Mihin Suomi muka tarvitsee kehitysmaista tulleita miehiä? Koodaamiseen?

Helsingin sanomat tarjoili eilen artikkelia, jossa huippuosaajat it-ammattilaiset aikovat muuttaa Suomesta pois hallituksen toimien takia.

Petteri Orpon hallituksen kaavailemat tiukennukset ulkomaalaislakiin ovat Hesarin mukaan syynä siihen, että Suomeen tulee tapahtumaan aivovuoto. Hesari tuo artikkeliin muutaman it-alan asiantuntijan, jotka harkitsevat muuttaa Suomesta pois ”epävarmuuden” takia.

Mitä oikein tarkoittavat nämä tiukennukset? Jos henkilöllä on Suomessa työperusteinen oleskelulupa ja hän jää työttömäksi, niin henkilön on poistuttava maasta kolmen kuukauden päästä jos ei saa uutta työtä. Lisäksi kansalaisuuden saamisen ehtoja kiristetään siten, että nykyisen viiden vuoden sijasta vaaditaan kahdeksan vuotta maassa-asumista ennen kuin Suomen kansalaisuus myönnetään.

Mietitäänpä hiukan. Henkilölle, jolle on myönnetty työpaikkaan perustuva oleskelulupa, ja hänen työnsä loppuu, niin silloinhan oleskelulupaan ei ole olemassa enää perusteita. Henkilö on saanut oleskeluluvan tietyn työtehtävän tai -suhteen takia, ja kun tämä työsuhde loppuu, niin silloin työperäiselle oleskeluluvalle ei ole enää perusteita.

Toisaalta jo tänä päivänä henkilön, joka tulee EU:n ulkopuolisesta, mutta viisumivapaasta maasta, voi oleskelle Suomessa, tai toisessa EU-maassa 90 päivää eli kolme kuukautta ilman maahanmuuttovirastojen puuttumista asiaan. Suomen maahanmuuttolaissa tuo kolmen kuukauden poistumis”käsky” ja uuden työpaikan hankintavaatimus muuttuu siten, että aiemmin sitä ei vain ole määritelty sen tarkemmin. Eli henkilön jäädessä työttömäksi, työperäinen oleskelulupa on voinut jatkua määräämättömän ajan, mutta nyt se rajataan kolmeen kuukauteen.

Mutta, mietitäänpä tätä asiaa vieläkin tarkemmin. Eli, kun henkilö jää työttömäksi, hänellä on kolme kuukautta aikaa hankkia uusi työ. Mikä tässä on ongelma? Jos Suomessa on kerran huutava pula koodareista, ja henkilön edellinen työ loppuu, niin eihän tässä ole muuta kuin laittaa uusia hakemuksia sisään. Lisäksi nämä koodaripiirit ovat niin pienet Suomen kaltaisessa pienessä maassa, että ammattilaiset saavat varmasti kilpailukykyisiä tarjouksia jo vaikka työn loppumisesta ei olisi tietoakaan.

Hesarin artikkelissa iranilainen mies kertoo, että on tullut Suomeen 2019 ja sen jälkeen käynyt kouluja ja työllistynyt. Nyt mies kuitenkin harkitsee muuttamista Australiaan tai Saksaan, jossa on enempi töitä, verotus pienempää ja palkat parempia. Olen itsekin maahanmuuttaja ja mielestäni tällainen jorina korkeista veroista ja huonoista palkoista ovat ihan huuhaa-puhetta. En tiedä mikä on koodarin palkka Suomessa, mutta jos puhutaan jostain sanotaanko vähintään 4 000 euroa kuukaudessa käteen, josta veroina on mennyt x prosenttia, niin eihän tämä poikkea mitenkään mistään länsimaisesta yhteiskunnasta.

Suomen työmarkkinat eivät poikkea yhtään mitenkään Ruotsista, Tanskasta tai Saksasta. Australiasta en tiedä, joten en voi verrata. Tämä koodausala ei muutenkaan ole mitään rakettitiedettä, eikä se ole sen kummempaa työtä kuin mikään muukaan tahansa työ, että siihen tarvitsisi jotakin superlahjakkuuksia. Se on ihan samanlainen opeteltavissa oleva ala kuin vaikkapa laatoittaja tai puuseppä. Yleisesti isot mediat vain pyrkivät glorifioimaan it-alaa, että se olisi jotenkin poikkeuksellisen lahjakkaiden ihmisten ala, ja johon tarvittaisiin erityisesti juuri ulkomaalaisia henkilöitä. Mutta kun näin ei ole. Kuka tahansa, jolla on edes alkeelliset tiedot tietokoneen käytöstä, pystyy opiskelemaan melko lyhyessä ajassa koodariksi.

 

Toinen esimerkki Hesarin artikkelissa on syyrialainen mies, joka on asunut Saudi-Arabiassa 10 vuotta ennen Suomeen muuttoaan. Mies muutti Suomeen 2021. Mies kertoo, että Saudeissa kaikki oli paremmin; palkat kovia, matalat verot ja lämmintä. Eli kaikki oli paremmin kuin Suomessa.

Silti mies päätti muuttaa työtarjouksen perässä Suomeen. Yksi motiiveista oli se, että Saudit eivät myönnä helposti kansalaisuuksia.

Niinpä niin. Eniten tässä syyrialaisen tarinassa pistää näin maahanmuuttajana korvaan pari asiaa. Mies siis muutti Suomeen vuonna 2021, eli on asunut nyt parisen vuotta Suomessa. Ja parin vuoden Suomessa olon jälkeen kokee turvattomuutta uuden hallituksen toimien takia.

Minäpä kerron yhden asian. Kun maahanmuuttaja muuttaa uuteen maahan, josta ei tiedä mitään, niin hän ei voi myöskään oppia kahdessa vuodessa ymmärtää uuden maan erilaisia poliittisia vivahteita. Varsinkaan jos uudesta maasta ei ole mitään aiempaa kokemusta ja tulee täysin erilaisesta kulttuurista. Itsellänikin meni vuosia ennen kuin aloin ymmärtämään Ruotsin ”yhteiskuntaa”, tai sanotaanko niin, että sen eri vivahteita. Minä sentään olen suomalainen, jota helpottaa se, että Suomi ja Ruotsi ovat hyvin samankaltaisia yhteiskuntia. Lisäksi osasin kohtuullisen hyvin ruotsin kieltä muuttaessani Ruotsiin.

Mutta henkilö, joka muuttaa Suomeen täysin kielitaidottomana aivan toisenlaisesta kulttuurista, hänellä ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia ymmärtää sellaisia asioita kuin, että mitä hallitus tekee ja mitä ei tee, ja millaisia lakeja Suomessa on. Yhteiskunnan vivahteiden ymmärtämiseen menee maahanmuuttajalla jopa pari sukupolvea, ja parhaimmillaankin aikuinen maahanmuuttaja oppii ymmärtämään vivahteita vasta vuosikymmenen jälkeen.

Joku on siis kertonut syyrialaiselle, että mitä mieltä hänen kannattaa olla.

Noin muutenkin koko jorina it-alasta ja koodareista on nykyään ihan mielikuvien luomista. Luodaan sellaisia mielikuvia, että ala olisi jotenkin superlahjakkaiden ihmisten ala. Tietty joku tietotekniikkaa taitamaton voi saada käsityksen, että wöö Suomi tarvitsee jotkin erityislahjakkaita syyrialaisia, mutta kun asia ei ole ollenkaan niin kuin annetaan ymmärtää. Jos puhutaan yksinkertaisimmillaan jostain nettisivuista, niin niitä pystyy laittamaan pystyyn kymmenen päivässä. Lisäksi tekoäly tekee nykyään sitä koodia, eli koodaajan ei tarvitse miettiä itse asiaa, kunhan antaa käskyn tekoälylle tehdä tietynlaista sisältöä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että joskus ennen vanhaan koodaajan piti osata sitä koodauskieltä, mutta nykyään tekoäly tekee sen koodin.

Jos tämä asia ei aukea tietotekniikkaa tuntemattomille ihmisille, niin kannattaa kokeilla tekoälyä. Kuka tahansa pystyy muutamassa päivässä tekemään vaikkapa sovelluksen, jossa lasketaan kännin määrä suhteessa juotuihin kaljoihin. Toki tekoälyn takanakin on ihmisiä, että ei se mikään itsenäinen toimija ole ja tämä tarvitsee osaajia.

 

Yhtä kaikki, näin olemme tulleet taas siihen peruslähtökohtaan, että Hesarissa kirjoitettiin taitavasti artikkeli, jossa tuodaan esille muka-uhkia.

Pt-median kommentointi on vapaata.
Kannattaa kuitenkin huomata, että väkivaltafantasiaa sisältävät kommentit poistetaan. Ihmisten suora solvaaminen ei ole sallittua, eikä ihmisten yhteistietoja sallita julkaistavan.
Kommentoi mielellään artikkelin aihetta, mutta asian vierestä keskustelu on ihan sallittua. Venäjämielinen propaganda joutuu poistoon, sillä Pt-mediaa ei voi käyttää ryssän propagandan levittämiseen.
Pt-media ei ole mikään sananvapauden sankari, eli jos joku kommentti saattaa täyttää Suomen tai Ruotsin rikoslaissa mainitun rikoksen tunnusmerkistön, niin viesti poistetaan.
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments