Onko tekoälyyn koodattu wokeismi, vai heijastaako se sitä?

Joskus on myönnettävä, että on ollut väärässä. Luulin aluksi, että tekoälystä tehdään “äly” ilman poliittista suuntautumista. Näyttää kuitenkin siltä, että kyse on kaikkea muuta.

Tuttu kertoi, että tekoäly Openai ei suostu kertomaan vitsejä muslimeista, mutta kaikista muista uskonnoista se vitsailee. Ensin en uskonut tätä ja ajattelin, että tuttu tapansa mukaan “väärinymmärtää”.

Testasin asiaa ja kas, mitä tekoäly vastasikaan kysymyksiini. Alla kuvakaappaus keskustelusta, jossa “PT” on esittämäni kysymykset ja vihreä neliö on tekoälyn vastaus.

Niin ikään tekoäly vitsaili jouhevasti kristityistä ja hinduista, mutta muslimeista se kieltäytyi kertomasta vitsejä.

Yritin miettiä, että mistä tässä oikein on kyse. Tekoäly ei ole kuten vanhanaikaiset tietosanakirjat, joissa jokin asia oli ikään kuin kiveen hakattu. Jos virheitä oli, niin vasta uusintapainoksessa sen pystyi korjaamaan. Tekoäly taas ei ole kuin tietosanakirja ja sen pitäisi käsittääkseni muokata “mielipidettään” tai julkaisemaansa “tietoa” ikään kuin oppien koko ajan uutta.

Tarkoitan sitä, että luultavasti tekoälyyn ei itsessään ole “koodattu” tätä ilmiselvää puolueellisuutta. Kyse voi olla siitä, että koska tekoäly oppii ympäristöstään. Tällä hetkellähän ei voi kiistää sitä, että tietynlainen “wokeismi” on vallalla, joten tekoäly heijastaa länsimaalaisten ajatusmaailmaa vastauksissaan. Jos vastaava tekoäly olisi kehitetty natsi-Saksassa, niin vastaukset olisivat heijastaneet sen ajan yhteiskunnallista suuntautumista.