Putinin trolleilla uunotettiin melko perusteellisesti Twitter-kansaa

Heti kohta Ukrainan sodan alettua nettiin ja lähinnä Twitteriin ilmestyi erikoisia hahmoja, joista vedettiin nopeasti johtopäätös: venäläisiä nettitrolleja.

Näillä hahmoilla oli ikään kuin suomalaisia nimiä, mutta niissä kaikissa oli jotain hmm… liian ilmiselvää trollausta. Tämä jäi kuitenkin useimmilta huomaamatta, kunnes Twitteri räjähti. Uolevi Aalto–niminen trolli räväytti legendaarisen tekstin “Nato ei voi tallentaa Suomea”. Uolevi Aalto kertoi tämän saman asian tarkasti ottaen monta kertaa.

Kaikki kuvittelivat, että kyseessä oli venäläisen nettitrollin tökerö moka. Käännöksen kuviteltiin menneen hieman pieleen, sillä uskottiin, että Uolevi olisi kääntänyt tekstin englannista suomeksi. Tällöin englannin save tarkottaisi sekä pelastaa että tallentaa ja Uolevi olisi mokannut ja pelastamisen sijasta kirjoittanut tallentaa. Mutta miksi venäläinen trolli kääntäisi venäjää englannin kautta suomeksi?

Joka tapauksessa tämä “Nato ei voi tallentaa” oli alku uudenlaiselle trollaukselle, eli provosoinnille, eli uunotukselle, eli ällytykselle. Tässä vedätyksessä vedätettiin niin, että 95 % ihmisistä meni ansaan. Tämä tarkoittaa sitä, että suomalaiset alkoivat melko yleisesti uskoa, että näiden hoono soomella kirjoitettujen twiittien takana olisi venäläisiä trolleja.

Sitten yhtäkkiä Twitterissä oli kymmeniä tällaisia “Venäjän trolleja”. Tai siis ihmiset uskoivat, että ne olivat venäläisiä trolleja, koska niissä kaikissa oli samankaltaisia kaavoja. Nimet olivat vähän pöljiä, Väinö Tatti ja sen sellaista. Nämä kaikki kertoivat profiiliesittelyssään olevansa heteroita, opettajia, patriootteja ja mitä milloinkin. Jarmo Virtanen-niminen hahmo vetäisi vielä paremmaksi, hän kertoi olevansa “Armeijan veteraani Vekaranjärven tukikohdan Laivastojoukoista”. Tämä nauratti kaikkia makeasti. Tyhmä venäläinen trolli ei ollut ottanut selvää ja oli näin paljastanut itsensä.

Nyt syntyi yleinen uskomus, että tyhmät venäläiset trollit olivat paljastaneet itsensä omaa tyhmyyttään. Vekaranjärven laivastojoukot, hah hah. Olipa hauskaa.

 

Seurasin vähän aikaa huvikseni näitä trolleja ja tuon alun jälkeen ne alkoivat kaikki yhtäkkiä kirjoittamaan hoono soomea. Nyt viimeistään kaikki olivat varmoja, että venäläisiä trolleja, ilmiselvää Googlen surkeaa käännöstä. Itse olin sitä mieltä., että eivät ne mitään venäläisiä olleet vaan ihan umpisuomalaisia. Mutta jotka trollasivat olevansa venäläisiä.

Trollin tunnistaa helposti. Kun käyttää harkintaa, niin trolli paljastuu pienistä asioista. Yksi oli juuri tämä hoono soomi. Nimittäin kun käyttää esim. ChatGPT:tä tai Google Bardia kääntämiseen, niin tekstiin ei tule tuollaisia tökeröitä virheitä, joissa ei ole sijamuotoja tai teksti on sellaista, joissa jokainen sana on perusmuodossa, “minä juoda kahvi”, tai vaikka seuraava Jarmo Virtasen twiitti, jossa kritisoidaan kaukalon kokoa. Mainitsemani tekoälyt kirjoittavat hyvää kieltä ja niistä on vaikea löytää virheitä. Varsinkaan Google Bard ei tee tuollaisia alkeellisia kielioppivirheitä.

 

Lisäksi jos trollit olisivat venäläisiä, niin on muitakin juttuja, joista huomaa, että ne ovat suomalaisia. Yksi tällainen kuviteltu Venäjän trolli on Tapani Maunula-niminen hahmo. Maunula kirjoitti muutama päivä sitten erikoisen twiitin liittyen Brysselin ampumiseen.

 

Kyseisen twiitin vitsi ei avaudu edes kaikille suomalaisillekaan, sillä se on melko pienen sisäpiirin vitsi. Mutta vielä vähemmän ulkomaalainen voi ymmärtää vitsiä. Maunula on siis suomalainen, eikä mikään venäläinen, sillä venäläisenä hänellä ei olisi mitään mahdollisuutta ymmärtää vitsiä.

 

Keitä trollit sitten ovat?

Sitähän ei voi tietää, mutta oma veikkaukseni on, että siellä voidaan olla monenlaisin motiivein liikkeellä. Osa on ihan puhtaasti koiranleukoja, jotka näkivät tilaisuuden vedättää. Mutta ovat kuitenkin suomalaisia henkilöitä.

Toisaalta ainakin osan trollien taustalla on melko varmasti joitakin suomalaisia venäläismielisiä toimijoita. Tämän voi päätellä siitä, että henkilöillä on perus-twiittaajaa enemmän tietoa tietyistä asioista, jotka liittyvät jotenkin venäjään. Ja näitä Venäjään liittyviä asioita kierrätetään päivästä toiseen. Toisaalta jotkut eivät kierrätä enää aktiivisesti Venäjään liittyviä asioita, vaan siellä voi olla mitä tahansa

Jos joku ei vielä ymmärtänyt mitä tarkoitin, niin kyse oli siitä, että suomalaiset trollit tekivät hahmoja, joiden annettiin ymmärtää olevan venäläisiä trolleja. Suomalaiset taas kuvittelivat olevansa fiksuja, kun huomasivat hahmojen muka olevan venäläisiä, aivan juuri kuin trollaaja halusi.

Näin siis Twitter-kansaa keijoitettiin melko perusteellisesti.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments