Viisi vankia karkasi kiljupäissään avovankilasta

Skenäsin vankilaa.
Viisi vankia pakeni päissään Norrköpingissä sijaitsevasta Skenäsin avovankilasta lauantai-iltana. Poliisi ei etsinnöistä huolimatta löytänyt karkureita iltaan mennessä.

Viisi miestä oli juopotellut itsetekemään kiljua Skenäsin avovankilassa kunnes mieleen tuli, että lauantaitansseihin pitää päästä. Niinpä viisikko mursi varauloskäynnin oven auki ja lähti lätkimään.

Pako huomattiin nopeasti, sillä avovankiloissa käytetään ns. jalkapantaa, joka alkaa hälyttämään kun henkilö poistuu tietyltä rajatulta alueelta. Vankilan vartijat saivat yhden karkurin kiinni väsähtäneenä lähistöltä pellon reunasta, mutta neljä muuta pääsi karkuun.

Sinänsä tällaisesta karkaamisesta ei voi puhua edes karkaamisena, sillä kyseinen vankila on matalimman turvaluokan avovankila, jossa ei ole minkäänlaisia “karkausesteitä”, eli aitoja, muureja tai kaltereita ikkunoissa. Vangit ovat muutaman kuukauden tuomioita istuvia lähinnä rattijuoppoja ja muista vähäisistä rikkeistä tuomioita saaneita vankeja.

Ilta- ja yöaikaan tarkistuslaskennan jälkeen monissa tällaisissa avovankiloissa ei ole edes vakituisia vartijoita, tai he käyvät säännöllisen epäsäännöllisesti tekemässä kierroksen.

Ruotsissa karkaaminen ei ole rikoslakiin merkitty rikos, Suomessa on ja yleensä “tavallisesta karkaamisesta” saa kuukauden ylimääräistä lusittavaa.