Miksi Suomi ostaa sähköä Ruotsista, vaikka voisi tuottaa saman sähkön itse?

Sosiaalinen media oli taas täynnä väärinymmärryksiä sähkön hinta- ja tuotantoasioista. Yritetään taas kerran takoa sähköstä yksi perusasia päähän.

Pohjoismaista ja Baltian maista vain Ruotsi ja Tanska ovat olleet kuluvan päivän aikana ”omavaraisia” kulutuksen ja tuotannon suhteen. Sähköä on siis tuotettu enemmän kuin sitä on kulutettu. Vaikka Suomi on kuluttanut enemmän kuin on tuottanut, ja ostanut erotuksen ulkomailta, niin se EI TARKOITA sitä, että Suomessa olisi sähköpula. Ylipäätään sähköstä puhuttaessa ei pitäisi ajatella ollenkaan sellaista asiaa kuin omavaraisuus.

Suomi tuotti iltatuimaan sellaiset 9 700 MW ja kulutti 11 800 MW. Erotuksen Suomi osti lähinnä Ruotsilta, mutta toisaalta myi sähköä edelleen Viroon.

Suomi pystyy aivan kevyesti tuottamaan tuon 11 800 MW. Ydinvoimalla pystytään tuottamaan 4 400 MW, kaukolämmön tuotannolla saadaan 3 500 MW, vesivoimalla kevyesti 3 500 MW ja teollisuuden tuotannolla 3 500 MW. Joten ilman tuuli- ja aurinkosähköäkin Suomi pystyy kevyesti tuottamaan sellaiset 15 000 MW.

Miksi Suomi sitten ostaa jatkuvasti ja säännöllisesti Ruotsista sellaiset +– 2300 MW, eikä tuota itse ”omavaraisesti” sitä sähköä, mitä kansakunta tarvitsee?

No siksi, että sähköyhtiöiden tehtävä on tuottaa osakkeenomistajille voittoa ja sähkön ostossa ja myynnissä kyse on siitä. Suomelle tulee halvemmaksi ostaa Ruotsista tietty määrä sähköä kuin tuottaa sitä itse. Toisaalta Suomen kannalta taas on edullista myydä osa sähköstä Viroon.

Tanskan kohdalla tämä tulee esille vielä selvemmin. Tanska on kuluttanut 4 200 MW ja tuottanut 4 400 MW. Eli kuvitelman mukaan Tanska on omavarainen. Mutta kas, samaan aikaan Tanska myi sähköä Norjalle ja Ruotsille, mutta osti sitä Saksasta ja Hollannista. Mitä ihmettä, eikö maiden pitäisi olla omavaraisia?

Ei tietenkään pidä olla omavaraisia, koska sähkössä ei ole kysymys siitä, vaan siitä, että sähkön kaupalla ja siirrolla tehdään voittoja. Kuten sanoin, Suomi voisi tehdä kaiken sähkön itse, mutta se ei ole kannattavaa, sillä osan sähköstä saa halvemmalla Ruotsista. Siitä tässä kaikessa on kysymys. Sähköä siirrellään ees taas ihan sen mukaan miten se tuottaa voittoa. Sähkö on tarkasti ottaen vähän kuin joku osake, jota ostetaan ja myydään koko ajan sen mukaan onko kurssi nousussa tai laskussa.

Kuluttaja taas on tämän shown sponsoroija.

Minkään maan tarkoitus ja päämäärä ei ole olla omavarainen sähkön tuotannon suhteen, sillä sähkö on kauppatavaraa, jolla tehdään voittoa.

 

Subscribe
Notify of
guest
26 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
basso balalaikka

oikein hyvä juttu, harva, varsinkaan niistä, jotka eivät ole lukeneet osakeyhtiölakia tietää, että osakeyhtiön tärkein tehtävä on juurikin tuottaa omistajilleen voittoa, eikä esimerkiksi Gretalle hyvää oloa.

AnywayD

Ei laki määrittele osakeyhtiön tarkoitusta, sen määrittelevät sen omistajat.

Suuromistaja asuntoosakeyhtiössäkin

Just näin..

Jate

Kyllä osakeyhtiölaki määrittelee osakeyhtiön tärkeimmän tehtävän eli voiton tuottamisen. Jos osakeyhtiö tekee pidempään tappiota niin siitä pitää tehdä selvitys miksi tilanne on sellainen.

Tare

Energia-ala on suunnitellut tämän rahastus systeemin ja jota on suunniteltu pitkään. Tarvittiin vain joku ”syy” että se voitiin laittaa tulille.Sen jälkeen alkoi pelottelukampanja sähkö loppumisesta ja se upposi kansaan. Samaan aikaa nostettiin hinnat pilviin koska ihmiset olivat niin peloissaan että soraääniä ei juurikaan tullut vaan toivottiin että sitä sähkö riittää edes itselle ainakin, naapurista ei niin väliä ja maksettiin se mitä pyydettiin.Eli historia voi paljastaa vielä tämän suuren kusetuksen ja tämän ansiosta maailmaan tuli valtavasti uusia raharikkaita.Mukan on ollut takuulla myös päivän politikkoja joiden taskuihin on virrannut rahaa kun ovat rummuttaneet myös ”sähkön loppumisesta”

Tällaista jo vuonna 1996

Tää alkoi lähes heti Suomen liityttyä EU:hun. Kunnalliset sähkölaitokset piti yhtiöittää ja myydä. Perusteluina mm. homma ei kuulu kunnille, kunnat ei osaa eikä ole tehokkaita, yhtiöittämällä ja myymällä sähköntuotannon ja verkot saa kunta rahaa.

AnywayD

Valitettavasti tuolla pörssisysteemillä keinotellaan ja pyritään pitämään sähkön hinta korkeammalla. Ehkä pyrkivät pitämään niin korkealla kuin mahdollista, kunhan ei niin korkealla, että se johtaisi kansannousuun.

Kivaa olla perustarpeissaan lypsylehmä?

Last edited 2 kuukautta sitten by Anyway
Ihmiset ovat sekaisin

Ei pohjoismaissa mitään kansannousuja tule – tai no ainoastaan, jos lopetetaan matujen hyysäys tai ruvetaan polttamaan kivihiiltä.

Jussi

Mistä Paavo on nuo teholukemat kaivanut? Energiaviraston mukaan tuotantokapasiteettia on 12800 MW.

Huhko Säijärit

Tällä hetkellä, juuri nyt, Ruotsi ostaa sähköä Ranskasta koska oma Ringhals4 pätkii ja toimii täydellä teholla vasta illalla. Jos toimii.
Älytöntä veivaamista edestakaisin.

Pohjoismaiden pitäisi luoda oma keskinäinen sähkösysteemi jossa taattaisiin kuluttajille sähköä tasaiseen kohtuuhintaan. Nykyisen systeemin tavoite on juuri päinvastainen: KK eli Kuseta Kuluttajaa.

Valitettavasti vanhaan hyvään ei ole paluuta

Öh hyvinhän täällä pärjättiin ennen EU aikoja ilman mitään monikansallisia sähköviritelmiä.

Juha sillanpä

Just niin perushyödykkeet sähkö ja vesi takaisin julkisen vallan omistamiksi. Suomelta aivan järjetöntä tuhota kansalaisten ostovoima tällaisten pörssip,,markkinoiden takia. Rakenbnetakoon muutama ydinvoimala lisää vaikka veronmaksajien varoilla niin saadaan riittävästi halpaa sähköä. Nuo tuulivoimalat han on rakennettu valtion tuon ja ne pääosin jo omistaa ulkomaiset yhtiöt. Täysin järjetöntä valtion toimintapolitiikkaa. Noita voimaloita taitaa olla pyöreesti 5000 mitähän ne on maksanut. Jos laskisi vaikka 300000 per mylly niin tolla olis tehnyt jo toimivan ydinvoimalan joka tuottaa sähköä talvellakin

Tare

Samaa muuten mietin, silloin kaikki oli vakaata ja sähkön hinta siedettävää mutta silloin ei turhaan valoja saanut ”polttaa” Kumma sana.Kulutus oli pientä kun oli puilla lämmitettävä iso högforsin liesi.Ja kaasuhella, lähinnä kesäkäytössä ja sauna lämpesi puilla ja järvivesi kannettiin sinne.

Pörssin perusteet hukassa?

Sieltä tulee sähkö siksi, koska siellä on tehtävissä edullisemmin sähköä vesivoimalla. Jos meillä ei olisi sitä mahdollisuutta, sähkö olisi entistä kalliimpaa täällä.

Ruotsalaiset sähköyhtiöt ovat tarjonneet Suomen markkinalle edullisemmin sähköä kuin Suomalaiset tuottajat. Tällä tavoin ovat ostaneet oikeuden tuottaa sähköä Suomen markkina-alueelle.

Sähköyhtiöt kilpailevat samoista markkina-alueista ja saavat markkinoista sitä suuremman siivun, mitä edullisemmin sitä markkinalle tarjoavat.

Sen lisäksi Suomen, Ruotsin ja Norjan alueella valtio-omisteiset yhtiöt tuottavat 41% sähköstä. Valtion omat yhtiöt siis harrastavat sellaista kartellia, jota vastaan ovat lait säätäneet?

Sähköpörssin ja sen perustoiminnot hanskaan ennen näitä ulostuloja.

Tyhmillä päätöksillä saatiin kallis sähkö

Sähkö on tehty verotuksen kautta kalliiksi. Kivihiilen ja turpeen polttamisesta on tehty verotuksella sietämättömän kallista ja vihreä energia on niitä korvannut jo valmiiksi hintavina ja epävarmoina tuotantomuotoina – sitten sen päälle sähköpörssi niin saatiin kallis sähkö. Muista 80 -luvulla, että Suomessa sähkö oli edullista ja oli yksi merkittävä hintakilpailutekijäkin.

K J

Testi.

Leena Juvonen

Näin olemme maallikkoina asian ymmärtäneet; ei ole kysymys kansalaisten hyvinvoinnin turvaamisesta vaan omistajien voiton maksimoinnista. Ketä/mitä ovat siis omistajat? Se kiinnostaa. Ja se, mihin voittojen kerääjät nuo meiltä ottamansa rahat ohjaavat.

Kari jokiniemi

Näin se ikävä kyllä on, voittojen maksimoiminen, on tärkein asia näille tuottajille. Maksajan hädänalainen tilanne ei heitä kiinnosta. Oi aikoja, oi tapoja.

Ihmettelijä

Jos ei markkinatalous miellytä, voi jättäytyä sen ulkopuolelle. Oma generaattori pihaan. Ainiin, millä sitä pyöritetään? Pitäisi varmaan ostaa löpöä.. tai kirves käteen ja bioenergialla pyörimään! Ei muuta kuin laskin käteen, hyötysuhteet haltuun! Ja sen jälkeen voi tutustua taloustieteen perusteisiin

AnywayD

Kansakunnan etu on pitää perustarpeet edullisina ja energia on sitä niin yksityisille kuin yrityksillekin. Sähköpörssi on sitä taloutta, joka lypsää enemmän antamatta mitään lisää. Maan talous tarvitsee edullisinta mahdollista energiaa, ei mitään keinottelijoita kiristämään irti mahdollisimman monta euroa jokaisen pussista.

Last edited 2 kuukautta sitten by Anyway
Jan

Ihan kusetusta vedättää hintoja tollai

Cris Tait

Niin, jostain syystä eliitin ja median muisti pätkii pahasti. Asia on nimittäin niin että sekä Loviisan ydinvoima että pohjoisen vesivoima on rakennettu veronmaksajien rahoilla kuten iso osa tuulivoimastakin. Missäshän ne osingot viipyy? Politikot ovat pettäneet kansan ja lahjoittaneet omistukset yksityiselle sektorille. Sähkön tuotanto kun ei edelleenkään maksa juuri yhtä senttiä enempää per kWh. Pohjolan Voima myy edelleen omistajilleen sähkön omakustannushintaan. Kantaverkot oli myös veronmaksajien omaisuutta alunpitäen kaapelin hinta ja tolpat siirtymä ei maksa 2 euroa kilo joten on Helppi laskea todellinen kulu niistäkin. Päté sama kuin venäjän raja-aitaan, kulut on alle 90 000 euroa per km, joten toteuttajat nettoaa 100 000 € puhtaana käteen joka kilometristä. Pelkkä aita on 17 €/m

Tare

Päivän sana oli syksyllä, PÖRSSISÄHKÖ. Itse tein kolmenvuoden ja 6,5 /kwh , no ainakin auttaa elämän ”suunnittelussa”

Ari

Miksi ihmeessä sitten esim uusien ydinvoimaloiden rakentamista perustellaan omavaraisuudella ja tuontisähkön tarpeen vähentämisellä jos omavaraisuudesta ei ole mitään hyötyä kansalaisten sähkön hintaan ? Lisäksi jokaiseen ydinvoimalaan käytetään veromaksajien rahoja.

Tarja

Eikö nyt olisi aika järjestää mielenosoituksia sähkön hinnan vuoksi.