Nuorille naisille elinkautiset Toven murhasta

Johanna Jansson ja Maja Hellman, elinkautinen.
Ruotsissa viime syksystä asti paljon julkisuutta saanut murha sai viikolla päätöksen, kun kaksi nuorta naista tuomittiin elinkautisiin vankeuksiin. Elinkautinen oli ensimmäinen laatuaan näin nuorille henkilöille.

21-vuotias ruotsalainen Tove katosi viime syksyn lokakuun 15. päivä Vetlandassa ravintolassa vietetyn illan aikana tai sen jälkeen. Poliisi otti heti seuraavana päivänä kiinni kaksi nuorta naista, 18-vuotiaan Maja Hellmannin ja 20-vuotiaan Johanna Janssonin. Kolmikko tunsi hyvin toisensa, sillä Jansson oli jo jonkun aikaa vainonnut Tovea.

Poliisi epäili heti alusta alkaen henkirikosta, mutta Toven ruumis oli kateissa. Poliisitutkinnan tuloksena ruumiin löytöpaikka pystyttiin kuitenkin selvittämään parissa viikossa. Tässä asiaa auttoi se, että toisen naisen kännykässä oli ns. terveyssovellus, joka kirjasi aktiivisuusrannekkeen avulla liikkeet kartalle.

Molemmat kiistivät aluksi osallisuutensa murhaan, mutta talven mittaan he ovat kertoneet kuulusteluissa tapahtumista suurin piirtein siten, että Toven kuolema oli vahinko. Oikeudessa monet epäiltyjen kertomiset kuitenkin pystyttiin näyttämään vääriksi.

Oikeuden päätöksen mukaan tuli kiistattomasti esille se, että kolmikko oli mennyt Janssonin asunnolle. Siellä oli syntynyt riitaa Toven ja Janssonin välille. Tämä päättyi siihen, että Hellman piti Tovea käsistä kiinni ja Jansson kuristi Toven kuoliaaksi.

Myöhemmin yön aikana naiset kuljettivat Toven ruumiin metsäautotien varrelle, jossa ruumis yritettiin polttaa. Naiset olivat ostaneet varhain aamulla sytytysnestettä kaupasta, josta saatiin valvontakameran kuva.

Oikeudessa syyttäjällä oli useita todisteita syyllisyyden tueksi. Naapuri, joka kuuli yön aikana mätkähdyksen ääniä ja kovaa meteliä. Hellman yritti kiistää tietävänsä itse murhasta mitään, sillä hän oli omien sanojensa mukaan nukkumassa. Hän myönsi auttaneensa ruumiin kätkemisessä herättyään. Oikeudessa osoitettiin kuitenkin tämän terveyssovelluksen unitietojen avulla, että Hellman ei ollut nukkunut tekoaikaan. Hellmannilla nimittäin oli aktiivisuusranneke koko ajan ranteessaan kiinniottoonsa asti ja tältä pohjalta sovellukseen tulevat unitiedot vahvistivat, että Hellman ei ollut nukkunut tekoaikaan.

Lisäksi kuolinsyytutkinta osoitti kiistatta kuolinsyyksi tukehtumisen kuristamalla.

Oikeus katsoi, että naiset olivat yksissä tuumin yhteisymmärryksessä murhanneet Toven ja sen jälkeen yrittäneet hävittää ruumiin. Tästä seurasi, että molemmat tuomittiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin murhasta ja hautarauhan loukkauksesta.

Tove, 21, försvann i oktober och hittades senare död.
Tove Tönnies.

Elinkautinen on Ruotsissa ensimmäinen laatuaan näin nuorille henkilöille. Aiemmin elinkautinen oli mahdollista vain 21-vuotta täyttäneille, mutta vuodenvaihteessa 2022 elinkautisen raja tiputettiin 18 ikävuoteen.

Ruotsin lain mukaan elinkautiseen voi hakea Örebron hovioikeudesta muutosta tuomion muuttamiseksi vuosituomioksi kun rangaistusta on istuttu 10 vuotta. Pääsääntöisesti elinkautinen kuitenkin muutetaan jossain 18 vuoden istumisen paikkeilla tai jälkeen.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments