Kirjaesittely: Rune Holmströmin “Käften”

 

Ruotsinsuomalaisen Rune Holmströmin kirjoittama kirja “Käften” oli mielenkiintoista luettavaa. Holmström tunnetaan kriittisistä teksteistä ja hän kirjoittaa kolumneja ruotsalaiseen suosittuun Petterssonin blogiin.

Kirjan nimi Käften, jonka voisi suomentaa turpa kiinni, koostuu useista lyhyistä teksteistä, joissa kussakin käsitellään tai pohditaan jotain tiettyä asiaa tai ilmiötä. Tavallaan kirjan nimi on jo eräänlainen vihje mitä sisältö tulee olemaan. Aiheet ovat melko laajoja; maahanmuutosta kielipolitiikkaan, rokotteista sensuuriin ja julkkisten alkoholismiin.

Holmström kirjoittaa ruotsiksi, mutta ikään kuin suomalaisittain. Siksi sieltä löytyy jotain aika huvittavan hauskojakin juttuja, joita ei oikein voi ymmärtää muu kuin suomalainen. Esimerkiksi pohdinta miten suomalaisten ruotsalaisista kuuluva lempinimi “hurri” on syntynyt. Ruotsalainen sanoo esimerkiksi “hur i helvete…” (miten helvetissä…), jonka alku kuulosta suomalaisen korvaan hurri. Aikojen saatossa tästä on sitten saattanut muodostua sana hurri.

Itseä lähellä olevista aiheista lempiartikkelini oli vittuilevaan sävyyn kirjoitettu juttu vuonna 2015 Suomeen lompsineista läpsyttäjistä, joiden jälkipelissä syntyi groomin-jengejä ja lopulta saatiin aikaan parilla miljoonalla legendaarinen Tiktok-tanssi no-no-square.

Aiheet ovat siis laajoja ja monesti siellä vain kysytään, että onko tosiaan näin. Esimerkiksi lyhyt juttu salaliittoteorioista, kuten holokaustista, JFK:n murhasta, Estoniasta jne. Monissa jutuissa on hyvä huumorikoukku ja muutaman kerran pärähti kahvinäppärit kun vitsin tajusi viivellä. Myös itseironiaa löytyy kun Holmström kertoo terapiakäynnistään psykologitädin luona, jonka kanssa ei oikein ollut yhteisymmärrystä.

Lukijalle tarjotaan myös kohtalaisia dilemmoja. Lainaus yhdestä artikkelista, joka laittaa aivot solmuun:

“Roikut uppoavan laivan reelingissä ja pelastusveneessä on paikka vielä yhdelle henkilölle. Vieressäsi on meikattu transhenkilö, jonka sukupuolta ei tiedetä ja toisella puolella feministinen batiikkinoita kera pistävän vihaisen katseen.”

Kiipeäisitkö pelastusveneeseen?

Itse suosittelen kirjaa luvun alle, jos ruotsi taipuu sen verran, että sitä pystyy lukemaan. Kirjaa on helppo lukea ja koska se on jaksotettu lyhyisiin juttuihin ja kappaleisiin, niin näin ollen sen voi ottaa luvun alle milloin tahansa. Lukemiseen ei siis tarvitse valmistautua erikseen

Kirja on yleisesti hyvin toteutettu ja yleisilme on tyylikäs. Kirjan myyntihinta on 18 euroa ja sitä voi tilata Holmströmin nettisivujen kaften.fi kautta.

Itse sain Holmströmiltä näytekappaleen ja siitä kiitos kirjoittajalle.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments