Borås rasismikohun keskelle – kaupungin mainosfilmissä vain etnisiä ruotsalaisia

Boråsin kaupunki teki kaupungille oman mainosfilmin. Kaikki meni muuten hyvin, mutta filmillä oli liian paljon valkoihoisia. Syntyi rasismikohu ja koko filmi jouduttiin poistamaan anteeksipyyntöjen kera.

Boråsin lehti kertoo otsikolla “Vain valkoisia ihmisiä pääsi Boråsin mainosfilmille”. Painostus oli niin kovaa, että lopulta kunnan omistama mainosyhtiö Borås TME joutui lopettamaan filmin levityksen, koska filmillä ei ollut yhtään ulkomaalaistaustaista henkilöä.

Videon sisältö oli melko harmiton mainosfilmi, jossa esiteltiin boråsilaisia ihmisiä arkisissa askareissa; töissä, kotona ja harrastuksissa. Paikallislehti Borås Tidningenissä asia sai aikaan lämmintä itkua ja lehti aloitti suurkampanjan:

– Yhtään ainoaa ihmistä, joiden tausta on muu kuin etninen ruotsalainen, ei filmillä näkynyt, BT valittelee artikkelissaan.

Filmistä vastuulliset henkilöt maalitettiin ja tekijöitä syytettiin rasismista. Lopulta Borås TME joutui antautumaan välttämään suurempia ongelmia ja filmi vedettiin pois markkinoilta. Lisäksi pyydettiin anteeksi:

– Ymmärrämme kritiikin ja filmi poistetaan nyt kaikilta alustoilta. Filmi tullaan tekemään uudestaan ja uudessa versiossa tulemme kuvaamaan Boråsia enemmän monikulttuurisesta näkökulmasta ja sisällyttämään filmille monikulttuurisia ihmisiä, yhtiöstä kerrotaan.

Lisäksi luvataan, että yhtiö ei enää ole niin rasistinen vaan tulee osoittamaan monikulttuurisuutta entistä tarkemmin.