Arkiston helmiä: Invaasioreitin selvittämistä Ruotsista Suomeen

Selasin tuossa vanhalta muistikortilta kuvia ja sattui, että sinne oli jäänyt vuoden 2015 syksyltä kuvia. Joten paikallaan lienee pieni muistelutuokio mitä invaasiosyksyllä tapahtui.

Loppukesästä 2015 tulijoita oli tullut Eurooppaan ja Ruotsiin suuret määrät. Tuolloin baarituttunani oli yksi mies, joka oli Tukholman poliisissa töissä. Hän sanoi, että kohta niitä tulijoita alkaa virtaamaan Suomeenkin. Alkusyksystä tästä oli jo viitteitä.

Tämä rasistinen ruotsalainen poliisi siis oli se, jolta sain tämä ensitiedon, että Suomeenkin saattaa tulla tulijoita. Miehen mukaan oli viitteitä, että osa tulijoista jatkaa Suomeen. Tuolloin mietimme, että mitä kautta ne aikovat Suomeen. Koko Pt-media, tai tuolloin Paavo Tajukangas syntyi tästä ajatuksesta. Päätin lyödä blogin täysille tulille ja selvittää asian.

Samoihin aikoihin yksi kaveri oli töissä Viking Linen Tukholman terminaalissa. Hän sanoi, että Vikingillä oli tiedossa, että tulijat saattavat yrittää laivoilla Suomeen. Viking teki kuitenkin periaatepäätöksen, että yritys ei lähde mukaan turvapaikkaruljanssiin eikä laivoille pääse, jos ei ole passia. Tallink teki saman päätöksen. Näistä päätöksistä johtuikin sitten se, että tulijavirta siirtyi pohjoisen Haaparanta-Tornion kautta Suomeen.

Tämän kolmen koplan avulla mietittiin, että mitä kautta ne tulevat Suomeen, eikä vaihtoehdoksi jäänyt mitään muuta kuin pohjoisen reitti. Tämä päätelmä osoittautui sittemmin todeksi.

Tsekkailin Ruotsin VR:n eli SJ:n sivuja ja huomasin, että kaikki pohjoiseen menevät junat ovat bookattu täyteen. Menin Tukholman päärautatieasemalle T-Centraliin katsomaan mitä tapahtuu ja kylmiä väreitä pukkasi. Koko T-Central oli valjastettu tulijoille ja heidän matkalle kohti pohjoista. Alla kuvia Tukholman T-Centralista, jossa tulijoille oli järjestetty info-piste Suomen matkaa varten. Joskus tunnelma oli hyvin vihamielinen, koska kuvasin tapahtumia ihan avoimesti. Yhden kerran kuvissa näkyvä läski arabi kävi uhkailemaan, että en saisi kuvata. Kehotin läskipäätä kuitenkin häipymään vittuun Pohjolasta.

Koko homman karmeus paljastui kun pari tuntia ennen yöjunan lähtöä Tukholman asemalle kohti Luulajaa kertyi satoja tulijoita. Tulijat kerättiin yhteen ryppääseen ja Tukholman poliisin ja maahanmuuttoviraston virkailijoiden avulla tulijat ohjattiin junaan. Tämä ensimmäinen keikka oli sellainen, että arviolta 700-800 tulijaa saatettiin yhteen junaan. Alla kuvia Tukholman asemalta, kun tulijoita lapataan pohjoisen junaan.

Teimme tuolloin yhteistyötä silloisen Kansalainen.fi:n päätoimittajan kanssa, joka asuu Torniossa. Päätettiin tsekata, että tulevatko ne todella Suomeen. Reitti menee siis siten, että ensin junalla Tukholmasta Norrbottenin maakuntaan Luulajaan tai Bodeniin ja sen jälkeen 120 km bussilla Luulajasta Haaparantaan. Haaparanta ja Tornio ovat siis periaatteessa samaa kaupunkia. Ero on vain siinä, että Tornionjoki erottaa kaupungin ja maat. Ruotsin puoleinen kaupunki on Haaparanta ja suomenpuoleinen Tornio.

Tornion ukko oli ensin Luulajassa vastassa junaa, ja ylläripylläri, ne samat sadat miehet poistuivat junasta Luulajassa, jotka olivat nousseet junaan Tukholmassa. Ja jatkoivat matkaa busseilla Haaparantaan. Seurasimme tätä toimintaa useina iltoina ja en nyt muista montako junalastillista olin Tukholmassa seuraamassa, mutta kymmeniä kuitenkin. Trendi oli aivan selvä, kaikki jotka nousivat Tukhomassa junaan, jatkoivat Luulajasta matkaa kohti Suomea.

Kerran kun poliisit saattelivat juuri ennen junan lähtöä viimeisiä jotain luultavasti afgaanoja junaan, niin kysyin poliiseilta, että mihin ne ovat menossa. Poliisi ei suoraan vastannut, mutta antoi ymmärtää, että Luulajaan. Kun kuvasin poliisia, niin hän sanoi, että ei ole kohteliasta kuvata pakolaisia. Laitatko kuvat nettiin? Vastasin, että totta kai laitan kuvat nettiin. Suomalaisten pitää saada tietää, että Ruotsista lähetetään tulijoita Suomeen. Silloin vitutti ihan kirjaimellisesti. Tiesin, että tuota tulijavirtaa ohjattiin kirjaimellisesti valtiovallan toimesta edelleen Suomeen.

Joskus kysyin arabimiehiltä, jotka odottelivat junan lähtöä, että mistä ovat tulossa ja minne menossa. Iraq Iraq, Finlandia Finlandia… money money, yksikin vastasi.

Uskon, että tuolloin 2015 alkusyksystä Suomessa kyllä tiedettiin mitä oli tulossa, enkä ota tästä asiasta mitään mitallia itselleni. Sen voin kuitenkin sanoa, että luultavasti olin noihin aikoihin kukaan muu ei ymmärtänyt kuinka systemaattista tulijavirran ohjaaminen Suomeen oli. Esimerkkinä se, että sain selville kuinka tulijoita otettiin vastaan Tukholmassa. Kun Malmöstä tuleva juna saapui Tukholman asemalle, niin asemalla joka vaunun ulosmenossa oli arabian ja somaliankielisiä henkilöitä, jotka keräsivät kasaan kaikki Suomeen jatkavat tulijat.

Maailma on muuttunut noista ajoista. Nykyään uusi trendi on pukea tulija-aalto työperäiseen maahanmuuttoon.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments