Sähkön hinnat nousevat Suomessa, miten saada parempi sähkösopimus?

Sähkön hinta ja siitä keskustelu on painunut toistaiseksi vähän kuin unholaan, sillä juuri tällä hetkellä sähkö on halpaa. Mutta miksi sähkön hinta yhtäkkiä laski aivan hilittömistä hinnoista ”normaalitasolle”?

Juuri tällä hetkellä päiväaikaan sähkön hinta yleisesti Pohjoismaissa ja Virossa pyörii vajaan 20 e/ MW hinnoissa. Kyse on siis aivan eri luokan hinnoista kuin esimerkiksi vuosi sitten loppukesästä, jolloin hinta huiteli jossain 500 e/ MW tolkuttomissa hinnoissa.

Sähkön hinnalle ei tosiasiassa ole olemassa mitään sellaista syytä ja selitystä, että matti meikäläinen voisi arvioida ja itse laskeskella tulevan sähkön hinnan. Toisin sanoen, yleinen väittämä, että sähkön nykyhinta perustuu kalleimpaan sillä hetkellä tuotannossa olevan tuotantomuodon hintaan. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä sähkön hinta on ns. futuurihinta, eli tulevan elokuun hintojen suuntaviivat on päätetty jo eilen.

Sähkön hinta on sopimusasia, johon vaikuttaa paljon lisääntyvä tuulivoima. Kun tuulee, niin tuulimyllyt laitetaan tuottamaan sähköä tuulimyllyosakeyhtiöiden osakkeen omistajille. Kun ei tuule, niin vesivoimaloiden patoluukut avataan ja vettä juoksetetaan niin paljon, että saadaan sähköä, ”säälisähköä”. Tuulettomana ajanjaksona tuulivoimayhtiö ei tuota mitään osakkeen omistajille, joten kun alkaa tuulemaan, niin sähkön hinta nousee, jotta tämän tuottamattoman aikajakson tuottamattomuus saadaan korvattua.

Tuulivoimalle on asetettu osakeyhtiöissä tietyt voittotavoitteet ja sähkön hinta riippuu aivan siitä, että millaisia voittotavoitteita yhtiöt ovat kehdanneet yhtiölle antaa tavoitteiksi.

Joka tapauksessa esimerkiksi toimittaja Pekka Lehtosalon mukaan sähkön hintojen taas noustessa on järkevää vertailla sähköyhtiötä ja miettiä, että onko järkevää valita kiinteä sopimus vai etsiä ihan uusia vaihtoehtoja uutta sähkösopimusta miettiessä.

Elfons opastaa sähkön kuluttajasopimuksiin liittyvissä asioissa. Siellä opastetaan uuden sopimuksen hankinnassa ja sitä kautta voi kilpailuttaa sähkösopimuksen. Eli voit vertailla useita sähkösopimuksia tarjoavien yhtiöiden tarjouksia ja valita niistä itsellesi sopivan.

Lyhyesti sanottuna muuttuva sähkösopimus on yleinen. Tällainen sopimus tarkoittaa sitä, että sähkön kuluttajahinta määräytyy markkinoiden kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kuten monet muutkin kulutustavarat, jolloin hinta voi vaihdella paljonkin päivästä toiseen.

Kiinteä sähkösopimus taas on juuri sellainen kuin miltä se kuulostaakin. Hinta on kiinteä. Yleensä kiinteissä sopimuksissa on myös jokin aika, johon asiakas sitoutuu. Se voi olla vuodesta useampaan vuoteen. Lisäksi sopimukseen määritellään usein irtisanomisaika.

Myös sähkövertailua kannattaa käyttää hyväkseen, jolloin voi laskea ihan asunnon koon mukaan millainen sähkösopimus voi olla paras vaihtoehto.

Tuulivoimaan yleisesti perustuu yksi paha väärinymmärrys. Eli väite, että tuulivoima on ikään kuin muka ilmaista sähköä. Tuultahan maailmassa riittää. Totta siinä mielessä, että merituulivoimalat tuottavat lähes taukoamatta sähköä. Mutta kun asia ei ole sitten ollenkaan näin. Tuulivoimatuotanto ei ole mitään hyväntekeväisyyttä, jonka tarkoituksena on tuottaa kuluttajille puoli-ilmaista halpaa sähköä, vaan tuulivoimayhtiöt on perustettu siksi, että niillä pyritään tekemään mahdollisimman suurta voittoa osakkeenomistajille.

Näin ollen on hyvin vaikea sanoa, että minkälainen sopimus olisi varma ja paras valinta. Tuulivoima tulee mullistamaan tulevaisuuden sähköntuotannon, sillä Pohjolassakin on meneillään ja suunnitteilla useita suuria projekteja, joissa on rakenteilla satoja tuulimyllyjä pitkin maakuntia. Siksi sähkösopimuksia kannattaakin verrata.

Yhtä kaikki, on mielenkiintoinen ilmiö se, että kun Venäjän pakotteet laitettiin tulille Ukrainan sodan alettua, niin jotkut pelkäsivät, että Suomi tulee pimenemään sähköpulan takia. Pelko oli turhaa, ja ennen kaikkea se kuvitelma, että Suomi oli jotenkin sähköriippuvainen Venäjästä.

Venäjältä tuotiin Suomeen ennen sotaa suurin piirtein saman verran sähköä kuin Suomi tänä päivänä vie Viroon, eli vajaat 1 300 MW.

Ja olipa päivä tuuleton tai ei, niin sähköä Suomessa riittää tällä hetkellä aivan riittämiin. Ja jos ei riitä, niin avataan patoluukkuja, niin kyllä riittää.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments