Nikotiinipussien suosio kasvaa Suomessa

Nikotiinipussit ovat vielä suhteellisen tuore ilmiö suomalaisilla markkinoilla, mutta ne ovat kasvattaneet suosiotaan suhteellisen nopeasti. Tarjontaa on tänä päivänä useina eri variaatioina, oli kyse sitten pussin mausta tai vahvuudesta.

Juuri nopeasti kasvanut nikotiinipussien suosio on herättänyt paljon keskustelua. Heränneen keskustelun seurauksena nikotiinipussien maahantuontia koskevaa sääntelyä on vastikään muutettu. Tällä hetkellä nikotiinipusseja saa tuoreimman tiedon mukaan tuoda Suomeen ilman määrä- tai vahvuusrajoituksia. Mistä nikotiinipusseissa sitten tarkalleen ottaen on kyse?

Mitä nikotiinipussit ovat?

Nikotiinipussit muistuttavat ulkomuodoltaan paljon nuuskapusseja ja myös niiden käyttötapa on samanlainen. Pussi on pehmeä, väriltään tavallisimmin valkoinen ja sen paksuudessa voi olla eroja eri merkkien välillä. Pussit ovat käytössä suhteellisen huomaamattomia ja niitä myydään nuuskan tavoin niin kutsutuissa kiekoissa, eli pyöreissä ja litteissä pakkauksissa.

Pussi sisältää pakkauksessa selkeästi ilmoitetun määrän nikotiinia ja luontaisia tai sen kaltaisia makeutusaineita, joilla pussin oma makuyhdistelmä saadaan aikaiseksi. Lisäksi se sisältää Euroopan Unionissa hyväksyttyä täyteainetta. Nikotiinipussien suurimpana kohdeyleisönä toimivat entiset tupakoijat ja nuuskaajat.

Mihin ja miten nikotiinipusseja käytetään?

Nikotiinipusseja käytetään tupakoinnin ja nuuskaamisen vähentämiseen tai lopettamiseen. Ne sisältävät nikotiinia, joka auttaa lievittämään tupakan himoa ja tarjoaa samanlaisen tunteen kuin tupakointi, ilman muita tupakkatuotteiden sisältämiä haitallisia ainesosia. Pussit on suunniteltu siten, että ne vapauttavat nikotiinia hitaasti ja tasaisesti, mikä auttaa vieroitusoireiden lievittymisessä.

Käytännössä nikotiinipusseja käytetään samaan tapaan kuin nuuskaa, minkä vuoksi ne ovatkin niin suosittu tapa nuuskaamisen vähentämiseen tai lopettamiseen. Suuri osa riippuvuudesta voi perustua totuttuun tapaan ja rutiiniin, josta voi monelle olla vaikeampaa irtautua kuin itse tupakkatuotteesta. Markkinoilla on myös täysin nikotiinittomia pusseja, jotka voivat toimia viimeisenä askeleena silloin, kun nuuskan käyttöä lopetetaan vähentämällä pikkuhiljaa käytettävien pussien nikotiinipitoisuutta.

Pusseja ei siis ole tarkoitettu viihdekäyttöön, vaan ne ovat lähinnä myrkyttömämpi vaihtoehto tupakkatuotteille. Tupakointi ja nuuskaaminen haittaavat kansanterveyttä, mutta riippuvuudesta irtautuminen on monelle haastavaa, eikä motivaatioksi aina riitä esimerkiksi tupakkatuotteiden jatkuvasti nouseva hinta.

Onko nikotiinipussien ostaminen ja käyttäminen laillista?

Nikotiinipussien ostaminen ja käyttäminen on laillista Suomessa täysi-ikäisille. Alunperin nikotiinipussien maahantuontia on rajoitettu suhteellisen tiukasti, sillä ne on määritelty lääkeaineeksi tai itsehoitotuotteeksi vahvuudesta riippuen. Euroopan talousalueella pusseja on saanut laillisesti tilata kolmen kuukauden annoksen verran ja maksimissaan 4mg vahvuudella.

Vastikään tehdyn muutoksen myötä myös nikotiinipussien maahantuonti on laillista ilman annokseen tai vahvuuteen liittyviä rajoituksia. Tulli ei siis tällä hetkellä valvo nikotiinipussien maahantuontia ja niitä voi tilata postitse vaikka suoraan kotiin.

Yhteenvetona voidaan todeta, että nikotiinipussien käyttö on lisääntynyt viimeaikoina suomalaisten keskuudessa huomattavasti. Nikotiinipussien maahantuontia koskevat rajoitukset ovat vastikään muuttuneet ja tässä vaiheessa niitä saa tilata laillisesti ilman annos- ja vahvuusrajoituksia. Nikotiinipussien tarkoitus on helpottaa tupakoinnin ja nuuskaamisen vähentämistä tai lopettamista.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments