Ukrainan kesähyökkäyksestä pieniä viitteitä

On olemassa joitakin pieniä viitteitä siitä, että Ukraina on aloittanut Bakhmutin takaisinvaltauksen. Kuva yllä Bakhmutista haavoittuneen sotilaan auttamista.

Monista eri lähteistä saatujen tiedonmurusten mukaan Ukrainan joukot ovat saaneet vallattua takaisin tiettyjä strategisia alueita Bakhmutin kaupungin alueella. Tai tarkasti ottaen kaupungin ympäristössä. Varovaisten arvioiden mukaan Ukraina rakentaa mottia Bakhmutin itäpuolelle, jolloin Ukraina katkaisisi Venäjän huoltoliikenteen Bakhmutiin ja venäläisten jäädessä mottiin kaupunki ja sen itäosat saadaan takaisin Ukrainan haltuun.

Tässä kannattaa tietenkin pitää mielessä se, että mitään tosiasiafaktaa on mahdoton saada tältä alueelta. Tuskinpa ihan rintamalla olevat joukotkaan suuntaan ja toiseen välttämättä tietävät mitä suuressa marginaalissa tapahtuu.

Koko kaupunki ja sen ympäristö on lanattu täysin maan tasalle. Kaupungin alueella ei ole enää kuin yksittäisiä siviilejä, ns. rauniomummoja, joilla ei ole mahdollisuutta paeta mihinkään ja he elävätkin kirjaimellisesti raunioissa. Kaupungissa on alueita, jotka ovat venäläisten hallinnassa ja sinne jääneiden siviilien kohtalo on… no mikä on siviilien kohtalo venäläismiehityksen alla. Ukrainan joukot pyrkivät pelastamaan hallinnoimiltaan alueilta ne jäljellä olevat siviilit, jos niitä enää on.

Bakhmutin maan tasalle lanattua kaupunkia.

Bakhmutissa on ollut kovat ajat ja Ukraina on pystynyt vastaamaan rakettitulella hyvin.

Bakhmutin takaisinvaltauksen lisäksi on olemassa joitakin viitteitä, että Donetskin kaupungin lounais-eteläpuolella Ukraina on aloittanut vyörytyksen. On melko uskottavaa, että Ukraina ei saa Donetskia kovin helposti sotimalla, sillä venäläiset ovat tehneet kaupungin rajoille mittavat esteet. Mutta vaikuttaa siltä, että Ukrainan tavoite onkin yrittää Marinkan rintaman kautta ikään kuin päästä Donetskin takamaastoon.

Tästä on olemassa joitakin viitteitä, että Ukrainan joukot ovat päässeet etenemään jonkin verran. Monet eri sotilaslähteet arvioivat, että tämä on yksi mahdollinen strategia. Koska lähes kaikki odottavat, että Ukraina käyttää uutta Puolasta viime päivinä saatua panssarikalustoa juuri Bakhmutissa, niin on mahdollista, että strategia painottuu jossain vaiheessa täysillä tähän Donetskin lounaisrintamaan, jossa Ukrainan tavoite on katkaista miehitysalue kahtia.

Jos Ukrainan joukot pääsevät tälle Donetskin eteläpuoliselle alueelle, niin sen jälkeen Ukrainan etenemistä Venäjän rajalle asti ei voi estää ja tämä tulee muuttamaan sodan kulkua ratkaisevasti.

Vaikka Bakhmutissa käydään kovia ja rasittavia taisteluja, niin se ei silti syö Ukrainaa niin paljon kuin Venäjää. Joten voi olla mahdollista, että juuri tämä Donetskin eteläpuoli tulee olemaan lähiaikoina ratkaisevassa roolissa.

Puolasta on siis tullut Ukrainaan X-määrä kalustoa, kuten ainakin 14 hävittäjää ja suuri määrä tankkeja. Lisäksi Brittien tankit Challangerit ovat rintamalla. Tällä avulla voi olla ratkaiseva merkitys mitä juhannukseen mennessä tapahtuu.

Ukraina voi harhauttaa Venäjää lisäämällä painopistettä esimerkiksi Bakhmutiin. Jos Venäjä ajattelee, että se on juuri harhautus, niin se voi menettää alueen hallinnan. Kun taas jos Venäjä ei lisää omaa painopistettään Bakhmutiin, niin se voi olla läpimurto Ukrainalle. Kun taas jos Venäjä siirtää joukkoja jostain muualta, niin Ukrainan läpimurto voi tapahtua siellä.

Jos siis haluaa seurata mitä tapahtuu, niin tässä kaksi erittäin todennäköistä visiota, eli tuo Bakhmutin motti ja Donetskin eteläpuolen takaisinvaltaus.

 

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.