Poliisi epäilee yhdistyksen vastuuhenkilöä törkeästä kirjanpitorikoksesta

Helsingin poliisi tutki tapausta, jossa yhdistyksen toiminnanjohtajaa epäillään törkeästä kirjanpitorikoksesta ja velallisen epärehellisyydestä.

Yhdistys asetettiin konkurssiin marraskuussa 2018. Yhdistyksen tarkoituksena oli auttaa maahanmuuttajia integroitumaan Suomeen. Toimintaa rahoitettiin erilaisilla julkisilla toiminta-avustuksilla.

Poliisi epäilee, että helsinkiläinen yhdistys ei ollut tehnyt lainkaan kirjanpitoa kahdeksan kuukauden ajalta ennen konkurssia.

– Kirjanpidon puuttuminen on vaikeuttanut sitä, että velallisen taloudellisesta tilanteesta olisi saatu riittävä kuva. Tapausta tutkittiin törkeänä tekomuotona, koska kirjanpito laiminlyötiin pitkään, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markus Metsänen.

Poliisi myös epäilee, että yhdistyksen varoja luovutettiin ulkopuolisille tahoille ilman hyväksyttävää syytä. Rahoja annettiin noin 18 000 euroa kahdeksan kuukauden aikana ennen konkurssia.

– Epäilemme, että yhdistyksen toiminnasta vastuussa olleet henkilöt nostivat yhdistyksen tililtä käteistä ja käyttivät ne muuhun kuin yhdistyksen toimintaan, kertoo Metsänen.

Rahojen luovuttaminen yhdistyksen ulkopuolelle on voinut aiheuttaa yhdistyksen maksukyvyttömyyden tai on ainakin pahentanut varattomuutta.

Tapauksen esitutkinta on valmistunut ja siirtynyt syyteharkintaan.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.