Päivitetyt ohjeet mainosten estoon ja evästeiden ”estoon”

 

Tänä päivänä kannattaa taas huomioida muutama asia, jos on aivan pakko lukea valtamedian juttuja. Tässä päivitetyt ohjeet.

Nämä ohjeet tekevät netin selaamisesta helpompaa, ja ennen kaikkea mainoksiin perustuva valtamedia ei saa ainakaan sinulta mainosrahaa, eikä pääse urkkimaan nettikäyttäytymistäsi.

Netin satunnaisesta selaamisesta on tehty nykypäivänä rasittavaa. Kaikenlaiset hyppymainokset vievät hermoromahduksen partaalle ja ne evästeiden hyppyikkunat, viimeistään silloin kilahtaa. Kun avaa melkeinpä minkä tahansa ison median nettisivun, niin ensimmäiset viisi minuuttia kuluu erilaisten hyppyikkunoiden (pop-up) ikkunoiden kiinni takomiseen. Ensimmäisenä silmille hyppää vaatimus hyväksyä evästeet. Kun fiksu netin käyttäjä on kieltänyt evästeet, niin seuraavana halutaan paikantaa käyttäjä.

Kun nämä kaikki on saatu ruksittua pois ja kuvittelee vihdoin pääsevänsä itse asiaan, niin ei perkele… ruutu on täynnä vilkkuvia mainoksia. Tulee sitä hermoromahdus vähemmästäkin.

Tässäpä taas perusohjeet, joihin lisäsin pari uutta juttua. Helpottaa kummasti netin selaamista. Alla olevat ohjeet koskevat läppäreitä tai pöytäkoneita. Teen Android-puhelimille joku päivä omat ohjeet mainosten poistamiseen.

 

1. Mainoksenesto-lisäosa

Mainoksenesto-lisäosan asentamisen pitäisi kuulua jokaisen ihmisen perustaitoihin. Mainoksenesto-ohjelmia eli adblockereita on monia. Itse käytän esimerkiksi läppärillä Chromen ja Firefoxin lisäosana uBlock Originia, joka estää kaikki mainokset. Yksinkertaisesti miltään nettisivulta ei pääse ainoatakaan mainosta läpi, ei edes Youtubessa.

uBlock Originin asentaminen on helppoa, kirjoita Googleen hakusanaksi ”uBlock Origin Chrome” (tai Firefox tm. selain, jota käytät). Ensimmäisten hakujen joukossa on Chromen web store, ja se on siinä. Sen jälkeen vain klikkaa ”asenna” ja koneellasi on mainoksenesto. Se estää kaikki mainokset kaikkien medioiden sivuilta, ehkä jotakin äärimmäisen harvoja erikoismainoksia lukuun ottamatta.

Mainoksenestoissa on muutama hyvä puoli, se estää paskamedioita saamasta mainosrahaa. Mainoksenesto-ohjelmalla et siis näy laskurissa, joka laskee mainoksen katsontakertoja. Toiseksi netin selaaminen on paljon mukavampaa ilman mainoksia.

Jotkut nettisivut saattavat estää sivujen selaamisen, jos mainoksenesto on päällä, mutta itse olen ratkaissut asian siten, että en enää koskaan käy sellaisella sivulla.

 

Vasemmalla mainoksenesto-ohjelma päällä, oikealla ei. Valtava ero.

 

2. Evästeiden esto-ohjelma.

Kun klikkautuu jollekin uudelle sivulle, niin yleensä sieltä pomppaa ensimmäisenä esiin se rasittava ”hyväksy evästeet”. Useimmat ihmiset hyväksyvät evästeet automaattisesti, ja samallahan siinä sitten hyväksyy sen, että sivuilta asennetaan koneellesi monenlaisia seurantaohjelmia, joilla seurataan millä sivuilla surffailet jne. Käyttäjästä rakennetaan profiili, jota käytetään hyväksi kohdennetussa mainonnassa. Tämä ei toki ole ongelma, koska olet jo asentanut mainoksenesto-ohjelman aiemmilla ohjeilla.

Ongelma on se, että evästeiden hyppyikkunat ovat todella rasittavia ja hidastavat nopeaa netin käyttöä. Kun tekee jotain vaikkapa juttuja, jossa pitäisi nopeasti tsekata useammalta sivulta jotain pikku juttuja, niin puoli päivää kuluu evästeikkunoiden sulkemiseen.

Tähän on ratkaisuna ”I don’t care about cookies”–niminen ohjelma. Se löytyy kun lyö Googleen tuon hakusanaksi ja perään Chrome tai Firefox. Sitten vaan klikkaa ”asenna” ja daa. Olet päässyt eroon rasittavista evästeikkunoista ja verenpaineesi tippuu pykälän.

Ainakin Chromessa tämä toimii kuin junan vessa. Nämä ”hyväksy evästeet” yksinkertaisesti lakkaavat haittaamasta elämää.

I don't care about cookies – Hämta denna utökning för 🦊 Firefox (sv-SE)

 

3. Social Fixer

Jos käyttää Facebookia, niin siellä on vaikka minkälaista sälää, joka oikeasti ärsyttää. Mainoksia, ehdotettuja sivuja (jotka yleensä ovat jotain mainoksia), ehdotettuja kavereita, koronatiedotteita, poliittista sössötystä jne.

Googleen taas hakusanaksi Social Fixer, ja asenna koneelle. Tämä ohjelma vaatii jonkin verran englannin kielen taitoa, jotta siitä saa parhaat ominaisuudet irti. Mutta kun lopulta oppii käyttämään ohjelmaa, niin Facebook on mainosvapaa alusta, joka ei ehdottele yhtään mitään.

 

Android puhelin

Android puhelimiin on mahdollista asentaa Google App Storesta useita selaimia, joissa on itsessään mainoksenesto. Chrome on yleensä oletusselaimena, mutta se näyttää mainoksia. Androidissa näitä yllä mainittuja lisäosia ei Chromeen voi ladata. Hyviä selaimia on esimerkiksi Opera, joka estää melko tehokkaasti mainokset. Mutta ei kaikkea.

Omasta mielestä ylivoimaisesti paras on Kiwi-niminen selain. Kiwiin pystyy asentamaan nämä yllämainitut lisäosat, uBlock Origin ja evästeiden eston. Tämä vaatii hieman Kiwin asetusten räpläämistä, mutta ei ole rakettitiedettä. Perus puhelimen käyttäjä saa selaimen vartissa sellaiseen kuntoon, että puhelin ei näytä yhtään ainoaa mainosta selatessa nettiä, eikä yhtään ainoaa evästeikkunaa hyppää ruudulle.

 

Siinäpä ne. Näillä ohjeilla valtamedialta jää saamatta useita satasia kuukaudessa. Lisäksi oma netin käyttö helpottuu.

Subscribe
Notify of
guest
14 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Nörtti infoa

Joudut tammikuussa kirjoittamaan uuden sillä Google Chrome ja Chromium pohjaiset selaimet pistävät silloin kapuloita rattaisiin mainostenestohjelmille ja uBlock Origin nykymuodossaan lakkaa toimimasta. Näillä näkymin selaimet jotka eivät tähän suostu ovat Vivaldi, Brave ja Firefox. Sama koskee android selaimia. Google haluaa mainosrahaa ja Googlella on melkeinpä monopoli selainsodassa joten Google nyt nussii sua perseeseen ja sinä itket ja nautit. Tai käytät parempaa selainta. Adguard sekä uBlock yrittävät kovasti kehittää jonkunlaista mainosestoa joka toimisi edelleen mutta ei tule ikinä toimimaan yhtä hyvin kuin ennen. Tästä ei tietenkään kerrota missään ja ensi vuoden alussa netti on täynnä vihaisia ihmisiä jotka yhtäkkiä joutuvat katsomaan youtube mainoksia. Nyt on hyvä aika kokeilla Vivaldia ja Bravea, Firefox on jo vanhaa paskaa teknologiaa JA Firefoxin johtokunta on super-woke vasemmistolaisia jotka saavat Googlelta 90% tuloistaan koska Google on Firefoxissa oletushakukoneena.

Nörtti infoa

Taustatietoa: Brave selaimen perustaja oli ennen Firefox mies, mutta tweettasi että ei tykkää siitä että homolesbot menevät naimisiin ja potkuthan siitä tuli. Firefox on tekopyhyyden multihuipentumaa tänä päivänä, ottaa Googlen antimia ja käyttää ne pääomistaja woke-mieslesbonsa taloihin ja luksuselämään. Se Firefox josta me kaikki pidimme tuhat vuotta sitte, sitä ei enää ole olemassa. Firefox ratsastaa entisajan maineella ja jengi ei tiedä mistään mitään. Siihen lisätään koko ajan paskaa jotta saataisiin lisää mainostuloja Google rahojen lisäksi. Ja kuten sanoin Firefox on auttamatta dinosaurusteknologiaa joka on hidas ja kankea, vähän kuten käyttäjänsäkin… Vivaldi-jengi taas on entisiä Opera miehiä, ennenkuin se myytiin kiinalaisille jotka tekivät siitä oman vakoiluselaimensa. Järki käteen: Vivaldi tai Brave. Kiitos.

Rohkea

Vanha kunnon Brave 1.1.26 jyllää koneessa eikä mainoksista ole haittaa. Hauska katsella myös linkattuja kuvia kuten Seiskassa. Pelkkiä valkoisia laatikoita. Ja sama valtamedia juttuissa. Aniharva kuva on ladattu html-tekstiin. Ei tarvi katsella liikaa pönötyskuvia.

Nörtti infoa

Huom, sekä Vivaldi että Brave ovat myöskin Chromium pohjaisia selaimia. Chromium on Googlen avointa lähdekoodia oleva selain johon sitten Google laittaa omat mainos/vakoiluhelvetit ja julkaisee Chrome nimellä. Opera ja Edge ovat myös Chromium selaimia, omine paskalisukkeineen. Vivaldi ja Brave ovat luvanneet POISTAA omista chromium versioistaan tuon uuden hienon ”ominaisuuden”. Vivaldi lupasi vakuuttavammin, Brave sanoi että homma jatkuu kuten ennen ellei tämä vaadi heiltä liikaa resursseja ylläpitoon..joten hyvin mahdollista että Brave taipuu jossain vaiheessa. Vaaka siis kallistuu tällä hetkellä Vivaldin suuntaan.

defund v-YLE

Paska firefox käytti jokin aika sitten eräänä järjestelmäkuvakkeenaan egoapinoiden logoa (ta sen jäljitelmää). Selvä merkki käyttökelvottomasta selaimesta. Siirryin pääosin Oopperaan ..

Teoflos

Kumpi on pahempi urkkijamaa Googleland vai China? Mietin vain seuravaa luuriani? Samsung saattaisi olla hyvä alternative.

Jupi

Samsung on Koreasta eli USA. Sama Android siellä on. Harmillista että Nokia luopui Symbian järjestelmästä se oli ainoa open source käyttöjärjestelmä

Name

Kiitoksia.

Jupi

Jos käytät Chromea tai Firefoxia niin mikään ohjelma ei estä evästeiden keräilyä. Se on sisäänrakennettu ohjelman koodiin. Jannu joka loi Firefoxin kehui että 5.0 versio tulee perustumaan Tor teknologiaan ja tulee olla anonyymi. Potkut tuli. No hän kehitti Brave niminen browserin jossa mainoksen esto ja trackers esto ovat sisäänrakennettuna, kuten myös Flash player. Olen jo vuosia käyttänyt kyseistä ohjelmaa sekä Androidilla että tietokoneella

Julma juha

Esto-ohjelma ABP on toiminut y-tubessa ja muissakin netin selailussa 6-vuotta. Vielä ilmainen.

Huru-ukko

Kumpikin toimii. Ainakin minulla. Kiitti Paavo vinkiestä ja ohjeista.

Nörtti infoa

Ja nyt evästeiden blokkeri menee päin vittua. Avast osti sen ja voitte olla varmoja että nyt suurin osa evästeistä menee läpi. Avast on itse myyty juuri Nortonille, kyllä; maailman paskimmalle virustorjunnalle jotenka tämä lisäosa on satavarmana pilattu alta aikayksikön. On se jännä miten raha ja ahneus pilaavat kaiken.
comment image