniakkuja, mutta se ei ole tärkein syy. Akun kuluminen riippuu pitkälti latausjaksoista.

Kuten mainittiin, kun kytket puhelimen, virta kulkee laturista akkuun kuljettaen litiumioneja positiivisen ja negatiivisen elektrodin välillä. Akku lopettaa lataamisen, kun se on täynnä. Lyhennä latausjaksoja irrottamalla puhelin latauksen jälkeen.

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että yön yli lataaminen ei vahingoita puhelimen akkuja. Yksi tutkimus paljasti, että yön yli lataaminen ei vaikuttanut akun kuntoon, kun taas toisessa havaittiin, että se lyhensi akun käyttöikää vain hieman.

Parhaat käytännöt puhelimen akun lataamiseen

Parhaiden latauskäytäntöjen noudattaminen pidentää puhelimesi akun kestoa. Puhelinvalmistajien akunsäästöehdotukset:

1.Käytä puhelimen alkuperäistä laturia ja kaapelia. Kolmannen osapuolen johdot ja laturit voivat lyhentää puhelimesi akun käyttöikää.

2. Lataa puhelimesi vain osittain. Lataus 100 %:iin usein heikentää akun käyttöikää. Pidä puhelimesi akku 20–80 %:ssa.

3. Älä lämmitä puhelinta. Alhaiset ja korkeat lämpötilat voivat vahingoittaa akkuja. Älä jätä puhelinta suoralle auringonvalolle ja kuumille autoille.

4. Tarkista puhelimesi lämpötila. Lopeta lataaminen, jos puhelimesi lämpenee.

5.Akun säästötila. Useimmat älypuhelimet tarjoavat akun säästötilan, joka vähentää suorituskykyä ja poistaa käytöstä ei-välttämättömät ominaisuudet.

6. Hallitse sovelluksia. Hallitse akkua kuluttavia sovelluksia. Lopeta resurssiintensiivisten sovellusten käyttö ja sulje ne.

7. Poista ominaisuudet käytöstä, kun niitä ei tarvita. Bluetooth, Wi-Fi ja sijaintipalvelut kuluttavat puhelimen akkuja. Sammuta ne, kun et käytä niitä akun säästämiseksi.

Vältä näitä puhelimen latausvirheitä:

●Puhelimen lataus yön yli. Voit rajoittaa latausjaksoja irrottamalla puhelin pistorasiasta yön yli latauksen jälkeen.

●Huonolaatuinen laturi. Muun kuin puhelinkohtaisen laturin käyttö voi lyhentää akun käyttöikää.

● Puhelimen akun tyhjentäminen. Puhelimen akun tyhjentäminen voi vahingoittaa sitä. Pyri sen sijaan 20–80 % akun kestoon.

Näiden peruskäytäntöjen noudattaminen ja yleisten virheiden välttäminen pidentää puhelimen akun käyttöikää ja vähentää vaihtoja.

Johtopäätös

Yhteenvetona voidaan todeta, että yön yli lataaminen on yleensä turvallista puhelimen akun kunto jos noudatat parhaita käytäntöjä ja vältät yleisiä virheitä. Useimmissa nykyaikaisissa älypuhelimissa on sisäänrakennettu suojaus ylilatausta vastaan, ja puhelimen jättäminen verkkovirtaan yön yli ei todennäköisesti aiheuta merkittävää haittaa akun terveydelle. Suosittelemme kuitenkin, että puhelin irrotetaan, kun se on ladattu täyteen, jotta latauskertojen määrä vähenee. Puhelimen akkuteknologian tulevan kehityksen myötä voimme odottaa pidemmän akun käyttöiän, nopeampia latausaikoja sekä kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä akkuja, mikä johtaa parempaan yleiseen käyttökokemukseen.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments