Otanmäen irakilaiset murhamiehet taas vapaana


Syksyllä 2016 Otanmäen pikkukylä pääsi otsikoihin, kun kaksi irakilaista turvapaikanhakijaa ryöstömurhasi suomalaisen miehen. Molemmat ovat olleet jo aikoja sitten vapaana.

1988 syntynyt Ali Qasim Hammood Beni Zaid ja 1997 syntynyt Ahmed Hussein Ali oli läspytellyt Suomeen syksyllä 2015. Ja mikäpä se oli eleskellessä kun oli ilmainen yöpaikka, ruoka tuotiin sänkyyn kolme kertaa päivässä ja viikoittain sai pientä discorahaa.

Jotakin kuitenkin kaivattiin ja Zaid ja Ali lähtivät ryöstöretkelle. Sattumalta kaksikon kohteeksi päätyi otanmäkeläinen 1964 Arto Mikkonen. Irakiaanot olivat viettäneet paikallisessa ravintolassa iltaa ja pitäneet älämölöä. Mikkonen oli ollut myös ravintolassa, mutta ei ollut osallistunut millään tavalla tapahtumien kulkuun.

Jotenkin homma sitten päätyi siihen, että irakiaanot pahoinpitelivät ja tappoivat Mikkosen pihalla. Pahoinpitelyä jatkui tunnin ajan ennen kuin Mikkonen jätettiin pihalle kuolemaan. Saman illan aikana ryöstettiin vielä toinenkin suomalainen mies, mutta tämä jätettiin henkiin. Tuomioksi tuli Zaidille 10 vuotta 10 kuukautta taposta, törkeästä ryöstöstä, maksuvälinepetoksesta ja ryöstöstä. Alille annettiin kuusi vuotta törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä ryöstöstä, maksuvälinepetoksesta ja ryöstöstä.

 

Koska kumpikaan ei ollut istunut sitä ennen suomalaisessa vankilassa, niin normaalin käytännön mukaan ensikertalainen istuu tuomiostaan puolet. Ali istui kolme vuotta ja pääsi vapaaksi jo 2019 syksyllä.

Zaid istui tuomiostaan 5 vuotta 5 kuukautta eli pääsi vapaaksi 2022 keväällä. Kummankaan jatkosta ei ole tietoa, mutta ainakaan minkään julkisen tiedon mukaan kumpaakaan ei ole karkotettu.

Tapahtuma oli sen verran merkittävä, että mm. Yleisradio teki asiasta upean reportaasin. Zaidia ja tämän suomalaista lapsityttöystävää haastateltiin kameran edessä ja tappoon haettiin uusi tuoreempi näkökulma. Sellainen näkökulma, jossa Zaid nähtiin itsekin uhrina ja jota suomalaiset ymmärtäisivät paremmin. Olihan äärettömän tärkeää, että koska juuri noihin aikoihin maahanmuuttoasiat olivat kovasti tapetilla Suomessa, niin pyrittiin jauhottelemaan rasistit. Että ei pidä lähteä suorin käsin tuomitsemaan ja mukaan rasistiseen mölinään, vaan pyrkiä löytämään asiasta uusia näkökulmia.

Zaid kertoilikin filmillä paljon allahista ja murhasta, joka oli allahin tahto. Hän itse ei omien sanojensa mukaan voinut vaikuttaa mihinkään, sillä allah on se, joka määrää.

Zaidin uudesta elämästä vapaudessa ei ole tietoa.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments