Ruotsi saattaa sittenkin pyytää jonkinlaista apua puolustusvoimilta

Melko erilaisia ratkaisuja on kolmella suurimmalla puolueella Ruotsin väkivalta-aallon ratkaisemiseen. Mitään kovin suurta yhtenevää linjaa ei ole olemassa, joten enpä odottaisi mitään kovin suuria ratkaisuja asiaan,

Oppositiopuolue sosiaalidemokraattien kanta on suurin piirtein se, puolue katsoo, että Ruotsi on kansallisessa hätätilassa. Siksi he haluavat muun muassa pyytää poliisiapua Tanskasta, Norjasta ja Suomesta. He haluavat myös muiden viranomaisten auttavan poliisia tehtävissään, kuten puolustusvoimien, ja että tarvittava lainsäädäntö saataisiin nopeammin voimaan. Myös keskustapuolue on samoilla linjoilla.

Medialausunnoissa sosiaalidemokraateista kerrotaan, että “pandemia osoittaa, että voidaan toimia nopeasti. Olemme valmiita tulemaan eduskuntaan ja työskentelemään milloin tahansa sitä vaaditaan”.

Sverigedemokraatit, joka ei kuulu myöskään hallitukseen, mutta Tidö-sopimuksen kautta pystyy ohjailemaan paljon hallituksen päätöksiä, on sitä mieltä, nopeita ratkaisuja ei ole, mutta uuden lain myötä jonkinlaista positiivisuutta voidaan ilmassa nähdä.

– Vuosikymmenien huonon hallinnon jälkeen nopeita ratkaisuja ei ole. Välittömistä toimenpiteistä ja niiden hallinnasta vastaa poliisi ja poliisijohto. He arvioivat, mikä on sopivaa ja tarpeellista tehdä vallitsevan tilanteen mukaan, kertoo puolue lausunnoissaan.

Hallitusjohtajapuolueen moderaattien mielestä hallituksen on tuettava poliisia, muun muassa mahdollistamalla laajennettu tuki puolustusvoimilta ja muilta viranomaisilta sekä tarkastelemalla, mitkä lainsäädäntöprosessit voivat edetä nopeammin. Myöhemmin tällä viikolla hallitus antaa puolustusvoimille ja Poliisiviranomaiselle tehtäväksi tukea toisiaan nykyisen lainsäädännön puitteissa.

– Sen jälkeen olemme sanoneet, että vaiheessa kaksi tulemme esittämään ehdotuksia siitä, miten lakia voidaan muuttaa niin, että puolustusvoimat voivat auttaa enemmän tilanteissa”, sanoo oikeusministeri Gunnar Strömmer medioille eileiltaisissa ajankohtaisohjelmissa.

Näin ollen vaikuttaa siltä, että puolustusvoimat aiotaan todellakin ottaa jollakin tavalla mukaan toimintaan. Tietenkään ei kannata odotella panssarivaunuja ja sotilaita lähiöihin, vaan kyse on lähinnä siitä, että sotilaat ikään kuin vapauttavat poliiseja vähempiarvoisista töistä tärkeämpiin tehtäviin. Sotilaat voivat esimerkiksi hoitaa kuninkaanlinnan vartiointia ja sen sellaisia tehtäviä, joita nyt hoitaa poliisi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments