Erään afgaanin tarina Suomeen, kansalaisuus vielä haussa

Afganistanissa tiedetään mitä ping pong tarkoittaa.
Yleisradio kertoo uussuomalaisesta afgaanista Naimista kauniin tarinan, joka saa raavaankin miehen tuhrustamaan lämmintä itkua.

Naim on asunut muutaman vuoden Suomessa, mutta Suomen kansalaisuus on kiven alla.

– On niin vaikeaa, Naim kertoo Ylen artikkelissa.

Naim tuli Suomeen invaasiovuonna 2015, kuten niin moni muukin afgaani. Jostain käsittämättömästä syystä Naim on edelleen Suomessa, vaikka kaikki karkotuksen kriteerit täyttyvät.

Ensimmäinen on se, että vaikka artikkelissa annetaan ymmärtää, että Naim tulee Afganistanista, niin ei tule. Kaikki 2015-2016 Eurooppaan tulleet afgaanit tulevat Iranista. He voivat näennäisesti olla Afganistanin kansalaisia, mutta useimmat alle kolmikymppiset Eurooppaan tulleet afgaanit ovat myös syntyneet, varttuneet ja kasvaneet Iranissa. Myös Naim tulee Iranista, tämä tulee ilmi artikkelista, vaikka sitä suoraan ei sanotakaan. Naimin siskon nimittäin mainitaan tulleen Iranista Suomeen.

Tämä ilmiö oli hyvin tavallinen 2015-2017 vuosien aikana. Monet eurooppalaiset valtiot antoivat vuosien 2014-2015 tienoilla afgaaneille mahdollisuuden hakea turvapaikkaa Afganistanin tilanteen takia. Kävi kuitenkin sillä tavalla onnettomasti, että itse Afganistanista turvapaikanhakijoita ei jostain syystä tullut Eurooppaan juuri ollenkaan. Sen sijaan Iranista niitä alkoi tippumaan ovista ja ikkunoista.

Esimerkiksi 2015-2016 noin 97 % afgaaneista tuli Iranista, eikä Afganistanista.

Iranista asuvat afgaanit toisin sanoen hoksasivat, että tässä oli tilaisuus päästä lihapatojen ääreen. Oli mahdollisuus saada turvapaikkaan perustuva oleskelulupa Afganistanin tilanteen takia, vaikka henkilö ei välttämättä ollut ikinä edes asunut koko Afganistanissa, eikä mitään tekemistä Afganistanin kanssa.

Tavallaan afgaanien virran Eurooppaan voi ymmärtää. Olisi ollut tyhmyyttä olla laittamatta turvapaikkahakemus vetämään johonkin eurooppalaiseen sosiaalivaltioon, sillä lottopotin saamisen mahdollisuudet olivat melko hyvät. Kannatti ainakin yrittää.

Toinen aivan sama kaava Naimin tapauksessa on se sama, kuin suurimman osan afgaanien tapauksissa. Esimerkiksi Ruotsissa 2015-2017 paikkeilla lähes kaikkien afgaanien ikää rukattiin ylöspäin. Niin kävi Naiminkin tapauksessa. Maahanmuuttovirasto Migri ei uskonut, että Naimi oli lapsi, vaikka tuli Suomeen ns. yksintulleena pakolaislapsena. Kas kun useimmilla ihmisillä on terve epäluulo, että jos esiintyy lapsena, mutta leukaa koristaa sankka parta, niin voi leimaantua herkästi partalapseksi.

Suomen maahanmuuttovirasto teetti Naimille oikeuslääketieteellisen ikätestin ja kas, ikään tuli heti muutama vuosi lisää. Naimista tuli aikuinen. Ei ollutkaan lapsi. Nyyh.

 

Tässä tilanteessa Naim oli samassa tilanteessa kuin entinen mies Vermon raveissa. Hevonen lähti takasuoralla laukalle. Vituttaahan se sellainen kun on panostanut kaikki rahansa yhteen hevoseen ja se pöljä lähtee laukalle.

Mutta, sitten tuli onnenkantamoinen. Koska kaikki vedot olivat menneet pieleen, niin laitettiin yksinkertaisesti uusi hakemus eri perustein vetämään. Tällä kertaa oleskelulupa tuli sillä perusteella, että Naim on länsimaalaistunut, eikä sen takia ole enää turvassa Afganistanissa. Naim olisi joka tapauksessa palautettu Afganistaniin, vaikka ei ole siellä asunut, sillä Afganistanin kansalaisena Iran ei olisi ottanut häntä vastaan. Mutta Naimilla oli nyt oleskelulupa taskussa.

Siinähän se Naimin tarina toiselta kantilta, jonka Yle jättää kertomatta. Nyt kun Naim on asunut useamman vuoden Suomessa, niin haussa on kansalaisuus, joka tössäsi tällä kertaa. Sekös pistää miestä vituttamaan.

– Enkö kelpaa suomalaiseksi, mies kysyy.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments