Ruotsi alentaa ensi vuoden alusta mahdollisesti polttoaineen hintaa

Ruotsissa on paljon puhuttu päivän mittaan polttoaineiden hintojen laskusta, joka johtuisi ns. jakeluvelvoitteen alentamisesta.

Jakeluvelvoite tarkoittaa lyhyesti sitä, että polttoaineyhtiöiden on sekoitettava tietty määrä biopolttoainetta bensiiniin ja dieseliin, jotta saavutetaan ajoneuvoliikenteen tietty päästövähennys. Biopolttoaine taas on kalliimpaa, joten se nostaa polttoaineen hintoja, mitä enemmän ”päästövähennyksiä” halutaan.

Ruotsissa bensiiniin on sekoitettava tällä hetkellä 7,8 % ja dieseliin 30,5 % biopolttoainetta. Polttoaineen hinnan alennus tulee siis siitä, että vuoden 2024 alusta alkaen suunnitteilla on alentaa molempien polttoaineiden biopolttoaineen osuutta alennetaan kuuteen prosenttiin, joka tarkoittaa erityisesti dieselissä selvää hinnan alennusta.

Eri arvioiden mukaan diesel tulisi olemaan noin 5,50 kruunua (50 senttiä) halvempaa. Tällä hetkellä esimerkiksi K-Cirklellä (entisellä Statoililla) 95 maksaa 18,89 kruunua eli 1,68 euroa ja diesel 20,71 kruunua eli 1,85 euroa. Vitosen alennus tipauttaisi dieselin hinnan muutaman vuoden takaisiin reilu 15 kruunun hintaan.

Jakeluvelvoitteen alentamisen takana on Ruotsin hallituksen ja Sverigedemokraattien ns. Tidö-sopimus, jonka yhtenä ehtona on alentaa polttoaineen hintaa.

Vaikea sanoa mitä tulevaisuudessa tulee tapahtumaan. Ainakin ruotsalaisen öljy-yhtiön Preemin mukaan hintojen alennus ei tule olemaan lähellekään niin suuria kuin oletetaan, sillä polttoaineen hintaan vaikuttaa muitakin tekijöitä, jotka ovat suurempia kuin jakeluvelvoite.

Joka tapauksessa Tidö-sopimusten osapuolten mukaan jos Ruotsi olisi pitäytynyt aiempien hallitusten tavoitteista nostaa jakeluvelvoitetta, niin polttoaineiden hinnat olisivat nousseet 2024 alusta jopa 7 kruunua litralta. Lisäksi mm. Dagens Nyheterissä julkaistun mielipideartikkelin mukaan Tidö-osapuolet tulevat panostamaan autoilun sähköistämiseen. Artikkelin ovat allekirjoittaneet hallituspuolueiden puheenjohtajat ja SD:n Jimmie Åkesson.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments