Poliisille uusia lakeja pakkokeino-osastolle

Melko vähissä ovat ne keinot, joilla poliisi pystyy puuttumaan ammuskeluihin ja pommi-iskuihin etukäteen. Kuun alusta kuitenkin astui voimaan uusia lakeja, joilla pyritään puuttumaan järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Uuden lain myötä poliisi voi käyttää salaisia pakkokeinoja, joihin kuuluu entistä laajempi puhelinkuunteluoikeus sekä muiden viestintävälineiden tietojen lukemista. Tämä tarkoittaa käytännössä joidenkin viestisovellusten tietojen saamista.

Niin ikään poliisilla on jatkossa oikeus kuunnella viestiliikennettä myös henkilöiltä, joita ei suoraan epäillä rikoksista, mutta joiden voidaan olettaa tekevän vakavia rikoksia. Poliisin mukaan tämä on hyvä metodi, sillä se antaa mahdollisuuksia puuttua asioihin jo suunnitteluvaiheessa, jossa esimerkiksi kuuntelun perusteella saadaan tietää jonkin antaneen toimeksiannon tappamisesta. Edelleen on mahdollisuus päästä liigojen korkeampiin ja päättäviin henkilöihin käsiksi laajennetun kuuntelun myötä.

Poliisi voi myöskin puuttua asioihin, jolloin aiottua murhaa ei tulla suorittamaan.

Salaisia pakkokeinoja ovat esimerkiksi esitutkintaan liittyvät lakitekniset seikat, kansankielellä tarkoittaa suurin piirtein sitä, että poliisilla on jatkossa melko vapaat kädet syyttäjän kanssa tutkia epäiltyjen liikkeitä ja viestintää, sekä mahdollisuus pitää piilossa tiettyjä esitutkintaa liittyviä seikkoja, jotta jengeille ei paljastu mitä poliisi aikoo.

 

Armeija ja öinen liikkumiskielto?

Monissa medioissa on vouhkattu pari päivää sen takia, että entinen pääministeri on vaatinut armeijaa kadulle. Tämä on käsitetty aivan totaalisen väärin. Magdalena Andersson ei ole vaatinut armeijaa kadulle, vaan tarkoitti lausunnolla lähinnä sitä, että sotilaat voivat auttaa poliisia sellaisissa tehtävissä, johon ei tarvitse suoraan poliisikoulutusta.

Sotilaat voisivat mahdollisesti esimerkiksi hoitaa jonkun syrjäisen kohteen vartioinnin, johon tällä hetkellä on sidottu poliisipartio. Partio voitaisiin näin vapauttaa tärkeämpiin tehtäviin.

Niin ikään on väläytelty jotakin yleistä ulkonaliikkumiskieltoa. Miten tällainen ylipäätään olisi mahdollista rauhan aikana? Luultavasti itsekin uhmaisin aivan tahallani tällaisia liikkumiskieltoja.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments