Uusi sisukas liikkumismuoto – sähköpyöräily!

Sähköpyöräily on noussut suureen suosioon suomalaisten keskuudessa viimeisten vuosien aikana. Sähköavusteinen pyörä on hyvä matkakumppani niin päivittäisillä työmatkoilla kuin pidemmilläkin pyöräretkillä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Sähköpyörä sopii lähes kenelle tahansa ja pyöräilyn voi aloittaa, vaikka kuntotasossa olisikin vielä kohentamisen varaa.

Sähköpyörien markkinat kasvavat jatkuvasti ja erilaisia pyöriä löytyy jo moneen makuun. Tarjolla on niin vakiomalleja kuin modattavia versioita, valikoimista löytyy kevyempiä ja raskaampia ja sportti- ja kaupunkimalleja. Sähköpyöristä kiinnostunut löytää helposti sopivan pyörän tutustumalla erilaisiin malleihin, sähköpyörien vertailu kannattaa tehdä huolella ja harkiten. Tässä artikkelissa sukellamme sähköpyörien kiehtovaan maailmaan!

 

Sähköpyörissä on eroja

Ennen sähköpyörän ostamista pitää määritellä selkeästi, mitä pyöräilyltä odottaa ja mitkä ovat sen tavoitteet. Onko tarkoitus ajaa lyhyitä kaupunkireittejä, pitkiä matkoja tai ottaa haltuun metsäisiä polkuja? Erilaisiin pyöriin pääsee tutustumaan vertailusivustolla Juoksukunkku, jonka avulla voi valita juuri itselleen sopivan sähköpyörän.

Sähköretkipyörä sopii seikkailunhaluiselle pyöräilijälle, joka kaipaa ajonsa tueksi hieman sähköavustusta. Erilaisten maastojen ajamien onnistuu sähköpyörällä hyvin, kun varusteluun kuuluu valot, monipuolinen voimansiirto, lokasuojat ja ergonominen pyöräilyasento. Retkipyörän tulee myös ottaa vastaan iskuja ja joustaa, sillä ajettava maasto on usein epätasaista. Sähköretkipyörää voisi kuvailla sanoilla turvallinen, mukava ja vankkarakenteinen.

Sähkökaupunkipyörät on tehty helpottamaan lyhyiden matkojen taittamista kaupunkiympäristössä. Kauppareissut, työmatkat ja huviajelut onnistuvat mainiosti sähköavusteisella kaupunkipyörällä. Kun työmatkat hurauttaa sähköpyörällä, ei töihin saapuessa tarvitse heti juosta suihkuun. Sähkökaupunkipyörässä on usein mukavan pysty ajoasento ja se soveltuu erinomaisesti sekä lyhyille että pitkille matkoille.

Maantiesähköpyörä on sporttiversio perussähköpyörästä. Ajoasento on hieman kumarassa ja pyörä on varustettu laadukkaalla vaihdejärjestelmällä, jonka avulla pyörä soveltuu kaupunkiajon lisäksi myös maanteille ja pidemmille matkoille. Pyörä on urheilullisen ketterä ja se on suunniteltu toimimaan erinomaisesti niin päällystetyillä kuin päällystämättömilläkin teillä. Jos ajatuksena on pyöräillä sekä työmatkoja että pidempiä matkoja, maantiesähköpyörä tarjoaa molempiin tarpeisiin toimivan ratkaisun.

 

Sähköpyöräilyn terveyshyödyt

Sähköpyöräily on erinomainen liikuntamuoto ja se tarjoaa monia etuja perinteiseen pyöräilyyn verrattuna. Sähköpyörän avulla pääsee helposti paikasta toiseen silloinkin, kun matka on pitkä. Sähköllä avustettu pyöräily sopii myös heikompikuntoiselle tai liikuntaharrastusta vasta aloittelevalle, sillä se tarjoaa vauhdin hurmaa ja vaihtuvia maisemia kohtuullisella rasituksella. Myös pitkäaikaissairaat ja iäkkäät ihmiset voivat löytää liikunnan riemun sähköpyörän avulla. Sähköpyörällä voi kulkea pitkiäkin matkoja ilman voimakasta hikoilua, mikä on tietysti hyvä asia esimerkiksi työmatkoilla.

Sähköpyöräily edistää myös terveyttä ja parantaa kuntoa. Se vahvistaa lihaksia ja lisää niiden liikkuvuutta, auttaa alentamaan stressiä ja on hyvä valinta etenkin painonhallinnan alkuvaiheessa. Pyöräily on mukavaa myös nivelille ja sähköpyörällä ulkoilmassa ajetut retket auttavat saamaan paremmin unta ja antavat enemmän energiaa arkeen.

 

Sähköpyöräily ei voita perinteistä pyöräilyä

Sähköpyöräily ei kuitenkaan voita perinteistä, lihasvoimin poljettavaa pyörää. Tutkimukset osoittavat, että vain 22 prosenttia sähköpyörällä ajavista saavutti viikon aikana liikuntasuosituksen mukaisen määrän liikuntaa viikossa, kun taas verrokkiryhmänä toiminut perinteistä pyöräilyä harrastavien ryhmä ylsi prosenttia.

Sähköpyöräily ei siis yllä yhtä suuriin terveysvaikutuksiin kuin perinteinen pyöräily, mutta se ei missään nimessä ole huono liikuntamuoto. Sähköpyöräily voi herättää kipinän liikuntaan ja se antaa hyvän syyn viettää aikaa ulkona. Sähköpyöräilyn rinnalla voi harrastaa myös jotakin muuta urheilulajia, jotta kokonaisuudesta saadaan mahdollisimman monipuolinen ja kattava.

 

Missä sähköpyörä ja sen akku kannattaa säilyttää?

Sähköpyörä ja sen akku ovat kalliita hankintoja, joten niistä on syytä myös huolehtia kunnolla.  Akut kannattaa säilyttää huoneenlämmössä, eivätkä ne saa olla alttiina suoralle auringonvalolle tai liialliselle kosteudelle. Akut tulisi myös suojata voimakkaalta vesisateelta. Sopiva paikka sähköpyörälle ja sen akulle on esimerkiksi autotalli, varasto tai ulkovarasto. Jos pyörää säilyttää kerrostalon pyörävarastossa tai autotallissa talvella, kannattaa akku tuoda sisälle, koska akku tulisi säilyttää vähintään +10˚c lämmössä, mutta kuitenkin mieluusti alle +25˚c lämpötilassa. Jos akkua säilytetään väärässä lämpötilassa, se kapasiteetti saattaa laskea ja akku joudutaan lataamaan useammin ja korvaamaan uudella akulla nopeammin.

 

Sähköpyöräillen ympäri vuoden

Sähköpyöräily on hauska ja helppo tapa liikkua myös ympäri vuoden. Suomen talvi voi tuoda haasteita, mutta niistä pääsee yli sään mukaisella pukeutumisella ja hyvillä varusteilla, joiden kanssa ajaminen on turvallista. Sähköpyöriin on saatavilla nastarenkaita, joiden kanssa ajo onnistuu läpi talven. Kevätkauden startatessa on hyvä käyttää pyörää ammattilaisella huollossa, jotta esimerkiksi mahdolliset vaihde- ja jarruongelmat voidaan korjata ennen kuivan sään ajoja.

Varustelulla pääsee pitkälle. Suomen oloissa olennaisin lisävaruste on kunnollinen valaisin. Syysillat pimenevät yllättävän nopeasti, joten tehokas lamppu kannattaa hankkia ajoissa. Heijastimia ei myöskään voi koskaan olla liikaa, etenkään maantiellä ajettaessa.

Pukeutuminen on avainasemassa pyöräilykauden pidentämisessä. Laadukkaaseen kerrastoon, jonka avulla kylmyys ei pääse päällimmäisen kerroksen läpi, kannattaa panostaa. Hyvät ja lämpöä pitävät hanskat kannattaa pakata mukaan kesälläkin, sillä aamut saattavat olla yllättävän kylmiä etenkin pohjoisessa Suomessa. Hyvät aurinkolasit tekevät ajamisesta mukavampaa niin hangilla kuin kesällä porottavassa auringonpaahteessakin.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments