Sundsvallin kunta kielsi tunnetun somalialaisen gangstaräppärin musiikin nuorisotiloissaan

Sundsvallin nuorisotoimi teki päätöksen, että Ruotsin ehkä tunnetuimman gangstaräppärin Yasin By:n räppijollotuksia ei saa enää soittaa kaupungin nuorisotiloissa tai muissa kaupungin järjestämissä tapahtumissa.

Somaliräppäri Yasin By alias Yasin Abdullahi Mahamoud on ollut Ruotsin tunnetuimpia ns. oikeita gangstaräppäreitä. Mahamoud oli mm. mukana ruotsalaisen räppäri Einarin kidnappauksessa, josta Mahamoud sai pienen vankeustuomion.

Ehkä merkittävin tunnetuista rikoksista, joita pystyttiin yhdistämään Mahamoudiin, oli Botkyrkassa ammutun 12-vuotiaan Adrianan tapaus. Mahamoud ei saanut tapauksen tiimoilta tuomiota, mutta eräällä räppivideolla, jossa räppäri esitteli rynnäkkökivääriä, pystyttiin näyttämään toteen samaksi aseeksi, jolla Adriana ammuttiin kuoliaaksi. Ampumisesta tuomittiin kaksi muuta miestä.

Yleisesti Mahamoudin räppibiisien tekstit pyörivät rikosten ihannoinnissa; aseita, murhia, väkivaltaa ja huumeita, niistä koostuu hyvän Rinkebyssä varttuneen gangsterin elämä. Juuri tähän lähtökohtaan perustuikin Sundsvallin nuorisotoimen päätös.

Koska nuorisotiloilla käy 13-17-vuotiaita nuoria, niin katsottiin, että sellainen musiikki ja sen tuoma status ei ole soveliasta nuorille. Nuorisotoimen johtaja kertoi medioille:

– Yritämme saada lapsille turvallisen ja kehittävän ympäristön, ja siihen emme katso kuuluvan sanomaa, jossa vedetään huumeita, pahoinpidellään ihmisiä ja ihannoidaan rikollista elämää. Lapset ja nuoret saavat tietenkin kuunnella omissa oloissaan sitä musiikkia mitä haluavat, mutta nuorisotoimen tilojen kaiuttimista sitä musiikkia ei enää kuulla. Meidän perusarvoihin kuuluu huumeettomuus ja kohteliaisuus toisia ihmisiä kohtaan.

Mediatietojen mukaan “kielto” on otettu yleisesti hyvin vastaan nuorten keskuudessa.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments