Mitä syitä jengiväkivaltaan voi olla?

Rasisminvastusteluryhmä Rasmuksessa ollaan pohdittu “Ruotsin tilannetta”. Ryhmä on tullut melko yksimieliseen tulokseen, että jengiytymisen taustalla on rasismi sekä ns. miljoonaohjelma.

Aloittaja lähtee polkemaan melko varmalla tiedolla, että äärioikeistolaiset rasistit ovat juurisyy ja jengiväkivalta on vastareaktio eli seurausta tästä inhottavasta rasismista. Seuraava jatkaa:

Mietitäänpä hieman asiaa vaikka näin Tukholman näkökulmasta, jonne tämä jengiväkivalta keskittyy tällä hetkellä. Vain täysin ruotsalaista yhteiskuntaa tuntematon henkilö voi sanoa pokerinaamalla, että Tukholmassa kohtaisi rasismia. Tai sanotaanko niin, että rasismia on kyllä olemassa, mutta se on pääsääntöisesti kehitysmaista tulleiden ihmisten silmitöntä vihaa kaikkea ruotsalaisuutta ja ruotsalaisia kohtaan. Tästä myöhemmin lisää.

Tukholma on erittäin kansainvälinen miljoonakaupunki ja ruotsalaiset ovat yksinkertaisesti niin tottuneita ulkomaalaistaustaisiin ihmisiin, että ketään ei voisi vähempää kiinnostaa rasisteeraaminen. Ulkomaalaisia näkee kaikkialla, niitä ei yksinkertaisesti voi välttää. Esimerkiksi kävin äsken ICA-lähikaupassa, niin kevyesti yli puolet vastaantulevista ihmisistä oli ulkomaalaistaustaisia. Kaupan kassat ovat ulkomaalaisia, bussikuskit ovat ulkomaalaisia, sairaassa on ulkomaalaisia ja yleisesti ulkomaalaiset ovat aivan oleellinen osa kaupunkikuvaa.

Jokaisessa työpaikassa on ulkomaalaisia, ravintolan baaritiskillä on ulkomaalaisia, monilla ihmisillä on ulkomaalaisia kavereita ja naapureissa asuu ulkomaalaisia. Ruotsalaisen on käytännössä ylipäätään mahdotonta olla rasisti. Tai jos on sisimmässään rasisti, niin rasismia ei yksinkertaisesti voi näyttää ulospäin, sillä silloin saa melko herkästi turpaan.

Rasismia on toisin sanoen edes melko mahdotonta näyttää, sillä kaikkialla erilaisissa yhteisöissä on ulkomaalaisia, niitä ns. mukavia maahanmuuttajia, joista kellään ei ole mitään pahaa sanottavaa.

 

Huonosti kotoutettu?

Kotouttaminen on idioottimainen käsite. Mitä kotouttaminen ylipäätään tarkoittaa? Maahanmuuttaja voi kotoutua, jos hän haluaa, mutta ei häntä voi kotouttaa. Ei minuakaan ole kotoutettu millään tavalla, vaan olen itse oma-aloitteisesti opiskellut kieltä, hankkinut oma-aloitteisesti asunnon ja työpaikan.

No leikitään, että ihmisiä voi kotouttaa. Maailmassa ei varmasti ole toista sellaista maata kuin Ruotsi, jossa kehitysmaista tuleva tulija saa kotoutusta ilmaiseksi ja vielä discorahaa siihen päälle.

Kun tulija saa oleskeluluvan, niin hänelle annetaan ns. kuntapaikka, josta seuraa, että tulija saa kunnalta asunnon. Samalla hän pääsee kaksi vuotta kestävälle kotouttamiskurssille SFI:n aikuisopiskelukouluun. Jos tulija opiskelee täyspäiväisesti eli jaksaa käydä koulussa pari tuntia päivässä opiskelemassa kieltä ja kulttuuria, niin vastalahjaksi hän saa minimitoimeentulon, joka esimerkiksi yksineläjällä on noin 12 000 kruunua eli noin 1 200 euroa. Asunto on ilmainen tuon kaksi vuotta, sillä kunta maksaa vuokran, jonka taas rahoittaa maahanmuuttovirasto.

Kun tuo kaksi vuotta on kulunut, niin maahanmuuttajan katsotaan osaavan hoitaa loppuelämänsä omatoimisesti. Mitä muuta maahanmuuttaja eteen pitäisi vielä tehdä? Kuinka pitkälle kehitysmaista tullutta tulijaa pitää taluttaa, että hän “kotoutuu”? Ruotsalainen yhteiskunta on tullut niin vastaan kuin vain voi tulla ja on todella turhaa yrittää väittää, että huonosti kotoutettu.

Miljoonaohjelma

Erilaiset virkaheitot asiantuntijat ovat viime päivinä yrittäneet selittää jengiväkivaltaa ehkä kaikkein typerimmällä selityksellä, miljoonaohjelmalla (ruotsiksi miljonprogram). Tämä on klassinen selitys kun halutaan poistaa jengeiltä kaikki vastuu. Tätä selitystä on tullut vastaan varsinkin suomalaisissa medioissa.

Miljoonaohjelma tarkoittaa oikeastaan ei mitään. Tai sillä yritetään kuvata 1960-1980 luvulla tapahtunutta ilmiötä. Monien suurkaupunkien väkimäärä, ja etenkin Tukholman, kasvoi voimakkaasti. Asuntopula oli konkreettinen ja se ratkaistiin suurilla rakennusprojekteilla. Syntyi kymmeniä uusia lähiöitä, kuten vaikkapa Rinkeby.

16 000 asukkaan Rinkebyssä on paljon vuokra-asuntoja, mutta siellä on myös omistusasuntoja ja vuokraoikeusasuntoja. Yleisestä kuvitelmasta poiketen Rinkeby ei ole kaupunkirakenteeltaan mikään slummimainen betonikolossi. Toki siellä on muutama iso betonikuutio, mutta yleisesti Rinkeby on varsin viihtyisä asuinalue. Asuintalot koostuvat kerros- ja rivitaloista.

Siellä on paljon puistoja, jalkapallo- ja urheilu- ja tenniskenttiä. Aivan vieressä on Järvan suuri luonnonsuojelualue, jossa voi talvisin vaikka hiihtää. Tai vuokrata useammalta siirtolapuutarha-alueelta palstan vaikka perunoiden kasvatteluun. Niin ikään Rinkebystä on hyvät kulkuyhteydet, metro kulkee ja bussit liikkuvat. Vieressä kulkevaa moottoritietä pitkin pääsee autolla cityyn vartissa.

Ajatellaanpa Rinkeby ilman ihmisiä. Se ei poikkea yhtään mitenkään niistä tuhansista aivan vastaavista asuinlähiöistä, joita Ruotsi on täynnä. Se on rakenteeltaan ehkä jopa pikkuisen viihtyisämpi kuin moni muu lähiö. Asuntojen hinnat ovat samaa tasoa kuin muuallakin Tukholman vastaavilla asuinalueilla. Vuokrat eivät ole halpoja, mutta eivät kalliitakaan. Omistusasuntojen hinnat ovat samaa tasoa kuin mitä Tukholmassa yleisesti on.

Mutta kun Rinkebyhyn laitetaan ne ihmiset, joita siellä tällä hetkellä asuu, niin se tekee alueesta kauhean gheton. 16 000 asukkaasta ulkomaalaisia on 92 %, mutta loputkaan eivät ole ruotsalaisia. Puolet tuosta on afrikkalaisia ja suurin etninen ryhmä ovat somalit. Somaleilla ja yleisesti kehitysmaista tulleilla tulijoilla on aivan samat lähtökohdat kuin millä muullakin tahansa etnisellä ryhmällä. Mutta he eivät halua käyttää sitä hyväkseen vaan käyttävät energiansa aivan kaikkeen muuhun:

 

Kuten ruotsalaisten vihaamiseen.

Ruotsalaisten vihaaminen on jotain aivan käsittämätöntä. Se on kuin musta myrskypilvi Rinkebyn yllä.

Viha kumpuaa siitä, että kiltit ruotsalaiset ovat auttaneet tulijoita kaikessa. Tämä nähdään kehitysmaiden tulijoiden silmissä heikkoutena. Toisaalta itse auttamisen kohteena oleminen “vie miehiltä munat”. Lisäksi tulijat tietävät olevansa pikkuisen tyhmempää porukkaa verrattuna hillittyihin sivistyneisiin ruotsalaisiin. Tuijat ymmärtävät, että heidän aivonsa eivät riitä samaan kapasiteettiin kuin ruotsalaisilla. He ovat oman valintansa seurauksena hieman alempiarvoisia ihmisiä.

Kotimaissaan kehitysmaissa varsinkin miehet ovat päällikköjä, jotka määräävät miten systeemi toimii. Ruotsissa he eivät kuitenkaan ole yhtään mitään ja ruotsalaiset tasa-arvoasiat nähdään entistä suurempana heikkoutena.

Syntyy seuraava ilmiö: miehet takertuvat entistä tiukemmin entisen kotimaansa tapoihin ja islamiin. Heistä tulee jyrkkiä ja täydellisen suvaitsemattomia ihmisiä. Serkun kanssa tehty lapsi imee äidinmaidosta ruotsalaisvihan. Eikä siinä vaiheessa ole enää paljon tehtävissä.

Näin syntyy pikkugangsteri, jonka ura on mitä on.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments