Miksi Suomen rajavartijat päästävät tulijat Suomen puolelle ilman, että tulijoita haastatellaan ensin?

On kummallista miksi raja-asiasta ihan konkreettisessa mielessä on tehty niin vaikea asia. Selvitelläänpä hieman asiaa.

Esimerkiksi Vartiuksen raja-asema (kuva yllä) lintuperspektiivistä valaisee asiaa erittäin hyvin. Molempien maiden raja-asemat sijaitsevat ihan sen konkreettisen rajaviivan välittömässä läheisyydessä. Rajan tullikoppien molempien maiden välissä ei ole mitään ns. ei-kenenkään maata. Raja on raja, alla kuva Suomen puolen raja-asemalta Venäjän suuntaan, valkoisen viivan kohdalla on konkreettinen raja.

Se mitä tässä nyt ajan takaa on se, että miksi Suomi ei yksinkertaisesti lyö siihen konkreettiselle viivalle sellaiset esteet, että siitä ei tule kukaan yli.

Näin ollen Venäjän puolelle jääneet tulijat ovat Venäjän ongelma, ei Suomen ongelma. Tulijat ovat Venäjän puolella ja Venäjän vastuulla, eivät Suomen puolella eivätkä Suomen vastuulla. Tulijat eivät myöskään ole jollakin mystisellä ei-kenenkään-maalla, josta heidät voitaisiin ottaa vaikkapa sääliperustein Suomeen.

Mutta sillä hetkellä kun tulija päästetään sen konkreettisen rajaviivan yli Suomen puolelle, niin periaatteessa ja käytännössä häntä ei voi enää palauttaa Venäjälle, tai ainakin se on todella vaikeaa.

Juuri tässä piillee Viron ja Baltian maiden konkreettinen etu verrattuna Suomeen. Virolaiset eivät yksinkertaisesti päästä tulijaa sen viivan yli vaan käyvät ”kauppaa” siten, että tulijan jalat ovat vielä Venäjän puolella. Kun tulija ei pääse maaperälle, niin silloin hän ei myöskään ole sen maan ongelma, vaan edelleen Venäjän vastuulla.

 

Rajavartiosto saattaa harhauttaa ihmisiä uutisoinneillaan

Kainuun rajavartiosto ja yleisesti tällaiset viranomaistahot twiittaavat ahkerasti. Niiden sanoma on usein hieman harhaanjohtavaa. Tai sanotaanko niin, että ei suoranaisesti harhaanjohtavaa, mutta ne voi tulkita äkkiseltään väärin.

Kun Kainuun Raja twiittasi, että rajanylitysliikenne jouduttiin keskeyttämään Vartiuksen rajanylityspaikalla, niin twiitistä saa tosiaan sellaisen kuvan, että kaikenlainen rajan ylittely on keskeytetty.

Väärin. Rajanylitysliikenteen keskeyttäminen tarkoitti tässä sitä, että niiden henkilöiden, jotka olivat laillisesti rajaa ylittämässä suuntaan tai taikka toiseen, niiden rajan ylitys jouduttiin keskeyttämään. Keskeytys taas johtui siitä, että rajavartijat olivat joutuneet kiireelliseen tehtävään ottamaan vastaan laittomasti Suomeen pyrkivät ns. turvapaikanhakijat.

Kannattaa siis miettiä kaksi kertaa mitä rajaviranomaiset nykyisellään sanovat.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments