Sollentunan käräjäoikeuden sihteeri jakoi salaista tietoa mafialle

Sollentunassa paljastui tapahtumaketju, jossa käräjäoikeuden sihteeri rakastui gangsteriin ja paljasti tälle erittäin salaista tietoa mm. todistajista.

Sollentunassa sijaitseva Attundan käräjäoikeus sijaitsee surullisen kuuluisan maahanmuuttajagheton Malmvägenin vieressä. Tarkasti ottaen kaupunginosan nimi on Tureberg. Käräjäoikeuden vieressä on lisäksi poliisilaitos ja yksi Pohjois-Euroopan suurimpia poliisivankiloita.

Käräjäoikeudessa yhtenä sihteerinä työskenteli 32-vuotias turkkilaistaustainen Karahan-niminen nainen. Karahan oli työskennellyt jo muutaman vuoden sihteerinä ja hänellä oli tietenkin pääsy kaikkiin mahdollisiin tiedostoihin, joita käräjäoikeudessa käsitellään. Juuri sihteerillä on ehkä kaikkein suurin pääsy erilaisiin oikeuden päätöksiin ja tiedostoihin, sillä hän mm. puhtaaksikirjoittaa oikeuden päätöksiä, joissa näkyy vaikkapa todistajien nimiä, mutta jotka salataan tässä puhtaaksikirjoitusvaiheessa, jos oikeus on niin päättänyt. Sihteerillä on toisin sanoen ehkä eniten tietoa, mitä yleisesti oikeudesta voidaan saada. Hän tietää esimerkiksi juuri todistajien henkilöllisyydet tai poliisin salaiset pakkokeinot, kuten teleseurannat ja muut sen sellaiset seikat, joita käytetään erilaisten rikostapausten tutkinnassa.

Kun poliisi haluaa salakuunnella tai seurata teleliikennettä, niin tutkinnanjohtaja hakee oikeudelta päätöksen, mutta joka sitten salataan. Sihteerillä on juuri tämän takia erittäin tiukat salassapitovelvollisuudet, sillä monissa rikostapauksissa tiettyjen asioiden paljastuminen rikollisjengeille saattaa ihmishenkiä suoranaiseen hengenvaaraan, mutta ennen kaikkea koko oikeusjärjestelmä on vaarassa romahtaa

Jossain vaiheessa viime kesänä poliisi alkoi epäillä, että poliisissa on tietovuoto. Tutkijoiden mielestä gangsterit olivat jollakin tapaa aina askeleen edellä poliisin rikostutkinnan toimia. Lisäksi tuli ilmi, että salattuja todistajia oli uhkailtu. Poliisin järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaosastolla tehtiin perinpohjainen siivous, mutta siellä ei tullut ilmi mitään sellaista, joka olisi viitannut poliisissa olevaan vuotoon.

Kun laskettiin pois eri vaihtoehtoja, tultiin siihen tulokseen, että vuoto onkin naapuritalossa käräjäoikeudessa. Kehää tiivistettiin ja lopulta epäilyt kohdistuivat oikeuden sihteerinä työskennelleeseen Karahaniin. Poliisi asensi Karahanin työhuoneeseen piilokameran, jonka pitkään jatkuneella seurannalla lopulta pääteltiin, että juuri Karahan oli vuotaja.

Nainen otettiin kiinni epäiltynä törkeistä salassapitorikkomusten paljastamisista ja vangittiin. Pitkien kuulustelujen jälkeen nainen lopulta myönsi teot ja kertoi antaneensa Sollentunan ns. Turebergin mafialle tietoja heitä koskevissa tapauksissa. Vuodettuja tietoja oli juuri todistajien nimiä, mafiaan liittyviä poliisin oikeudellisia salassapidettäviä toimia jne.

Nainen myönsi tekojen tapahtuneen, mutta väitti, että häntä oltiin mafian toimesta uhkailtu niin paljon, että hän ei katsonut voivansa tehdä muuta kuin antaa heidän haluamiaan tietoja. Poliisi pystyi kuitenkin osoittamaan, että nainen oli antanut myös sellaisia tietoja, joita mafia ei ollut voinut tietää kysyä. Nainen toisin sanoen väitti, että oli antanut vain sellaisia tietoja, mitä mafia oli kysynyt. Mutta selvisi, että nainen oli oma-aloitteisesti antanut tietoja. Tämä selvisi tietoseurannalla, joka tarkoittaa sitä, että jos joku viranomainen, jolla on pääsy tiettyihin salaisiin rekistereihin, tekee vaikkapa henkilötiedusteluja, niin hän jättää tiedustelusta ikään kuin sormenjäljen tietoverkkoon.

Nämä tiedustelut taas olivat luonteeltaan sellaisia, jotka eivät tulleet millään tavalla sihteerin työnkuvaan, mutta toisaalta sellaisia, että ulkopuolinen ei voi tietää kysyä tällaisia tietoja.

Sitten paljastui useita eri asioita, jotka ovat naisen kannalta erittäin raskauttavia. Nainen oli rakastunut Turebergin mafian yhteen johtohahmoon ja vietti aikaa tämän kanssa. Tämä paljastuminen saattaa naisen väitteet siitä, että häntä uhkailtiin, aivan uuteen valoon. Nainen oli teleseurannan selvityksen mukaan päivittäisessä yhteydessä mieheen eikä mikään viitannut uhkailuun.

Toinen raskauttava tekijä oli se, että nainen oli jakanut aivan avoimesti salassapidettävää tietoa muillekin henkilöille. Lisäksi selvisi, että hänen aiemman työpaikkansa Sollentunan kunnan leivissä, erilaisia tietoja oli levitetty. Mutta joita silloin ei pystytty yhdistämään kehenkään tiettyyn henkilöön. Ja koska kunnan tiedot nyt eivät varsinaisesti ole sellaista ”vaarallista” tietoa, niin asiaa ei viety sen pidemmälle.

Naisen käyttäytymisestä saa sen kuvan, että hän itse oma-aloitteisesti ”osti” itselleen kavereita tiedoillaan. Hän oli ehkä muodollisesti pätevä ja koulutettu työhönsä, mutta briljeerasi sillä, että tietää asioita, joita ihan kuka tahansa ei saa tietoonsa. Kun hän sai jotakin tietoonsa, niin hän levitti tietonsa samantien, eikä kukaan niitä varsinaisesti kysynyt häneltä. Mutta kun naisen lörppähuulisuus paljastui mafialle, niin organisaatio tietenkin käytti tätä hyväkseen ja osasi kohdentaa naisen saamia tietoja alamaailman toimintaan.

Ehkä kaikkein raskauttavin tekijä Karahanin kannalta oli se, että hän ei saanut koskaan mitään maksua paljastamistaan tiedoista. Tämä tarkoittaa sitä, että jos alamaailma saa jonkun virkamiehen haltuunsa, niin yleensä tälle maksetaan tiedoista. Maksulla virkamies ikään kuin ostetaan puolelleen; olet saanut tästä rahaa ja saat sitä jatkossakin. Et voi lopettaa vuotamista, sillä olet saanut siitä rahaa ja jos lopetat, niin paljastamme, että olet rahaa vastaan antanut meille tietoja.

Karahan ei kuitenkaan saanut rahaa, joten tämä viittaa siihen, että hän on oma-aloitteisesti paljastanut salassapidettäviä tietoja, joka taas viittaa siihen, että hän halusi brassailla tiedoillaan.

Asiaa aletaan nyt puimaan Tukholman käräjäoikeudessa ja Karahanille vaaditaan vankeusrangaistusta törkeästä salassapitovelvollisuuden rikkomisesta ja tietoturvarikoksista. Maksimirangaistus voi olla kuusi vuotta vankeutta.

Asian tiimoilta Ruotsiin syntyi uusi sananlasku: meillä on ollut kebab-lakimiehiä, se tiedetään, mutta nyt meillä on myös kebab-käräjäoikeus.

 

Subscribe
Notify of
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Sollentunan käräjäoikeuden sihteeri jakoi salaista tietoa mafialle […]