Norja sulkee tarvittaessa pohjoisen rajan eikä päästä tulijoita Norjaan

Norja aikoo tarvittaessa sulkea Venäjän vastaisen rajansa heti jos tarve vaatii. Jos viranomaiset huomaavat lisääntyvää tulijoiden määrää Venäjältä Norjaan, raja laitetaan heti kiinni.

Norjan oikeus- ja valmiusministeri Emilie Enger Mehl kertoo mm. yleisradioyhtiö NRK:lle, että Norja seuraa tarkasti Suomen tapahtumia. Norja on valmis välittömiin toimiin rajan sulkemiseksi jos tulijoita alkaa tulemaan Venäjän puolelta.

Toistaiseksi Norjan Storskogin raja-aseman kautta ei ole tapahtunut tulijoiden rajan ylityksiä. Yleisesti koko viime syksyn aikana Norjan Venäjän vastaisella rajalla on ollut vähän aktiivista toimintaa, eikä Venäjältä Norjaa ja päinvastoin ole ollut kovin tarkkaa kontrollia.

Mutta jos Venäjä aloittaa tulijoiden kuskaamisen Norjan raja-asemille, niin Norja laittaa rajansa kiinni eikä aio edes neuvotella asiasta Venäjän kanssa.

– Tiedämme, että Venäjä on potentiaalinen uhka Norjalle. Tulijoiden lähettäminen toisiin maihin on hybriditoimintaa, joten Storskogin rajanylityspaikka on tarkassa seurannassa.

Norja otti opiksi vuoden 2015 invaasiosta. Silloin Venäjä lennätti ja kuskasi junilla Murmanskiin tulijoita, joita kuskattiin autoilla rajan pintaa, jossa tulijoille annettiin polkupyörät ja ohjeet jatkaa Norjan puolelle.

Norja sai ottaakin vastaan pohjoisen kautta noin 5,5 tuhatta tulijaa.

– En ole huolissani, Norja oppi vuodesta 2015, eikä se tule toistumaan, pohjoisen Sør-Varangerin kunnan puheenjohtaja Magnus Mæland sanoo.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments