Voiko ilmastonmuutos olla paikallista?

Olin lenkillä Mälarenin rannalla Sollentunaan pistävällä laajalla Edsvikenin lahden jäällä. Paikalle sattui tukholmalainen papparainen, jonka kanssa turinoidessa selvisi, viime vuodet ovat olleet ihan normitalvia.

Itse olen asunut parisenkymmentä vuotta Tukholmassa ja lonkkatuntumaksi on muodostunut se, että talvi tulee seudulle joulukuun lopussa tai jopa vasta tammikuussa. Mutta viimeiset kolme vuotta ovat olleet tästä tuntumasta poikkeuksia, sillä talvi on tullut hyvin aikaisin. Esimerkiksi viime vuonna jo marraskuun puolessa lunta tuli 20 senttiä ja Mälaren oli pilkkikunnossa.

Tänä vuonna Mälarenissa on siellä, missä se jäätyy, on 15 sentin paksuinen jääkansi. Jos puhutaan nyt pelkästään alkutalvesta, niin papparaisen mukaan talven tulo ei ole muuttunut vuosikymmenien aikana mitenkään. Joinakin vuosina se tulee aikaisemmin, joinakin myöhemmin. Mutta hänen mielestään mitään “yleistä ilmaston lämpenemistä” ei ole näkyvissä ainakaan Tukholma seudulla.

Kun pääsin kotiin, niin päätin tarkistaa, että onko ukon puheissa perää. Löysin tilaston, jossa on laskettu Tukholman vuoden keskilämpötilat kuukausittain alkaen vuodesta 1900. Otan tähän esimerkkiin nyt joulukuun.

Vuonna 1900 joulukuun keskilämpötila oli – 0,8 astetta. Sen jälkeen on roikoteltu muutamasta pakkasasteesta neljään asteeseen, kunnes 1905 saatiin keskilämmöksi + 0,2. Sen jälkeen roikotellaan nollan pinnassa, joitakin vuosia plussan puolella, kunnes vuonna 1915 tärähtää kylmä joulukuu, -6,9 astetta.

Sen jälkeen joulukuu louhe lauletaaan aivan säännöllisissä tunnelmissa, joinakin vuosina on lämpimämpää, ollaan plussan puolella joitakin asteita, mutta pakkanen on kuitenkin se, joka selvästi sanelee tilastoa. Vuosi 1978 nousee esille, -5,4, mutta sitten taas poljetaan nollan molemmin puolin aina vuoteen 2010, jolloin saatiin vuosisadan pakkasennätys – 6,6 astetta.

2010-luvulla oli kahdeksan vuoden jakso, jolloin keskilämpötila oli plussan puolella, vuoden 2020 ollen se lämpimin 120 vuoteen. Mutta samoja lämpöjä saatiin 1927, joten ei paniikkia. Vuodet 2021, 2022 ja nyt kuluva vuosi 2023 varsinkin saattaa vetää pakkasennätyksen.

 

Yritin sytötää tekoälylle näitä lukemia, että miten niitä voidaan tulkita. Tekoälyn mukaan lämpötila on kylmentynyt 0,6 astetta ajanjaksolla 1900-2023. Tämä kylmentyminen tarkoittaa siis vain Tukholmasta analysoituja tilastoja joulukuun osalta. Tekoäly pyrkii kuitenkin antamaan tuloksia globaalisti, joten se heittää sen takia pahoja virhearvioita.

Tästä voimme päätellä sen, että globaalisti maailmassa voi olla menossa ilmaston lämpenenminen, mutta paikallisesti Pohjois-Eurooppaan on tulossa jääkausi.

Subscribe
Notify of
guest
60 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Puolueeton

Sitä se juuri on, ilmastonmuutos on paikallista lämpenemistä ja viilenemistä. Ilmakehän lämpökapasiteetti, siis kyky sitoa lämpöenergiaa astetta kohti, on vain tuhannesosia maan pintakerrosten kyvystä sitoa lämpöä. Koska ilmakehän on jatkuvassa kontaktissa maan pinnan kanssa, ilmakehän lämpötila seuraa maan pinnan lämpötiloja. Jos ilmaston lämpötilojen keskiarvo olisi kohonnut 1 asteen 100 vuodessa, merien pintavesien olisi tullut kohota samaan verran.
Ellei tieto mene perille, kuvittele maapallon mittakaavassa 1:10 000 000. Pallo olisi silloin halkaisjaltaan 1,2 metriä ja 10 km korkea ilmakehä 1 mm paksu vaippa pallon pinnalla. Voisiko milestäsi tuo millin ilmakehä olla jossain muussa lämtötilassa kuin pallon pinta. Pikkupallon sekunti vastaa suunnilleen maapallon vuotta.

japadappaduu

Ilmastonmuutos on ihan totta se on ollut totta sen koko noin 4,7 miljardia vuotta mitä tämä pallo on parhaan tietomme mukaan ollut olemassa.
Sen sijaan se mitä nyt esitetään ilmastonmuutoksena on laskemoivien ihmisten ja niitä peesaavien hysteerikkojen höpinää.
Tämänpäiväisellä ilmastonmuutoksella ei ole mitään muuta kuin poliittisia ja taloudellisia tarkoitusperiä.

Oh100

Kuten hallituksen “ilmastonmuutosministeri” nimikkeellä 😖

japadappaduu

Jos alatte katsomaan muutakin kuin uutisotsikoita, metsäpalot jotka on aina ihmisten sytyttämiä, jäätiköiden sulamiset jne. Mikään ei ole muuttunut aikoihin radikaalisti, paitsi se että niistä uutisoidaan radikaalisti.
Tänään olin muutaman tunnin käppäilemässä Helsingissä 15 asteen pakkasessa, niin olihan taas jäässä. Pitäskös nyt syyttää vihreitä kun ei vuoden 2010 jälkeen pitäny olla enää yhtään lunta ja pakkasta Helsingissä?

Trampas

Ne on nyt hiljaa, kun yrittävät väkertää jotain stooria, syytääkseen lihaa syöviä autoilla duuninsa tekeviä henkilöitä.

mariD

Ainahan ne keksivät jonkun narratiiviin sopivan stoorin. Jos Helsingissä on ‘tavallista’ enemmän pakkasta, on syy tietenkin ilmaston lämpenemisen ‘ääri-ilmiö’. Sama houre toistetaan kesäisin jos tulee ihan normaali hellejakso joita esiintyy Suomessa kesäaikaan käytännössä joka vuosi. YLE:n besserwisser meteorologit selittävät totisesti kuinka pitkät hellejaksot huolestuttaa, ja jos nyt ei viimeistään puututa ilmastonmuutokseen, on ihmisten vain totuttava näihin 40 asteen helteisiin. Tällaisen lausunnon antoi joku itseään meteorologiksi kutsuva – yllätys yllätys – joko Hesarin tai Ylen “haastattelussa” kesällä 2021 jolloin mitattiin reippaita yli 30° lukemia, ja niissä lukemissa ei ollut mitään uutta. Samanlaisia lukemia on mitattu mm 40-luvulla kuten jutussa jouduttiin toteamaan

Last edited 6 kuukautta sitten by mari
Boltteri

Ehkäpä tämäkin on koronaviruksen vika kun me kaikki olimme sisätiloissa eikä se ihmismassan mukaanlaskettu uloshengitysilma sitten päätynytkään sinne minne piti? Toinen, ja varteenotettavampi, selitys on valkoisten suomalaisten JÄÄTÄVÄ rasismi ja islamofobia. Mitä enemmän mukapakolaisia tänne tulee niin sitä JÄÄTÄVÄMMIN suomalaiset heitä kohtelevat. Tämä henkinen jääkylmä rasistinen ilmamassa sitten leijuu koko maan ympärillä aiheuttaen kylmiä talvia ja huonoja PISA-Pisteitä sekä joukkoraiskauksia.

Jorma Melkonen

Kai tässä pitää sarkasmin lomassa heittää ne todelliset ongelmat
-liikaa lisäihmisiä alhaisen ÄO alueilta.
-saman rahan saa tekee töitä tai ei
-johtuen kohdasta 1 ja 2. Pitäkää tunkkinne.

I.O. Ulappa

Meillä on taas kunnon talvi. Lämpötilat syys-, loka- ja marraskuussa alle 40 vuoden keskiarvon. Näin käynee myös joulukuun osalta. Dubaissa povataan maailmanloppua, mikä vältetään nipinnapin, jos kehittyneet pohjoisen maat lisäävät ympäristötukiaan Afrikkaan.

Väitetty ilmastonmuutos on suuri huijaus

No nytkö jo muisti teki tepposet. Kyllä syyskuu oli erityisen lämmin kuukausi, mutta niitä välillä tulee. Lokakuun alussa alkoi viileneminen ja sen jälkeen on oltu keskimääräistä viileemmässä – ainakin Etelä – Suomessa.
Surkuhupaisaa, kun koittavat pitää ilmastonmuutosstrooria yllä. Eilen illalla natikka lähetti dokkarii ranskan tappajahelteistä – no miksiköhän – koska talvi tuli aiemmin kuin piti.

mariD

Satuinpa katsomaan itsekin tuon ranskalaisen dokumentin joka taisi tulla National Geographic-kanavalta. Sivumennen sanoen, inhoan DNA-operaattoria koska minulla on niin vi**umaisia kokemuksia tästä lafkasta, mutta niiden DNA tv-sovellus on vallan mainio; sillä näkee täältä kätevästi suurimman osan Suomen tv-kanavista ja kaikki samassa nipussa, ei tarvitse kirjautua mihinkään ihme Ruutu plussaan. Niin, dokumentissa ranskalaismies kovin totisesti selitti kuinka pikku jäätikkö nimeltä Glacier de Mer on lähes sulanut olemattomiin. Tuo se ei todista yhtään mitään. Koska ilmasto muuttuu koko ajan ihmisen toimista riippumatta, tapahtuu näitä paikallisia sääilmiöitä ja joskus joku jäätikkö menee siinä sivussa mutta uusia syntyy jonnekin muualle lisää. Niistä ei vaan meille dokkareita tehdä.

Last edited 6 kuukautta sitten by mari
mariD

Täytyy vielä lisätä sellainen juttu, että kun katselin Texasin Austinin F1-kisavkonloppua menneenä syksynä, Viasatin juontaja möläytti sammakon mikkiin kameran edessä, “tänään on sää kuumempi kuin koskaan aiemmin täällä on ollut”. Jaa. Mistähän se sen tiesi. Unohtuiko tarkoituksella sanoa, että sää on tänään kuumempi kuin koskaan mittaushistorian aikana on mitattu. Olihan siellä toki ihan kelpo keli, jotain 34°. Peruskauraa syntymäkaupungissani Maracaibossa keskikesällä, mutta toki Itä-Texasissa melko korkea luku syksyllä. Mutta aivan varmasti siellä on ollut kuumempaakin ennen kuin mittaus ja tilastointi otettiin käyttöön.

Last edited 6 kuukautta sitten by mari
Jorma Melkonen

Tuossa takavuosina löydettiin Itävalta-Unkarista kaveri nimeltä Ötzi. Oli kuollut alpeille noin 5000 vuotta aikaisemmin. Syönyt hyvin, mutta oli saanut siipeensä aikaisemmista tappeluista. Nyt tuo jäätynyt alue oli taas paljastunut Minusta se tarkoittaa että tilanne alpeilla on suunnilleen samanlainen kuin 5000 vuotta sitten.

mariD

Kaverin nimi taisi olla Ötzl? No, sama se. Useammankin dokkarin olen tästä hepusta katsonut ja eikö se ollut niin, että hän oli kuollut aika nuorena, ilmeisesti vammoihin joista jo mainitsit. Mutta juurikin tuo jäätikköjuttu, se todistaa sen mitä jo kommentissani kirjoitin; niitä menee ja tulee. Pikku plänttejä ovat loppupeleissä. Normaalia luonnollisen ilmastonmuutoksen aiheuttamaa “jäätikköjen kiertokulkua”.

Jorma Melkonen

Ötzi oli noin 45-vuotias, ei siis mikään nuorena nukkunut vaan saattaisi olla itsekullekin meistä terhakka iso-iso-isoisä. Mutta asiapohja olikin kuin sanot että ei mitään uutta alpeilla tai skandinaviassa. Hajaantukaa.

japadappaduu

Miettikää nyt vaikka sitä, nyt meille nää jotka haluu hallita maailmaa sanoo, että 7 vuodessa meidän pitää saada niin ja niin paljon tehtyä, tai muuten tämä 4700 000 000 000 vuotta vanha pallo on tuhoon tuomittu.
Ihminen on tietysti kaikista pahin, mutta maailmassa on hämähäkkejä painoltansa enemmän kuin ihmisiä.
Seuraavaks ne varmaan sanoo että meidän pitää ruveta syömään hämähäkkejä, mut ettei ne nyt alkaiskin syömään meitä?

Boltteri

TÄ? Eikös tämä Jumalan luoma litteä avaruuslaatta olekaan 2023 vuotta vanha??? Nyt kyllä narraat. Voi voi, teitä “tiede”-pöljiä kyllä riittää.

Qroquius Kad

Otetaanpa taas kertaukseksi lista lähimenneisyyden peruutetuista maailmanlopuista:

1966: Öljy loppuu kymmenessä vuodessa
1967: Nälkä valtaa maapallon 1975
1968: Ylikansoitus uhkaa maapalloa
1969; Koko ihmiskunta tuhoutuu ydinsodassa 1989 mennessä
1970: Maapallon luonnonvarat on käytetty loppuun 2000 mennessä
1970: Saastuminen johtaa siihen, että ulkona on käytettävä kaasunaamareita 1985
1970: Typpi tekee maan viljelyskelvottomaksi
1970: Saasteet tappavat meristä kaikki kalat
1970: Jääkausi palaa vuonna 2000
1972: Meillä on YK:N ilmastopaneelin mukaan 10 vuotta aikaa pelastaa maapallo uudelta jääkaudelta
1971: Uusi jääkausi viimeistään 2030
1972: Uusi jääkausi viimeistään 2070
1972. Satelliittien mukaan uusi jääkausi tulee nopeasti

Qroquius Kad

1974: Yhdysvalloissa aloitetaan veden ja elintarvikkeiden säännöstely
1974: Otsonikerroksen oheneminen uhkaa elämää
1974: Tutkijat yksimielisiä, planeettamme jäätyy ja tulee pula elintarvikkeista
1976: Öljy ennustetaan loppuvan 90-luvulla
1978: Alkanut pakkaskausi ei tule loppumaan
1980: Happosateet tuhoavat elämän merissä
1980: Öljyn ennustetaan loppuvan 2000
1988. Ennen näkemätöntä kuivuutta ennustetaan 1990-luvulle
1988: Sää lämpiää sietämättömäksi
1988: Malediivit ”uppoavat” viimeistään 2018
1989: Nouseva merenpinta uhkaa maailmaa
1989: New York City West Side Highway veden alla 2019
1989: Meillä on YK:n mukaan 10 vuotta aikaa pelastaa maapallo
1996: Öljy loppuu 2020
2000: Lapset eivät tiedä mitä lumi on

Qroquius Kad

2000: Nälkä iskee kymmenessä vuodessa ellemme lopeta kalan ja lihan syöntiä
2002: Öljy loppuu 2010
2004: Britannia on kuin Siperia vuonna 2024
2005: Manhattan veden alla 2015
2006: Megahirmumyrskyjä
2008: Arktis jäistä vapaa 2018
2008: Al Gore ennustaa että Arktis on jäistä vapaa 2013
2008: Prinssi Charles sanoo, että meillä on 96 kuukautta aikaa pelastaa maailma
2009: Britannian pääministeri sanoo, että maailmalla on 50 päivää elinaikaa jäljellä
2009: Al Gore muuttaa ennustettaan ja ennustaa että Arktis on jäistä vapaa 2014
2013: Arktis jäistä vapaa 2015
2014: 500 päivän kuluttua maailma syöksyy ilmastotuhoon
2018: Meillä on tutkijoiden mukaan 10 vuotta aikaa pelastaa maapallo
2019: Meillä on erään pikkutytön mukaan 5 vuotta aikaa pelastaa maapallo.

Last edited 6 kuukautta sitten by Qroquius Kad
mariD

Muutama päivä sitten kun Disqus oli käytössä, niin minun espanjankielisiin mainoksiin tuli tuon ennustajatytön kuva tekstillä jossa luki suurinpiirtein näin: “onko ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg ostanut auton”? No, klikkijuttuhan se oli. Paljastui, että Thunbergin perheellä on auto, toki patteriauto joten tavallaan juttu oli totta, mutta onko auto äskettäin ostettu kuten juttu antoi ymmärtää, sitä en tiedä. Tietääköhän Greta-neiti kuinka paljon sähköauton valmistus aiheuttaa päästöjä, ja millaista ympäristötuhoa akkuteollisuus ympäri maailmaa saa aikaan.
Oli miten oli, ei kiinnosta koko ihminen eikä sen tekemiset. Vanhempiensa tuote kuuluu olevan. Iloitsi Hamasin puolesta niin että kannattajatkin suuttui. Sai sakkoja Lontoossa n. kuukausi sitten. Mitä lie riekkunut siellä.

mariD

Lisätään nyt vielä että eikö Greta ole jo aikoja sitten ilmoittanut lopettaneensa lentämisen? Kuinka hän on Lontooseen päässyt? Uinut kanaalin yli? Liitovarjolla?
Tekopyhää, tai oikeastaan vanhempansa ovat tekopyhiä rahanahneita sontiaisia jotka käyttää sairasta tytärtään hyväkseen. Tuolla menolla tytöltä menee nuppi lopullisesti sekaisin.

Qroquius Kad

Eihän sitä vaan malta lopettaa niin kauan kuin rahnaa tule.
Kun sitä ei enää tule, pienen Gretan voi vaikka yllyttää tekemään polttoitsemurhan.
Taas tulee ainakin julkisuutta, mitä nuo kaksi epäonnistunutta taiteilijaa eivät kerta kaikkiaan voi saada liikaa.

mariD

Joo, suurinpiirtein noinhan se menee. Ikävä kyllä.

AnywayD

Greta-ilmiö on rakennettu samalla tavalla kuin rokkitähdet. Suunnitelma ja toteutus olivat kyllä hyviä, vaikka asia, jota Greta pauhaa, on silkkaa puppua.

Greta lintsasi koulusta ja osoitti mieltään ilmastonmuutosta vastaan. Kas, että satumalta sinne eksyi tunnettu valokuvaaja ja satumalta sitä alettiin nostaa esiin lehdissä, kunnes lopulta oli luotu tähti julkkistaivaalle.

mariD

Samaa olen hänestä lukenut silloin alkuaikoina kun ihmettelin että mikä ihmeen Greta. Äkkiä sitten alkoi kyllästyttää koko Greta – show.

Taitelija

Greta- tyttöhän on nykyään miljonääri… hän on tehnyt verkkokaupallaan noin 18milj. usd itselleen fyrkkaa..
Sinänsä on siis vissiin kannattanut “nähdä CO2:n”…
Yhdellä jenkkiläisellä talousivustolla oli kesällä juttu tästä

mariD

Vaan eikös se äiti-Greta luopunut kansainvälisestä urastaan tyttärensä vuoksi? Vai pitäisikö sanoa tyttären bisneksien vuoksi..? En minä tiedä muuta kuin sen, että Södermalmin kärjestä on upeat näköalat Kungsholmenille. Kamera tykkää.

Qroquius Kad

Ei kun juur toisinpäin:
äippyli joutui keksimään uuden tavan päästä pinnalle, kun suosio oopperadiivana lakkasi kantamasta.

Ämmällä oli ollut jo kolme vuotta aiemmin tarkoitus tehdä erään ruotsalaisen TV-kanavan kanssa ohjelma, jossa olisi repostellut tyttärensä neuropsykiatrisia ongelmia julkisuudessa, mutta kanavalla oli rotia ja häpyä vetäytyä hankkeesta kun tajusi kupletin juonen.

Niinpä sitten äippyli keksi tämän koululakon ja hei! Sehän toimi!
Pieni Greta oli juuri päässyt nuorisopsykan osastolta kun äippyli laittoi hänet pinnaamaan koulusta median edessä saadakseen huomiota itselleen.

Tyttärensä terveys oli merkityksetön sivuseikka.

mariD

Voi olla, että tätä menoa tyttö on eläkkeellä jo parin vuoden kuluttua. Mikäs siinä on ollessa jos tilillä on parikymmentä miljoonaa dollaria. Mitähän likka aikoo rahoilla tehdä kun ei oikein voi näkyvästi kuluttaa, menee muuten uskottavuus. Ehkä hän postaa Instagramiin, että “Häh hää, menitteppä lankaan! Tulipa tehtyä hyvä tili. Hyvää loppuelämää kaikille. Meikä lähtee rälläämään”!

mariD

No, tämähän selittää kaiken. Bisneksen teossa ei sinänsä ole mitään väärää, päinvastoin. Mutta jos touhussa ei ole mukana minkäänlaista moraalia ja suoranaisesti petetään omia kannattajiaan rahan vuoksi, on koko toiminta läpeensä mätää. Vahinko, että ihmiset ovat nykyisin niin sokeita etteivät osaa edes netistä katsoa tai etsiä millaisia heidän fanittamansa ihmiset ja heidän taustajoukkonsa oikeasti ovat.

Last edited 6 kuukautta sitten by mari
porkkanalaatikko

“Greta- tyttöhän on nykyään miljonääri… hän on tehnyt verkkokaupallaan noin 18milj. usd itselleen fyrkkaa..”

Nyt voisi sitten jäädä eläkkeelle elämään keräämiensä miljoonien tuotoilla. Hieno operaatio häneltä ja hänen vanhemmiltaan.

Boltteri

Lopetti oman lentämisensä, supersankari kun on. Lentokoneilla se kyllä lentelee, kunhan niissä on joku green power-tarra kyljessä. Eli vessassa kakka kelluu jossain Fairysekoituksessa ja kapteenin kravatti on tehty 5% kierrätetyistä materiaaleista Bangladeshissä.

mariD

Joo, nykyisin kun tilaat lentolipun niin sinulle tulee jo tilausvaiheessa infoa siitä kuinka paljon kyseinen lentoyhtiö on vähentänyt päästöjä.

Johan Pomppas

Vastikään Lufthansa tarjosi 3 erilaista mahdollisuutta “ilmastoveron” maksamiseen, mutta eivät olleet (vielä) pakollisia. Erillisessä palautteessa sitten kysyttiin maksoiko jonkin näistä, perusteluksi oli mahdollista antaa “epäilevänsä” asiaa.

Qroquius Kad

Sitä riekkui mitä vanhempansa olivat käskeneet riekkua.

Matti

Niitä pieniä jääkausia ja ilmastonlämpenemisia on muutaman sadan vuoden välein.

Trampas

Aiemmin ei ollut sosiaalista mediaa ja ihmisillä oli muutakin tekemistä, kuin notkua huomiota hakemassa. Pois lukien vanhimman ammatin harjoittajat.

Johan Pomppas

Otsonikerroksen aukko oli ihan todellinen eikä liity mitenkään ilmastonmuutokseen.

puolueeton

Otsonikatotarinan synty sattui samaan aikaan, kun jääkaappien kemikaalin patenttiaika päättyi. Silloinen aine piti siis kieltää ja ottaa uusi patentoitu aine käyttöön.
Otsonia syntyy ilmakehän hapesta auringon säteilyn vaikutuksesta. Otsonin puoliintumisaika on muutama kuukausi ja siihen syntyy navoilla aukko pimeänä vuodenaikana. Kato onkin lyhytaikainen ilmaston muutos pitkäaikaisen ilmaston lämpenemisen tapaan, mikä niin äkkiä katoa tiedotusvälineistä.

Johan Pomppas

Otsonia hajottavat freonit ovat paljon pitkäikäisempiä kuin itse otsoni, mutta käytön lopettamisen jälkeen ne ovat vähentyneet selvästi. Otsoniaukko ja sen hidas toipuminen ovat ihan tieteellinen fakta, asia havaittiin muun ilmakehän tutkimuksen yhteydessä.

finnjävel

Otsonikerros on n.30 km korkeudessa ja freonit ovat painavia molekyylejä. Ongelmana siinä freoni/otsoniteoriassa on se että ei ole mitään tunnettua tapaa miten freonit pääsevät 30km korkeuteen. Vaihtoehtoinen ja hieman järkevämpi teoria on että halogeenit joita on mukana tulivuorenpurkauksissa on se otsonikerrosta eniten säätelevä tekijä. Tämän vuoksi otsonikerros vaihtelee niin paljon eli se riippuu purkausten määrästä. Ihan viimeaikoina ollaan taas ihmetelty miksi otsonikato leviää vaikka freonit on jo aikaa sitten kielletty ja valmistus lopetettu.

VMP

Niin ja ollaan myös “ihmetelty” miksi kiinasta tulee freoneita ihan mittamalla.

https://tekniikanmaailma.fi/joku-vuotaa-kiinassa-ilmakehaan-voimakasta-kasvihuonekaasua-ja-se-voi-lykata-otsonikerroksen-toipumista-lahes-20-vuodella/

Ja ne pässit jotka ei ymmärrä niin unohtakaa vaikka se kasvihuone tuosta ja keskittykää siihen otsoni kerrokseen lukekaa vaikka wikipediaa.

Jopa suomen kommarit sen myönsivät:

https://www.ku.fi/artikkeli/3927687-uuden-otsoniongelman-jaljet-nayttavat-todella-johtavan-kiinan-teollisuuteen

Last edited 6 kuukautta sitten by VMP
VMP

Sun luonnontieteellinen tietämys tasoa “seiska luokka/olmi”, historia ja yhteiskuntaoppi taso Homo sovieticus cerebrum minimus ruskipro paganle vitys.

Last edited 6 kuukautta sitten by VMP
seant

70-luvulla ennustettiin että pohjoinen jäämeri jäätyy Islantia myöten ilmansaasteiden takia. Eli nyt on käynyt toisin päin, kun ilmaston saasteet on vähentynyt, niin aurinko lämmittää maata enemmän. jolloin ilmastonmuutos on paikallista, kuten Tukholmasta tehty tilasto osoittaa, kun tuli kaukolämpöverkot, niin auringon lämmittävä vaikutus on kasvanut, tässä on myös Paavon mainitsemat lämpötilat kaaviona.
https://thoralfsblogg.com/2022/05/29/detta-morkar-klimatalarmisterna/#more-11705
Toinen asia on mistä nämä lämpötilat mitataan, suurin osa on lentokentiltä. nyt kun on tullut suihkukoneet niin ne aiheuttaa laajalle alueelle lämpöaaltoja, myös ns. kaupunki lämmöllä vaikutus, joka on kasvanut asutuksen myötä.

mariD

Tuo on totta, etenkin tiheään rakennettujen kaupunkien kivirakennukset varaa päivisin auringon lämpöä. Sen tuntee täällä Las Palmasissa helposti kun kävelee auringonlaskun jälkeen katuja ja kapeita kujia, kivitalojen seinät ikään kuin hohkaa lämpöä. Ja myös täällä on yksi mittauspiste lentokentällä joka näyttää aina asteen pari enemmän kuin toinen mittauspiste joka on jossakin kaupungin laitamilla.

mariD

Täällä kaupungissa jos lämpöä on vaikka +28, niin tuo aurinko näillä leveysasteilla lisäksi lämmittää uskomattoman tehokkaasti maanpinnan, rakennukset jne. UV-säteily saattaa olla vielä marraskuussa siellä 8-9 hujakoilla. Kun kävelee kaupungin kapeita katuja, tuntee sen kivitaloista hohkaavan lämmön todella selvästi. Etenkin nuo Canterasin korttelit on rakennettu todella tiheään, siellä sen ilmiön tuntee todella helposti mutta heti kun pölähdät sieltä korttelista ulos Canterasin kävelykadulle ja siitä rappuset alas, olet hiekkarannalla ja se tuntuu kuin olisi tullut jonnekin suomalaisen maantievarren pellolle jotka kesäöisin höyryää. Sama juttu jos kipuat tuonne kukkuloille. Siellä saattaa sataa samaan aikaan kun kaupungissa paistaa aurinko eikä välimatka ole järin pitkä.

Jamppa vaan

Täällä on mielenkiintoinen seuranta ja tilastollinen arvio lämpötilan muutoksista.

https://isthereaglobalwarmingpause.com/#home

Boltteri

Ei maailmassa ole mikään ilmaston lämpeminen, vaan hermojen kiristyminen.

Boltteri

Greta Thunberg:kin kohta hermostuu ellei sitä lupaamaansa maailmanloppua ala tulemaan. Pahoin pelkään että jos Greta haluaa tulevaisuudessa olla huomion keskipisteessä niin Gretankin pitää perustaa OnlyFans-tili ja vilautella vähän hyttysenpuremiaan ja viettelevästi räpytellä miehisiä silmiään.

Kallu Pirvanen

Kyl se Elokapinan istuskelu Manskulla ilmeisesti on tehonnu kun saatiin sen ansiosta kunnon talvi pikku pakkasineen ja lumineen.
Saavat mun puolesta istuskella homocityn väylillä vaikka koko ens kesän syämäs pizzaa ja colajuomia. Hahhahhaa..

20210815_140323
Jorma Melkonen

Kyl se ilmasto oikeesti on lämmenny. Ekana teekkarivuotenani 1977 oli Seurasaaren edustalla (Urho Kekkosen näkypiirissä) autoille jäärata. Oli kiva kurvailla Isuzu Belletillä. Ei taida olla enää.

Mutta Suomen skaalassa ilmaston lämpeneminen on ilmaston paranemista. Miksi sitä pitäisi vastustaa?

Mara Katti

Puolet koko historian aikaisesta fossiilisten polttoaineiden käytöstä on tapahtunut 1980-luvun jälkeen.
Sen aiheuttama ilmaston lämpeneminen on ikävä kyllä totta, sillä eiväthän maailman päättäjät puhuisi asiasta kiihtyvällä tahdilla.
Mikään “salaliitto” tai jonkin uuden bisneksen lobbaaminen ei siihen kykenisi, sillä väkivahva fossiiliklusteri sen kyllä tyrmäisi.

On varsin merkille pantavaa että fossiiliklusteri on yhä enemmän puolustuskannalla eikä enää väitä ilmastonmuutosta valheeksi. Silläkin on nimittäin omat tutkijansa jotka ovat joutuneet toteamaan saman kuin muiden tahojen ilmastotutkijoiden enemmistö.

Parhaillaan COP28 kokouksessa fossiiliklusteri käy viivytystaistelua (phase down) välttääkseen hanojen ja kaivosten sulkemisen (phase out)

Kannattaa seurata,

Tare

Paskaan, ylikulutukseen ja sen tuomaan kiimaan me tuhoudumme.Ilmasto on mitä on, sille emme kait voi mitään.

Justjoo

Nyt on kyllä herra PT:llä ilmastokuvaajien ymmärrys niin päin persettä kuin vain olla ja voi, eikä muutkaan kommentoijat täällä juuri parempia ole. https://miljobarometern.stockholm.se/klimat/klimat-och-vaderstatistik/manadsmedeltemperatur/table/
Esim. Tästä linkistä löytyy klikkaamalla käyrä, josta näkyy, että Tukholman keskilämpötila on 1900-2022 kohonnut 2,4 astetta, kun taas maailman keskiarvo on 1 aste, joten sikäli ilmastonmuutos on “paikallinen”. Niinhän koulussakin opetettiin, että pohjoiset leveyspiirit lauhtuvat nopeammin, eli tainnut tämäkin opetus mennä aikoinaan ohi. Kryptistä on myös se, että miten tuo tammikuun 0,6 asteen kylmeneminen on laskettu, kun laskemalla kaikkien tammikuiden lämpötilojen erotusten keskiarvo saadaan 0,1 asteen lämpeneminen.