Ihimiskauppaa koskevan rikoskokonaisuuden esitutkinta valmistunut

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen talousrikosyksikössä on ollut tutkittavana rikoskokonaisuus, joka koskee ruokalähettipalveluihin liittyvää ihmiskauppaa. Rikoskokonaisuuden esitutkinta on nyt valmistunut ja se on siirretty syyttäjälle syyteharkintaan.

– Rikoskokonaisuudessa on kyse työperäiseen hyväksikäyttöön liittyvästä ihmiskaupasta, kavalluksesta, petoksesta sekä maksuvälinepetorikoksista. Kaksi asianomistajaa on tullut ulkomailta kynnysrahan turvin Suomeen työskentelemään vuoden 2021 lopulla. Työolosuhteet ovat olleet pakkotyön kaltaiset, kertoo rikostarkastaja Sari Malinen.

 

Asianomistajia erehdytetty usein eri tavoin

Asianomistajien riippuvaista asemaa ja kielitaidottomuutta on hyväksikäytetty. Tämä ilmeni erehdyttämisenä työn luonteeseen, työ- ja asuinoloihin, palkanmaksuun, sekä asianmukaisen oleskeluluvan ja työoikeuden hakumenettelyyn liittyen. Asianomistajat on saatu työskentelemään yrittäjinä ruokalähettitehtävissä joka päivä aamupäivästä iltaan, noin 11-12 tuntisia päiviä, ilman palkkaa tai muuta korvausta. Tämän lisäksi rikoksesta epäilty henkilö on hallinnut asianomistajien pankkitilejä.

Asianomistajien oli ollut tarkoitus hakea yrittäjäperusteista oleskelulupaa. Käytännössä heidän piti toimia yrittäjinä Vantaalla sijaitsevassa yhtiössä ja olla siten myös itse työnantajia.  Heitä oli kuitenkin erehdytetty luulemaan, että he ovat työntekijöitä ja tulisivat työskentelemään Suomessa rikoksesta epäillyn ravintolassa.

– Todellisuudessa asianomistajat auttoivat rikoksesta epäiltyä ruokalähettikuljetuksissa ja tässä roolissa “työskentelivät” rikoksesta epäillyille saamatta korvausta tehdystä työstä. Toisin sanoen asianomistajat ovat olleet täysin riippuvaisia siitä, miten rikoksesta epäilty oli heitä kohdellut. Työskentely on pitänyt sisällään myös erilaisia kuljetus- ja muuttotehtäviä, Malinen jatkaa.

 

Asianomistajille aiheutunut mittavaa taloudellista vahinkoa

– Asianomistajat ovat lisäksi joutuneet maksamaan rikoksesta epäillylle erinäisiä maksuja ja he ovat olleet toimeentulostaan ja asumisestaan täysin riippuvaisia rikoksesta epäillystä. He ovat olleet riippuvaisia myös rikoksesta epäillyn heille antamista tiedoista ja tuesta koskien Suomessa elämistä. Näistä kaikista toimista johtuen asianomistajille on reilun vuoden aikana aiheutunut noin 45.000 euron taloudellinen vahinko, sanoo Malinen.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments