Viranomaisille melko vähän keinoja lopettaa jengisotia – “loikkariohjelmista” pieni apu

Ruotsissa ei nähdä minkäänlaista toivoa saada muutamissa kaupungeissa riehuvaa jengisotaa aisoihin. Viranomaisilla ei edes käytännössä ole mitään keinoja puuttua asioihin kuin vain niiden keinojen avulla, joita laki antaa myöten.

Uppsalassa poliisi käyttää kaikkia vangitsemiseen johtavia metodeja apunaan. Uppsalassa tämä on helpompaa, sillä alueellisesti jengisotaa käydään melko pienellä alueella verrattuna Tukholmaan, joka alueena on moninkertaisesti suurempi. Väkimäärä yksin Suur-Tukholman alueella on 2,4 miljoonaa.

Poliisin keinoja ovat mm. aselaki, jonka perusteella henkilö, joka kantaa ladattua eli ampumavalmista asetta mukanaan, voidaan henkilö ottaa tällä perusteella kiinni ja esittää vangittavaksi. Käytännössä oikeus 95 % tapauksissa vangitsee henkilön jos tällä on ikää yli 15 vuotta. Asia etenee pikana oikeuteen ja siitä seuraa säännöllisesti kaksi vuotta vankeutta.

Näin täysi-ikäinen henkilö on pois kadulta ainakin sen vajaa parisen vuotta, kun tuomiosta istutaan 2/3 ja alaikäinen, mutta yli 15-vuotias vajaan vuoden, kun tuomiosta istutaan nuorena henkilönä 1/3.

Poliisi käyttää aseiden löytymiseen mm. henkilöprofilointia, eli esimerkiksi jos poliisi tapaa kadulla auton, joka on rekisteröity gangsterille, niin autoon tehdään ratsia. Tai jos poliisi tapaa kadulla henkilön, joka profiloinnin perusteella saattaa olla potentiaalinen aseenkantaja, niin henkilöön voidaan tehdä henkilötarkistus.

Uppsalan poliisin mukaan he ovat kuluvan vuoden aikana ottaneet kiinni yli parikymmentä pahinta gangsteria, jotka oikeus on vanginnut. Tämä on rauhoittanut tilannetta, mutta aina löytyy uusia gangstereita, jotka seuraavat vangittujen jälkiä.

Tässä on pari ongelmaa. Profilointi huutaa suoraan “rasismi”, sillä käytännössä esimerkiksi ihan perusruotsalaisia ei tietenkään ratsailla. Yleensä poliisin profilointikampanjat on jouduttu lopettamaan juuri tämän rasismi-kohun takia. Takavuosina Tukholman metrosta etsittiin laittomia maassaolijoita tekemällä porteilla ratsioita. Mutta homma jouduttiin lopettamaan, sillä toiminta oli vasemmiston mielestä rasistista. Tai, kaikilta ihmisiltä olisi pitänyt tarkistaa maassaolon oikeutus. Tässä taas ei tietenkään ole mitään järkeä lähteä tarkistelemaan ruotsia puhuvan henkilön taustaa.

Toinen suurempi ongelma lienee se, että gangsterijengit osaavat löytää keinoja kiertää tällaisia toimia. Aseiden hallussapitoon palkataan alle 15-vuotiaita lapsia. Esimerkiksi alueella on viisi lasta ja he notkuvat kylillä. Heillä on hallussaan kassillinen pistooleita. Lapset ovat jatkuvassa valmiudessa ja jos jotakin tapahtuu, he toimittavat aseet puhelinkäskyn mukaan muutamassa minuutissa sinne missä niitä tarvitaan. Lapset pitävät säilössä myös huumeita.

Tässä ongelma on se, että lapsi tottuu melko nopeasti rahakkaaseen elämään. Ase- tai huumekassin säilytyksellä voi helposti tienata sellaisia summia, joihin lapsilla ei muuten olisi koskaan varaa. Lisäksi lapset vastaavat hengellään lastista. Jos käy niin, että lasti varastetaan tai muuten vain häviää, on tiedossa luoteja päähän. Jengit ovat siis melko taitavasti ulkoistaneet erilaiset kiinnijäämisriskit lapsille.

 

“Elämäntapamuutos”-ohjelma

Uppsalassa on yritetty saada käyntiin erilaisia “ohjelmia”, joissa lapsia, jotka ovat ajautuneet jengeihin, pyritään saamaan ulos jengeistä, Jos lapset, tai ylipäätään nuoret 15-30-vuotiaat henkilöt haluavat päästä irti jengimaailmasta, niin heille on kehitetty eräänlainen “elämäntapamuutosohjelma”. Tässä taas ongelmana on se, että lapset ovat imeneet itseensä gangsterimaailman arvot ja vihaavat ruotsalaisia ja viranomaisia sydämensä pohjasta.

Lisäksi irtaantuja nähdään jengimaailmassa petturina, joten sitä kautta lapsi tai nuori saattaa joutua entistä suurempaan hengenvaaraan. Käytännössä koko lapsen suku jouduttaisiin saattamaan jonkinlaisen nimen- ja asuinpaikan muutoksen piiriin. Joka taas vaatii todella suuria sponsorirahoja veronmaksajilta.

Joten ei ole olemassa mitään kovin yksinkertaista ratkaisua saada jengisotia loppumaan.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments