Lisää viinaa – niin kauan kuin silmät liikkuu

Päivän uutinen vaikuttaa Suomessa olevan se, että saadaanko kauppoihin 8 prosenttista alkoholia. Oli miten oli, niin Suomi on loppujen lopuksi melko vapaa maa alkoholin suhteen.

Jos vertaa Suomea ja Ruotsia, niin Suomi on alkoholin suhteen melko vapaa maa. Suomessa myydään missä tahansa kaupassa tai kioskissa viikon jokaisena päivänä klo 9-21.00 välisenä aikana maksimissaan 5,5 % juomia. 2,8 % alkoholia voidaan myydä yötäpäivää.

Ruotsissa taas maksimissaa 3,5 % juomia eli ns. mellanööliä myydään 24/7 kioskeissa, huoltoasemilla tms. kaupoissa.

Ruotsin viinakauppa Systembolaget on avoinna arkisin klo 10-19.00, lauantaisin 10-15.00 ja sunnuntaisin sekä pyhäpäivinä kiinni. Suomessa Alko on auki 9-21.00 ja lauantaisin 9-18.00, sunnuntaisin kiinni. Suurin ero tulee siinä, että Ruotsin viinakauppaan ikäraja on 20 vuotta, kun Suomessa se on 18 vuotta maksimissaan 22 % juomiin ja väkeviin 20 vuotta. Norjassa ikärajat ovat samat kuin Suomessa.

Kun vertaa muihin lähimaihin, niin Tanska lienee se kaikista vapain maa. Tanskassa 16 vuotta täyttänyt saa ostaa 16,5 % alkoholia kaupoista, mutta ravintoloissa ikäraja on 18 vuotta. Suurin ero taas tulee siinä, että Tanskassa ei ole Suomen Alkon tai Ruotsin Systembolagetin kaltaista valtiollista viinan myyntipaikkaa, vaan 2005 voimaan tulleen ns. lukkelovenin mukaan alkoholia saadaan myydä kaupoissa, kioskeissa tai esimerkiksi huoltoasemilla yötäpäivää, sillä poikkeuksella, että ihan joka sunnuntaina ei saa myydä, mutta kukin kauppias voi myydä 20 sunnuntaina noin 52 sunnuntaista vuodessa.

Tanska on siis alkoholin suhteen melko vapaa maa verrattuna muihin Pohjoismaihin, vaikka ei olekaan Suomen rajanaapuri.

Virossa 18 vuotta täyttäneet voivat ostaa alkoholia kaupoista, huoltoasemilta ym. kioskeista vuoden jokaisena päivänä klo 10-22.00 välisenä aikana. Virossa on sellainen mielenkiintoinen poikkeus, että alkoholia voi ostaa 24/7 mukaan ravintoloistakin. Virossa on myös, vaikka onkin hyvin vapaa maa alkoholin suhteen, sellainen erittäin tiukka laki, joka kieltää myymästä alkoholia kaupassa kun kello on lyönyt 22.00. Jos olet kassajonossa klo 21.59 ja kassa on lyönyt kassaan puolet viinoista, ja kello tulee 22.00, niin ne loput viinat jäävät kauppaan. Tästä ei voi joustaa sekuntiakaan.

Mielenkiintoinen detaljee Virosta on se, että Virossa on Prisma ihan samalla konseptilla kuin Suomessakin, mutta Viron Prismoissa on lisäksi viinan myyntiä. Prismoissa on yleensä erittäin kattava viinaosasto ja sieltä saa kymmeniä eri viinejä, oluita ja jopa 80 % Viru Valge vodkaa.

Mikä olisi sitten parasta? En osaa sanoa, jokaisella maalla on omat pikku erikoisuutensa ja niihin on tyytyminen.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments