Hiipuuko maaseutu?

 

Kävin kotikylällä Oulaisissa ja hämmästytti se, että miten maaseutu näyttää todellakin autioituvan. Yli puolet kylän liikekiinteistöstä on nykyään tyhjillään.

Oulainen lienee kouluesimerkki maaseutupitäjistä, joista palvelut ja yritykset lopettavat pikkuhiljaa toimintansa. Vielä joskus 2010 luvun alussa kylän raitti oli melko elävä, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana keskustan liikekiinteistöt ovat tyhjenneet eikä monissa liikekiinteistöissä ole mitään toimintaa. Kylällä on muutama kauppa ja hauska detaljee tästä on se, että kun Halpa Halli perusti Oulaisiin kaupan joitakin vuosia sitten, niin se oli pitkään kylän kohokohta.

Entiset vanhan ajan vilkkaat kiinteistöt, kuten vanha postin talo ränsistyy paikoilleen. Rakennuksesta oli rikottu ikkunat ja vesi sataa sisälle. Viereinen hotellikiinteistö on tyhjillään. Ojan kauppakiinteistö on niin ikään tyhjillään ja jonkinlainen kuolinisku kylälle oli se, että kiinteistössä aiemmin toiminut R-kioski lopetti toimintansa vuosi sitten. Vielä 2010-luvun alussa kylällä oli kaksi R-kioskia, nyt ei ole yhtään kioskia. Kylällä on pari pizzeriaa, joita pyörittää maahanmuuttajataustaiset miehet, joiden toiminta on jatkunut pari vuosikymmentä. Pakko nostaa hattua näille pizzeriukoille, sillä samat omistajat jaksavat vuodesta toiseen pyörittää ruokaravintoloitaan.

Mutta esimerkiksi kaljabaariin Oulaisissa on turha haaveilla päiväkaljalle, sillä ravintola Tuoppi on auki iltayhdeksästä alkaen. Auki se ei kuitenkaan ole joka päivä. Jos haluaa hörppäistä ison ravintolakaljan, niin Nesteen huoltoasema on ainoa paikka.

Neste vaikuttaa nykyään olevankin ainoita paikkoja, josta esimerkiksi matkailija saa ruokaa (johon on kyllä panostettu, siitä huomio Nesteen yrittäjälle) ja välikaljan. Vielä 90-luvun alussa kylällä oli monta huoltoasemaa, Shell, Esso ja Teboil, joiden kesken oli kova kilpailu.

Kun jos vertaa 80-luvun loppuun ja 90-luvun alkuun, niin muutos on ollut todella suuri. 80-90-lukujen vaihteessa kylällä oli viikonloppuisin nuorison hillitön ”pilluralli”. Sadat autot pyörivät kylän raittia ympäriinsä. Niin ikään parhaillaan oli 4-5 ravintolaa, jotka olivat kaikki viikonloppuisin täynnä. Joskus 90-luvun alussa ennen EU:ta Suomessa oli hyvin vapaa alkoholikulttuuri ja Oulainen tuli tunnetuksi Pohjois-Pohjanmaalla todellisesta ravintolailmiöstä. A-oikeuksilla oleva ravintola Emilia oli aamu neljään asti auki. Emilian omistaja teki sopimuksen keskikaljaoikeuksilla olevan ravintoloitsijan Barbaarin omistajan ja paikallisen grilliyrittäjän sekä Oulaisten liikenteen yrittäjien kanssa. Kun Emiliassa tuli valomerkki, niin ravintolan pihalla oli täyspitkä linja-auto odottamassa ilmaista kyytiä Barbaariin. Tuohon aikaan keskikaljaoikeuksilla oleva ravintola sai avatata ovensa aamuviideltä. Linja-auto ajoi juhlakansan grillin kautta Barbaariin jatkamaan juhlimista. Todellista yrittäjähenkeä.

Miksi maaseutu hiipuu? Joidenkin paikallisten mielestä se johtuu siitä, että kaupunki ei osaa panostaa yrittäjyyteen. Ilmaiset tontit teollisuusalueella voivat ehkä houkutella, mutta puoli-ilmaisia teollisuustontteja on kaikkialla Suomessa. Halpa tontti tai kiinteistön vuokra ei sinänsä ole mikään etu yrittäjälle, jos yrittäjä tietää sen, että oulaistelaiset lähtevät suuremmille ostoksille naapurikaupunkiin Ylivieskaan ostamaan traktorin renkaita, autoja ja pukuja. Joissakin kylissä, kuten esimerkiksi juuri Oulaisissa keskustalaisuus on myös ollut taakka jo vuosikymmeniä. Setävainaa, joka kuoli muutama vuosi sitten, kertoi, että kun Valio harkitsi meijeriä joskus 60-lvulla jonnekin Pyhäjokilaakson kyliin, niin Oulaisten keskustalaiset laittoivat kaikki mahdolliset vastavoimat peliin, että meijeriä ei saatu Oulaisiin. Naapurikylään Haapavedelle se sitten perustettiinkin. Vaikka tästä on aikaa jo puoli vuosisataa, niin se mentaliteetti on jäänyt elämään.

Tämä kaupungin panostus, tai panostamattomuus tulee esille paikallisten mielestä mm. Wanhan Voiman päivillä. Tapahtuma on suuri viikonlopun kestävä tapahtuma, johon kertyy 20 000 vanhojen koneiden harrastajaa. Kun kaupunkiin pärähtää yhtäkkiä tuhansia matkailijoita, niin kaupunki ei ole panostanut tapahtumaan mitenkään. Tapahtuman järjestäjä järjestää kaiken itse, mutta kaupunki ei esimerkiksi pidä yllä kaupungin ”yleisilmettä”. Kaikki on vähän sinne päin. Oikeastaan tapahtuman järjestäjän lisäksi Nesteen huoltoasema osaa hoitaa homman siten, että matkailijat otetaan huomioon. Nesteellä ei olla lomalla silloin, kun tehdään rahaa. Tuhannet matkailijat syövät nimittäin aika monta ruoka-annosta. Sen sijaan kaupunki on päättänyt mm. sulkea paikallisen kylpylä-uimahallin juuri silloin, kun sillä voisi olla kysyntää.

Jotakin hyvää kylällä kuitenkin on. Se hiljaisuus rauhoittaa.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments