Käärijä tulee – saatana saapui kaupunkiin

Suomalaisten ja ruotsalaisten suhtautumisella Euroviisuihin on kyllä vissi ero. Suomalaiset ottavat asian yhtä vakavasti kuin entinen mies kissansa kuoleman, kun taas ruotsalaiset näkevät sen harmittomana viihteenä.

En ole itse edes jaksanut kuunnella koko Käärijän kappaletta, joten en voi ottaa kantaa onko kappale mielestäni hyvä tai huono, mutta somen perusteella itse saatana on saapunut kaupunkiin. Niin on mädätystä ja pervoilua tällainen biisi.

Tuli mieleen vuoden 2006 Euroviisut, jolloin Lordi voitti keimit biisillä Hard Rock Hallelujah. Sattumalta noihin aikoihin kuuntelin paljon radio Suomea ja päivää paria ennen finaalia radiossa oli ohjelma, johon ihmiset saivat soitella ja kertoa mielipiteensä kappaleesta. Koko illan ohjelmaan soitti kymmeniä kuuntelijoita ja ehkä reilusti yli puolet oli sitä mieltä, että Suomi saa hävetä silmät päästä tuollaisella renkutuksella. Uskovaiset olivat sitä mieltä, että jumala tulee nyt viimeistään rankaisemaan Suomen kansaa, jotkut olivat sitä mieltä, että Anneli Saaristoa sen pitää olla ja itse biisi on paska. Toiset taas muuten vaan paheksuivat biisiä ja Lordin lavarekvisiittaa.

Kun taas samaan aikaan Ruotsissa oltiin aivan avoimesti sitä mieltä, että siisti biisi ja siisti lavastailaus. Oltiin varmoja, että Lordi voittaa. Ruotsalaiset toisin sanoen näkivät koko shown pelkkänä viihteenä ja sitä seurattiinkin vain viihteenä. Se joka viihdyttää parhaiten, se voittaa. Vanhat mummotkin olivat Lordin voiton puolella, että jee, vihdoinkin jotain vähän erilaista kuin ne iänikuiset euro-jollotukset tuulikoneineen, jossa naislaulajan tukka hulmuaa. Turhaa ruotsalaisia ei sanota schlager-kansaksi.

Suomalaiset taas – ei tietenkään kaikki – näkivät biisin ja lavashown jonakin saatanallisena paholaisen mädätyksenä. Pahimmat hourupäät tuossa radio Suomen ohjelmassa ihan rukoilivat taivaan isää, että Lordi ei vaan esiintyisi.

Vähän samaa vouhkaa on nähtävissä Käärijän suhteen. Joidenkin mukaan juomalaulu-tyyppinen jollotus kuvaa nykyajan moraalittomuutta. Käärijän asua on paheksuttu, lapset saavat huonoja vaikutuksia ja painajaisia.

Mutta ei siinä mitään, vielä ehtii vähän aikaa paheksua. Sitten voi siirtyä paheksumaan muita uusia asioita.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments