Ylitornion raiskauksen rikosnimike muuttui, mutta ei lieventynyt

Ylitornion seksuaalirikostapauksen rikosnimike muuttui törkeästä raiskauksesta lapsenraiskaukseksi, mutta rikosnimike ei lieventynyt.

Yleinen oikeustermien väärinymmärtäminen tulee siinä, että jos teossa rikosnimike lieventyy esimerkiksi törkeästä raiskauksesta raiskaukseksi, niin maallikko ymmärtää, että teko ei olekaan enää törkeä. Totta kai rikos on törkeä, mutta lakitermeillä pyritään selventämään tapahtunutta.

Mitä eroa? Raiskaus ja törkeä raiskaus ovat siis lakitermejä, joilla määritellään tarkemmin tekoa. Esimerkiksi humalaisen alastoman sammuneen aikuisen vaimonsa hässiminen voi olla raiskaus, ja siitä voi saada tuomion. Teko on kuitenkin erilainen kuin vaikkapa teko, jossa viisi miestä raahaa nuoren aikuisen naisen kadulta metsään, hakkaa naisen henkihieveriin ja raiskaa naisen joukolla.

Joka tapauksessa Ylitornion tapauksessa tekijää epäiltiin aluksi törkeästä raiskauksesta, joka muuttui tutkinnan edetessä lapsenraiskaukseksi. Mitä tapahtui? Rikosnimike ei lieventynyt vaan se muuttui vain täsmäämään tarkemmin tekoa.

Rikosnimikkeet törkeä raiskaus ja lapsenraiskaus ovat tuomioiltaan saman arvoisia, eli niissä molemmissa tekijä tuomitaan vähintään kahden ja enintään kymmenen vuoden vankeuteen. Lapsenraiskauksesta on olemassa vielä törkeä muoto, jossa rangaistusskaala on 4-12 vuotta. Raiskauksesta taas skaala on 1-6 vuotta vankeutta.

Miksi rikosnimike muuttui? Lapsenraiskaus-termiä käytetään, jos uhri on alle 16 vuotta, tai jos uhri on alle 18 vuotta ja tekijä on uhrin vanhempi tai jollakin muulla tavalla vanhempaan rinnastettavassa asemassa (esim. sukulainen, naapurin ukko tms.)

Tosiasiassa rikosnimike ei näin ollen lieventynyt, vaan pysyi samana, jos mittarina pidetään rangaistusskaalaa.

HUOM!! KANNATTAA HUOMATA SE, ETTÄ EN PUOLUSTELE TEKOA MITENKÄÄN, VAAN TUON ESILLE VAIN SEN, MITÄ LAISSA SANOTAAN!!

Tietojen mukaan tekijää ei myöskään vaadita vangittavaksi. Miksi näin? Jos vertailee Suomen ja Ruotsin käytäntöjä, niin Suomessa alaikäisen vangitsemiselle on olemassa korkeampi kynnys kuin Ruotsissa. Ruotsissa pääsääntöisesti yli 16 vuotias vangitaan ainakin aluksi, jos rikosnimikkeenä lapsenraiskaus tai törkeä raiskaus. Raiskauksesta taas yleensä ei vangita.

 

Subscribe
Notify of
guest
8 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Boltteri

Onpas suomen muslimiyhteisö ollut tästäkin tapauksesta oudon hiljaa. Kummallista. Yleensähän kun muslimi suomessa raiskaa niin vetävät rasistikortin ja väittävät että uhri VAATI seksiä ja pelotti niin paljon että oli pakko. Oli myöskin niin peloissaan että pakotetun aktin jälkeen kuset lorahti lapsen/naisen/miehen naamalle ja sitten hätäpäissään liukastui kusilätäkköön, menetti tasapainonsa jonka seurauksena nyrkki osui lapsen/naisen/miehen naamaan 20 kertaa. Samalla kaatuessaan myöskin kenkä humahti lapsen/naisen/miehen naamaan muutaman kerran. Paniikissa raiskaajaansa väkivaltaa pakoon juostessaan muslimi otti mukaansa väärän puhelimen, lompakon, pankkikortin sekä kannettavan tietokoneen.

Qroquius KadD

Rikoslaki, 12 §:

“Joka on sukupuoliyhteydessä kuuttatoista vuotta nuoremman lapsen kanssa, on tuomittava lapsenraiskauksesta vankeuteen vähintään kahdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.

Lapsenraiskauksesta tuomitaan myös se, joka on sukupuoliyhteydessä kuusitoista mutta ei kahdeksantoista vuotta täyttäneen lapsen kanssa, jos tekijä on lapsen vanhempi tai vanhempaan rinnastettavassa asemassa lapseen nähden.”

Last edited 5 kuukautta sitten by Qroquius Kad
Qroquius KadD

Rikoslaki, 13 §:

“Jos lapsenraiskauksessa

1) käytetään tai uhataan käyttää vakavaa henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai aiheutetaan toiselle vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila,

2) rikoksen tekee useampi kuin yksi henkilö,

3) rikoksella aiheutetaan erityisen tuntuvaa henkistä tai ruumiillista kärsimystä,

4) rikos tehdään erityisen raa’alla, julmalla tai nöyryyttävällä tavalla,

5) kohteena on lapsi, jolle rikos lapsen iän tai kehitystason vuoksi on omiaan aiheuttamaan erityistä vahinkoa tai

Qroquius KadD

6) rikos on omiaan aiheuttamaan erityistä vahinkoa lapselle hänen tekijää kohtaan tuntemansa erityisen luottamuksen tai muuten tekijästä erityisen riippuvaisen asemansa vuoksi

ja lapsenraiskaus on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä lapsenraiskauksesta vankeuteen vähintään neljäksi ja enintään kahdeksitoista vuodeksi.”

Terminologiasta on kyse, ei mielipiteistä tai moraalista.
“Lapsenraiskaus” rikoksena ei edellytä mitään muuta kuin sukupuoliyhteyden alle 16-vuotiaan kanssa jopa siinäkin tapauksessa, että tämä olisi ollut itse halukas;
ei kajota alaikäisiin.
Törkymuotoinen edellyttää väkivaltaa.

Last edited 5 kuukautta sitten by Qroquius Kad
Arkajalka

Lisäksi pidätyksessä epäillyn nimi selviäisi oikeuden istunnosta, kun oikeus jatkaa poliisin tekemää pidätystä. Ainakin Juneksella on munaa tilata oikeuden paperit. Nyt vielä arvaillaan tekijää.

Esa

Koulun lapsukaiset tietävät kertoa, että kyseessä ei olisikaan nuorukainen kuten media kertoo vaan jonku vuoden muita vanhempi rikastaja.

Fatwantarkistaja

Pisatuloksissa jälkeenjäänyt, S2 ja käyttää shortseja…

Tare

On käsittämätöntä että raiskarit saavat jäädä maahan, sen pitäisi ulottua myös toiseen polveen.Muutahan tähän on turhaa sanoa.