Pt-median erikoisartikkeli: Sosiaalisen median arabiankielisissä ryhmissä vilkasta keskustelua miten pääsee Suomeen

Sosiaalisesta mediasta löytyy useita arabiankielisiä ryhmiä, joissa keskustellaan matkustamisesta Suomeen ja edelleen muualle Eurooppaan Venäjän kautta.

Ajan puutteen vuoksi oma kapasiteetti ei riitä selaamaan esimerkiksi Telegramia, jossa tietojen mukaan on useita ryhmiä, joissa on tuhansia jäseniä ja keskustelu erittäin vilkasta. Sen sijan kävin läpi muutamia Facebookin julkisia ryhmiä, joissa keskustelu kuitenkin on sielläkin vilkasta.

Ylimpänä yksi kuvakaappaus Facebookin ryhmästä nimeltä الهجرة من روسيا الئ فنلندا و اوربا, joka tarkoittaa suomeksi “Maahanmuutto Venäjältä Suomeen ja Eurooppaan”. Ryhmässä keskustellaan Suomeen muuttamisesta, mutta myös siitä, että miten Suomesta pääsee jatkamaan Eurooppaan. Nimetön osallistuja kyselee ohjeita miten toimia Suomen päässä kun henkilöllä ei ole passia, mutta ei myöskään ole kirjattu Suomeen tulijaksi, mutta Saksaan pitäisi päästä.

Aika paljon on ihan peruskyselyjä, että miten Venäjältä pääsee Suomeen. Kuten alla kuvakaappauksessa nimetön osallistuja. Hän on saanut useita vastauksia, mutta jotkut vastaukset ovat melko käsittämättömiä kun ne kääntää Suomeksi.

 

Ryhmissä ei ole yksin Lähi-idän miehiä, vaan esimerkiksi marokkolaiset miehet kyselevät matkamahdollisuuksista. Marokkolaisille avattiin ihan oma ryhmänsä “Marokon pojille”, jotka haluavat Suomeen lihapatojen ääreen.

 

Niin ikään autoja tarjotaan. Tarkasti ei tule selville, että onko autoja myytävänä, vaiko tarjotaanko pelkkää autokyytiä, mutta autoista joka tapauksessa puhutaan.

 

Ilmeisesti myös Suomen puolella on tarjontaa. Seuraavasta viestistä saa kuvan, että Suomessa on joku henkilö, joka tarjoaa autokyytiä Suomesta Saksaan. Tai mahdollisesti kyselee onko Suomesta kyytiä tarjolla Saksaan.

 

Ryhmässä on myös luultavasti arabitaustaisia Suomessa asuvia henkilöitä, sillä he tarjoavat mm. suomalaisen järjestön Pakolaisneuvonnan yhteystietoja. Henkilö tai henkilöt päivittävät melko tarkkoja tietoja Suomesta ja miten Suomen rajalla pitää toimia, jotta ei tule palautetuksi takaisin Venäjälle. Tätä organisaattoria voi seurata häshtägillä #aktivisti-_ja_seuraaja_suomesta.

Sain tästä toimijasta sellaisen kuvan, että hän myös tuntee jo Suomeen tulleita tulijoita, sillä hän antaa yksityiskohtaista tietoa mitä tulijoille on Suomessa tapahtunut.

 

 

Tässä retkeilyvarustein varustautunut tulija kertoo haaveestaan matkustaa Saksaan.

 

Tulijoita on jopa ihan sellaisista maista, joista ei olettaisi tarvitsevan turvapaikkaa Suomesta asti. Tässä yksi tulija on vielä Arabiemiraateissa, mutta toiveena olisi päästä Suomeen ilmaisen ylläpidon piiriin.

 

Tässäpä vähän alkuun mitä arabiankielisissä sosiaalisen median ryhmissä puhutaan. Jos jotakuta kiinnostaa penkoa asioita enemmänkin, niin kannattaa kirjoitella sosiaalisten medioiden hakukenttiin seuraavia tekstejä:

– سفر من روسيا إلي فنلندا

– السفر إلي فنلندا

– الهجرة من روسيا الئ فنلندا و اوربا

Nämä tarkoittavat eri tavoilla kirjoitettuna “Maahanmuutto Venäjältä Suomeen” tai jotain vastaavaa. Esimerkiksi Facebookista löytyy jo vuoden 2015 syksyltä vanhoja ryhmiä, jotka eivät enää ole toiminnassa. Mutta nyt toimivia ryhmiä on useita.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments