Rootsis tulistavad kurjategijad korrusmaja korterite uksi

Västeråsin tulistamine.
Rootsi on talve ja kevade jooksul loonud uue mõiste mitmekultuurilisuse sõnaraamatusse: dörrhatare ehk uksekütid. Aga kas nad tõesti vihkavad uksi?

See väljend on muidugi kerge ja mänguline, sest uste tulistamised on alates eelmisest sügisest tõusnud täiesti uuele tasemele. Neid juhtub, kui mitte päevast päeva, siis vähemalt nädalas. Ja see mõjutab muidugi ka täiesti kõrvalisi inimesi. Kujutage ette, et magate, kui koridorist kostab rätatatatata. Võib-olla te ei saa enam magada, kuna naabertoa uks on avatud. Samuti võinuks rünnak tulla ka teie enda ukse kaudu, kui kokaiinist segaduses tegelased oleksid eksinud uksega. Nagu see on juhtunud.

Uksekütiga mõeldakse gangsterite uut populaarset viisi hirmutada kas vaenlast või tema mõnda sugulast. Lasketakse püstolist või automaadist sarja kortermaja uksest läbi, filmitakse sündmus ja levitatakse teatud ringkondadele. Eriti kui rünnak toimub kellegi sugulase ukse kaudu, võib olla üsna kindel, et maa all asuvatesse jõukudesse saadakse raha ning vaenlane väljub oma peidupaigast.

Mai kuul on toimunud mitmeid ustelaskmisi, vähemalt kuus. Kuid ma ei ole neid kõiki enam märganud, sest see nähtus on muutunud mõne kuuga üsna tavaliseks. Isegi peavoolumeedia kirjutas sellest sügisel, kuid nüüd neilgi on muud mõtteid.

Sain ise maitsta võimalike ustevihkajate ja nende hirmutamismõju. Mõni nädal tagasi olin jalgrattamatkal Sollentunas. Vastu tuli kaks kapuutsi kandvat isikut mopeliga. Tagaistmel istuja hoidis süles midagi pika vintpüssi taolist. Ma ei saa kindlalt öelda, kas see oli Kalashnikov, kuid esimene mulje oli selline. Isikud jätkasid teekonda mind märkamata. Hiljem õhtul lugesin politsei operatiivkeskusest, et umbes samal alal olid politseile teatatud tulistamisjuhtumitest.

Rinkeby.

Selline nähtus tekitab muidugi hirmu kõrvalistesse inimestesse. Kuigi gangsterid pole sel konkreetsel hetkel mõrvaritegevuses, võivad nad alati sõita relv käes mööda peatänavat. Hirmutamismõju on ilmne.

Just sellele probleemikohale püüavad Rootsi Demokraadid “kontrolltsoonide” abil lahendust leida. Teisisõnu, politsei saab ilma igasuguse põhjuseta peatada inimese või autokolonni ja kontrollida auto ja kotid, et näha, kas seal on relvi. Kui on, siis Rootsi seaduse kohaselt tähendab näiteks laetud relv otsekohe vangistust ja kahe aasta vangistust.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments