Helsingin Sanomat flirtttailee taas rasismin kanssa

Kuvituskuva
Helsingin Sanomissa oli upea artikkeli afrikkalaisesta miehestä, joka ei saa sitten millään työtä Suomesta. Työvoimatoimistossa jopa kehotettiin jättämään ansioluettelosta omakuva pois, sillä suomalaiset kun vaan ovat niin: ennakkoluuloisia.

Artikkelista selviää, että afrikaano tuli Suomeen 2020 ja sitä ennen asusteli kuusi vuotta Venäjällä. Siellä hän opiskeli yliopistossa, jossa valmistui ekologian maisteriksi. Suomessa opinnot ovat jatkuneet Itä-Suomen yliopistossa, jossa pääaineena on niin ikään ekologia ja tavoitteena maisterin tutkinto, eli miehestä tulee tuplamaisteri.

Mies ei osaa sanaakaan suomea ja englanti on hänen äidinkielensä. Vaikka alla on upea maisterin tutkinto entisestä Neuvostoliitosta, jota nykyään kutsutaan Venäjäksi, niin maisteristutkintoa vastaavaa työtä ei tunnu löytyvän sitten millään. Hakemuksia on laitettu kymmeniin sellaisiin yrityksiin, jotka puljaavat kestävän kehityksen ja luonnonsuojelun kanssa.

Koska luonnonsuojelu- ja ekologian ala ei tarjonnut työtä afrikaanolle, niin mies laajensi repertuaaria ja alkoi hakea muitakin töitä, kuten siivoojan ja lastenhoitajan työtä. Mutta ei. Ei sitten kerta kaikkiaan millään. Tuntuu, että Venäjältä hankituilla maisterin papereilla ei Suomesta värillinen mies saa edes varastomiehen paikkaa.

Kun työtä ei löydy, niin syykin on selvä: rasismia.

Mies sanoo Helsingin Sanomille, että kokee afrikkalaisen taustansa olevan este työn saannille.

 

Näissä tällaisissa Hesarin artikkeleissa on jotenkin hauskaa ja toisaalta surullista, että toimittajat tekevät ihan tosissaan näitä juttuja kuvitellen, että ihmisillä ei olisi medialukutaitoa.

Luultavasti afrikkalainen on osittain oikeassa. Päällimmäinen syy jollekin ekologian tutkijan ja luonnonsuojelun maisterin ammatin saamattomuudelle on se, että sellaisia ammatteja tuskin on kovin paljon Suomessa tarjolla. Ja vaikka olisikin, niin kuka oikeasti kuvittelee, että joku suomen kieltä taitamaton afrikkalainen, jolla on Venäjältä hankittu luonnonsuojelumaisterin paperit, olisi jotenkin erityisen haluttua työvoimaa? Venäjä kuulostaa juuri sellaiselta maalta, jossa tiedetään luonnonsuojelusta ja ekologiasta ehkä eniten maailmassa.

Sitten taas siivoustöiden saamattomuuteen vaikuttavat muut tekijät. Monet kuvittelevat, että siivoustyö on sellainen ammatti, johon kuka tahansa joutomies pääsee heittämällä. Mutta näin ei ole. Tarkasti ottaen siivousalalla on olemassa erittäin tarkat kriteerit ja laatuvaatimukset. Pitää osata ”koneajoa”, eli ajaa sellaista lattian märkäpesukonetta. Sitten on olemassa erilaisia kemikaaleja, jotka pitää tuntea. Työn jäljellä on monille asiakkaille todella suuri merkitys, eikä juosten kustut paikat mene tilaajille läpi.

Lisäksi siivousala ei ole pelkästään jotakin pölyjen pyyhkimistä vaan esimerkiksi lattian kiillotus ja vahaus vahauskoneella kuuluu aivan oleellisesti työn kuvaan. Sairaaloilla, kotisiivouksella, kauppasiivouksella jne. on todella paljon erilaisia vaatimuksia, jota kuka tahansa Afrikasta tullut luonnonsuojelumaisteri ei lonkalta osaa.

 

Mutta koska Hesarin toimittaja ei halua nähdä totuutta, niin on helpompi ottaa taikasana: rasismia.

Pt-median kommentointi on vapaata.
Kannattaa kuitenkin huomata, että väkivaltafantasiaa sisältävät kommentit poistetaan. Ihmisten suora solvaaminen ei ole sallittua, eikä ihmisten yhteistietoja sallita julkaistavan.
Kommentoi mielellään artikkelin aihetta, mutta asian vierestä keskustelu on ihan sallittua. Venäjämielinen propaganda joutuu poistoon, sillä Pt-mediaa ei voi käyttää ryssän propagandan levittämiseen.
Pt-media ei ole mikään sananvapauden sankari, eli jos joku kommentti saattaa täyttää Suomen tai Ruotsin rikoslaissa mainitun rikoksen tunnusmerkistön, niin viesti poistetaan.
Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments