Viipuri menetettiin tänään 79 vuotta sitten

Melko käsittämätöntä, että tätä päivää ei ole merkitty kalenteriin jonkinlaiseksi liputus- tai muistopäiväksi. Viipurin ja koko Karjalan menetyksen päiväksi voidaan katsoa 20.6.1944.

Olihan Neuvostoliitto jo keväästä alkaen vallannut hitaasti ja varmasti Karjalan maakuntaa. Kesäkuun alun jälkeen venäläisjoukot olivat päässeet tunkeutumaan aivan Viipurin kaupungin edustalle.

Kesäkuun alun jälkeen Viipuri evakuoitiin kaikesta siviiliväestöstä, sillä jonkinlainen epävarmuus suomalaisjoukoilla oli, että pystytäänkö Viipuria pitämään.

Viipurin valtauksen lyhyt historia alkaa aamuyöstä 20.6.1944, jolloin kaupungin rajoilla olleet venäläiset tiedustelu- ja sissijoukot tekivät iskuja Viipuriin. Varsinainen hyökkäys alkoi klo 13.00. Sitä ennen useat suomalaiset osastot olivat jo vetäytyneet enempi tai vähempi järjestyksessä. Joka tapauksessa puolen päivän jälkeen Viipuri oli vaarallinen paikka. Ilma oli sakeana savua, kaupungissa tuskin pystyi hengittämään saati näkemään.

Venäläisten hyökkäys oli lyhyt eivätkä suomalaiset paljon pystyneet taistelemaan vastaan. Toisaalta mitään vastarintaa ei olisi saatu edes aikaan, sillä suomalaisjoukot olivat lyöty aivan hajalle ja koko perääntyminenkin oli enempi tai vähempi kaaosta. Mistään järjestyksestä ei voitu tuossa vaiheessa enää puhua.

Jotkut yksittäiset joukot yrittivät pidätellä vihollista, mutta lopulta Viipurin linnan tornissa ollut Suomen lippu vedettiin vähän ennen ilta viittä alas. Lipun hakija oli aivan viimeisiä Viipurista poistuneita. Muutaman tunnin päästä samaan lipputankoon vedettiin punalippu.

Viipurin menetys oli katkera paikka. Se oli niin katkera paikka, että lähihistoriassa ei ole mitään vastaavaa. Miehet itkivät, viha täytti päät ja kostoa vannottiin. Viipurin ja Karjalan menetys oli yleisesti koko Suomelle suoranainen shokki, järkytys. Miten tapahtuma saattoi olla mahdollista?

Joka tapauksessa Viipurissa asui 30-luvun lopussa noin 80 tuhatta ihmistä ja kaupunki kisasi Helsingin jälkeen kakkossijasta Tampereen ja Turun kanssa. Jos Viipuri olisi jäänyt Suomelle, niin luultavasti se olisi tällä hetkellä yksi Suomen johtavia suurkaupunkeja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments