Uusi korkokatto madaltaa kulutusluottojen kuluja

Lokakuussa astuu voimaan uusi kulutusluottojen korkokatto, jonka myötä luottojen kulut laskevat. Kyseessä on kuluttajansuojalain uudistus, jossa määritetään kuluttajille myönnettävien lainojen koroille maksimiraja.

Uusi 15 % korkokatto syrjäyttää vuonna 2019 asetetun 20 % katon. Jatkossakin enimmäiskoron päälle voidaan lisätä korkolain mukainen viitekorko.

 

Edullisempia lainoja

Kulutusluottoja ja pienlainoja on pitkään haettu pääasiassa netin kautta, jossa onnistuu myös lainatarjousten vertailu nopeasti. Esimerkiksi Lainaa Helposti on suosittu alusta hakea ja löytää edullista lainaa. Uuden korkokaton myötä kuluttajien on mahdollista löytää entistäkin edullisempaa lainarahaa.

Kuluttajan näkökulmasta uusi korkokatto voi siis laskea lainan kuukausierää sekä kokonaiskustannuksia. Lainan takaisinmaksuhan koostuu varsinaisen lyhennyksen lisäksi myös korosta ja mahdollisista muista kuluista. Normaali muu kulu on esimerkiksi tilinhoitomaksu, joka on tyypillisesti noin 5 euroa kuukaudessa. Lisäksi monet pankit ja rahoitusyhtiöt perivät myös avausmaksun lainatilin avaamisesta.

 

Vertailu kannattaa

Monet suomalaiset ovat siirtyneet hakemaan kulutusluottoa, joustoluottoa ja muita pienlainoja ensisijaisesti netin kautta. Tämä tarkoittaa, että moni päätyy ottamaan luoton jostakin muusta pankista, kuin missä pääsääntöisesti hoitaa pankkiasioita. Syitä tähän ei tarvitse etsiä kauaa, netissä lainat kilpailuttamalla voi säästää pitkän pennin.

Lainojen vertailu on netissä helppoa, kun palvelut listaavat parhaita tarjouksia asiakkaan puolesta. Asiakkaan tarvitsee vain käytännössä seurata ruudulla näkyviä ohjeita ja siirtyä lopulta pankin sivustolle täyttämään lainahakemus. Lainahakemuksissa selvitetään asiakkaan taustatietoja ja taloudellista tilannetta.

Asiakkaan taloudellista tilannetta selvitetään esimerkiksi kysymyksillä tämän työsuhteesta ja asumismuodosta. Pankit haluavat asiakkaakseen vain sellaisen henkilön, joka kykenee maksamaan lainan ajallaan takaisin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaalla pitää olla edes vähän palkka- tai eläketuloja ja luottotiedoissa ei saa olla aktiivisia merkintöjä.

 

Netistä jopa 60 000 euron luotto

Uusi korkokatto voi tuoda asiakkaille valtavia säästöjä varsinkin kymmenien tuhansien eurojen lainoja hakiessa. Netistä voi nykyisin hakea lainaa 100 eurosta jopa 60 000 euroon saakka ja mitä suuremmasta lainasta on kyse, sitä suuremmat ovat myös lainan kokonaiskulut.

Nettilainoille on tyypillistä, että asiakas pääsee vaikuttamaan myös takaisinmaksuaikaa. Moni haluaa valita mahdollisimman pitkän takaisinmaksuajan, jotta kuukausierä olisi mahdollisimman pieni ja rahaa riittäisi mahdollisimman paljon muuhun. Tämä kuitenkin kasvattaa tyypillisesti lainan kokonaiskustannuksia, joten jos asiakkaalla on kyky maksaa laina nopeammin takaisin, se voi olla kokonaiskustannusten valossa järkevämpää.

 

Lainapäätös nopeasti

Lainan hakeminen netistä on tehty kuluttajille helpoksi. Käytännössä lainahakemuksen täyttämisen jälkeen alustava lainapäätös on mahdollista saada usein heti. Ja kun asiakas hyväksyy hänen henkilökohtaisen lainatarjouksensa, rahat voidaan siirtää asiakkaan ilmoittamalle pankkitilille jopa saman vuorokauden aikana. Nopeudessa on kuitenkin myös pankeista riippuvia eroja ja varsinkin viikonloppuisin siirrossa voi kestää pidempään.

Lainasopimuksen allekirjoittaminenkin onnistuu helposti omilla pankkitunnuksilla. Asiakkaan ei siis tarvitse lähteä käymään konttorilla tai skannailla allekirjoitustaan, vaan homma hoituu hetkessä omilla verkkopankkitunnuksilla. Helppouden lisäksi tämä on myös hyvin tietoturvallinen tapa hoitaa allekirjoitus nykyaikaisesti.

 

Lainaa erilaisiin tarkoituksiin

Netistä voi hakea lainaa nykyisin hyvin erilaisiin käyttötarkoituksiin. Käytännössä monet pankit eivät ole enää kiinnostuneita siitä, mihin esimerkiksi kulutusluottoja lopulta käytetään. Kuluttajat voivat hakea siis netistä lainaa mihin vain, mihin sattuvat sillä hetkellä rahaa tarvitsevan.

Moni hakee pienlainaa esimerkiksi laskupinosta selviämiseen. Netistä helposti ja nopeasti saatava luotto onkin tuonut helpotusta monen arjen pyörittämiseen. Monesti lainarahaa käytetään myös esimerkiksi remontoimiseen, uuden elektroniikan ostamiseen, uuden ajoneuvon ostamiseen tai esimerkiksi matkaa varten. Vaikka lainaa onkin netistä helposti haettavissa, kannattaa lainan otossa toimia aina vastuullisesti ja välttää ylivelkaantumista.