Tuhansia eläimiä kuoli Venäjän patoiskun takia

Venäjän tempaus pommittaa Dnepr-joen pato aiheutti tuhansien eläimien hukkumiskuoleman ja suuria vaikeuksia useiden kaupunkien ja kylien asukkaille.

Venäjän joukot räjäyttivät toissa päivänä Dnepr-joen alajuoksulla Kahovkassa sijainneen padon. Kahovkasta pohjoiseen joki on valtava tekoallasjärvi, jossa leveyttä muutamasta kilometristä yli kymmeneen kilometriin. Koko valtavan Dneprin vesimassa virtaa tämän yhden padon läpi. Vesimassa on siis todella suuri.

Kahovkasta etelään joki on alavaa suistoaluetta, ja virtaus on ohjattu useampaan uomaan ennen kuin se laskee Mustamereen.

Tulvaveden alle on jäänyt useita kaupunkeja, kuten Herson, ja satoja pienempiä kyliä. Joillakin alueilla tulvavesi on peittänyt kokonaisia kyliä taloineen, joillakin alueilla vesi virtaa kaduilla. Käytännössä tulva-alue tarkoittaa Suomen mittakaavassa aluetta, joka käsittäisi Turun ja tulva-alue Laitila-Loimaa-Lohja välistä aluetta.

Kaikki alavan maan, maalla kävelevät luonnon eläimet ovat hukkuneet, jos eivät ole päässeet kiipeämään sellaisille paikoille, joihin tulvavesi ei yllä. Tuhansia kettuja, hirviä ja muita eläimiä, joita metsissä nyt ylipäätään kulkee, koko alueen villieläinkunta on tuhottu. Niin ikään pelloilla eläneet lehmät, hevoset, lampaat ja muut eläimet ovat jääneet tulvaveden alle ja hukkuneet. Yksin nautakarjasta puhutaan kymmenistä tuhansista eläimistä, jotka ovat kuolleet.

Niin ikään kaikki vapaina kulkeneet muut kotieläimet ovat kuolleet, koirat ja kissat.

 

Tuhon määrä on valtava ja tässä tilanteessa pitää kysyä, että miten Ukraina kestää tämän asian. Lisäksi kun ottaa huomioon sen, että osa tulvaveden alle jääneestä alueesta on ollut venäläismiehityksen alla, ja venäläisjoukot ovat kieltäneet ihmisten hakeutumisen kuivalle maalle, niin hukkuneiden ihmisten määrä tulee olemaan suuri. Lisäksi venäläisjoukot ovat ampuneet tykeillä niille alueille, joihin siviilit ovat hakeutuneet turvaan. Siviileillä ei käytännössä ole joillakin alueilla mitään mahdollisuuksia pystyä elämään.

Kuka räjäytti padon?

Pato murtui yöllä ja samaan aikaan alueella kuultiin useita räjähdyksiä. Alue oli venäläisten miehittämää aluetta, ja Venäjän joukot ovat aikaisemminkin tuhonneet Ukrainan erilaista infraa saadakseen siitä sotilaallista hyötyä.

Hyvin kuvaavaa venäläisten moraalista on se, että alueelle on hukkunut paljon myös venäläisiä joukkoja, jotka eivät tienneet padon räjäyttämistä etukäteen. Tämä voi viitata siihen, että tulvaveden laajuutta ei osattu etukäteen arvioida. Toisaalta venäläiset eivät välitä omista joukoistaan yhtään sen enempää kuin ukrainalaista siviileistäkään.

Monien eri sotilaslähteiden mukaan venäläisjoukot ovat valmistelleet padon räjäyttämistä jo pitkään ja on ollut vain ajan kysymys, että milloin se räjäytetään. Venäjän sodankäyntiin kuuluu toisin sanoen oleellisena osana tuhota luontoa, siviilejä, infraa ja kaikkea mahdollista, joista se saa sotilaallista hyötyä.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments