Pakkaskelit alkoivat, ja sähköyhtiöt repivät taas hillittömiä voittoja

Nyt kun taas on pikku pakkaset, niin sähkön hinta on vedätetty huippuunsa. Suurin osa ihmisistä kuvittelee, että sähkön tuottaminen olisi pakkasilla jotenkin erityisen kallista, ja siksi kallis sähkö hyväksytään “normaalina”.

Mutta, pakkanen ei vaikuta mitenkään sähkön tuotantoon. Kuin paitsi ehkä tuulivoiman osalta, sillä kovilla pakkasilla ei yleensä tuule. Mutta tärkeimpiin sähkön tuotantolaitoksiin pakkanen ei vaikuta mitenkään.

Ydinvoima tuottaa tasaisesti sen reilu 4 300 MW, eikä pakkanen vaikuta mitenkään ydinvoimalla tuotettuun sähköön. Niin ikään vesivoimaan pakkanen ei vaikuta yhtään mitenkään. Vesivoimassakaan ei ole mitään sellaista mekanismia, johon pakkanen vaikuttaisi negatiivisesti. Vesivoiman turbiinit ovat jääkannen alla, ja jääkansi voi olla vaikka metrin paksuinen, niin silti kannen alla on sulaa vettä, joka virratessaan pyörittää jääkannen alla olevia turbiineita.

Vesivoimalla voidaan tuottaa ainakin 3 100 MW, mutta esimerkiksi tällä hetkellä tätä kirjoitettaessa vesivoimalla tuotetaan vain 2 300 MW. Niin ikään teollisuuden ja kaukolämmön yhteistuotannolla voidaan tuottaa ainakin 4 000 MW, mutta silläkään ei tällä hetkellä tuoteta tuota määrää.

Sähkön tuotantoa säädellään ja se on syy siihen, miksi voimalaitokset eivät pyöri täydellä teholla. Suomelle, ja joillekin muillekin maille, on joissakin tilanteissa kannattavampaa ostaa sähköä ulkomailta, esimerkiksi Ruotsista, kuin tuottaa sitä itse. Suomi ei toisin sanoen ole millään tavalla riippuvainen Ruotsin sähköstä, mutta voittoa tuottaville osakeyhtiöille on kannattavampaa ostaa sähköä Ruotsista, kuin tehdä täydellä teholla sitä itse. Tämä järjestely tuottaa osakkeenomistajien lompakkoon enemmän rahaa.

 

Kannattaa myös erityisesti huomioida se, että sähkömarkkinoita ei pidä tarkastella yksin Suomen näkökulmasta, vaan asiaa tarkasteltaessa katsanto pitää laajentaa koskemaan ainakin Pohjoismaita, ja Itämeren valtioita. Tällöin saattaa ymmärtää, jos ymmärrystä riittää, että miten sähkömarkkinat toimivat.

Otetaan esimerkiksi Ruotsi. Ruotsi tuottaa kevyesti yli oman tarpeensa sähköä ja se myy sitä juuri tällä hetkellä Suomeen ja Liettuaan. Mutta samaan aikaan Ruotsi ostaa Puolasta ja Saksasta sähköä. Sähkön tuotannossa ei siis ole kyse mistään tavoitteesta, että joku maa olisi “omavarainen”. Niin ikään vaikkapa Norja, joka tuottaa kevyesti yli omien tarpeidensa sähköä, Norja myy Iso-Britanniaan, Ruotsiin ja Suomeen sähköä. Mutta sitten taas samaan aikaan Norja ostaa sähköä Hollannista ja Saksasta.

 

Missään vaiheessa ei siis kannata edes miettiä sitä, että pakkanen itsessään olisi joku “syy” kalliiseen sähköön, vaan yksinkertaisesti se, että sähköyhtiöt ovat voittoa tuottavia osakeyhtiöitä, joiden tehtävä ei ole tuottaa sähkön kuluttajille edullista sähköä, vaan tehdä mahdollisimman suuret voitot osakkeenomistajille.

Subscribe
Notify of
guest
33 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Tape

Niinpä, ja selkärangattomat poliitikot ovat mahdollistaneet tilanteen, jossa sähköyhtiöt voivat keinotella nyky yhteiskunnan perustarpeisiin kuuluvan sähkön hinnalla!

Paavo Pallivaha

Perin kummallista on se, että eräät valitsevat pörssisähkön, ja kuitenkin kalliina hetkinä valittavat kalleutta, vaikka pörssisähkön tarkoitus juuri onkin hinnalla pelaaminen aivan kuten osakkeiden hinnoilla voi pelata osakepörssissäkin. Vaativat vieläpä kärkkäimmät hintakattoa pörssisähkölle. Mikäs se sellainen pörssi on, jossa markkinavoimat eivät saa vapaasti mellastaa? Sangen kummallinen tämäkin vaatimus on, sillä pörssisähköllä on jo hintakatto. Saa muistaakseni maksaa enintään 4 €/kWh. Yhtä kaikki, sähköyhtiöt tarjoavat monenlaisia hintavakuutuksia. Minulle on kerrottu, että pörssisähkö on hintahuipuista huolimatta edullisempi vaihtoehto kuin hintavakuutus. Miksi siis valitatte? Yritättekö saada itsellenne etuuksia, joita toiset eivät saa?

Ylen Epäluotettava

Sähkökatastrofi, terveydenhuoltokatastrofi: virhe-siirtymä hupakkohallituksen (bile-sanna) jäljiltä on totta. Toivottavasti virheys ei siirry nykyhallitukseen.

Bile-sannan hallitus oli hallitus sanan vironkielisen merkityksen mukaisesti.

Kun sähköauto jumii pakkasessa jatka matkaa virhe-siirtymän avulla!!

AnywayD

Ennen mentiin vuolemaan kultaa puuveitsellä. Nyt mennään sähköpörssiin vuolemaan rahaa keinottelemalla.

Kallu Pirvanen

Ketään sähkönkäyttäjää ei pakoteta ottamaan pörssisähköä.
On edelleen tarjolla alle 10c/KWh määräaikaissopimuksia jolloin ei tarvii vinkua ja ulista kun muutamana päivänä sähköyhtiöt täyttävät kassaa oikein ahneuden maksimilla.
Ettei pörssisähkön käyttäjiä vain vaivaisi sama tauti.
Hahhahhaa.. ja kutti kutti saatana.
( kuva ei liity mitenkään asiaan, tai no ottiatuota )

Pekankuja-Loimaaitalialainen-posetiivari-Matkakoti-Rauhala-1922
Mara Katti

Tuo sähkön hinnanmuodostus taitaa olla tuntuvin esimerkki siitä miten käy kun vaaleilla valitut päättäjät luovuttavat liike-elämälle liikaa poliittista valtaa.

Kaikkein laajin esimerkki lienee tavaroiden, ihmisten ja pääomien vapaa liikkuvuus välittämättä niiden seurauksena syntyvästä aatteellisista, aseellisista tai yhteiskunnallisesta polarisaatiosta.

Jorma Melkonen

Sähköntuotannon ja siirron tuhoaminen oli ideologinen virhe jossa yritettiin korjata sellaista mikä ei ollut rikki. Aikaisempi sukupolvi oli suunnitellut ja toteuttanut Suomeen ilmastoon soveltuvan sähköjärjestelmän, jota hallinnoitiin luontaisina monopoleina, eli koska sähkönmyynti oli tosiasiallisesti riskitöntä, verotuksen luonteista kauppatoimintaa, toimittajille kuului myös toimitusvastuu säädylliseen hintaan.

Kun Fortum oli vielä valtionyhtiö (Imatran Voima) niin varalla pidettiin Inkoon hiilivoimalaa (1000 MW). Inkoon laitteet ja päästö/yms- luvat oli vanhentuneet, pihalla oli hiilet. Inkoossa oli ylläpitohenkilöstö, 30 henkeä, Inkoon voimalaitospäällikköä kolleegat nimittivät “hiilikasan vahdiksi”. Sitten, oliskos se ollut 1999 Inkoota tarvittiin ja se toimi yhden talvikauden.

Jorma Melkonen

Vastakohtana 30 miehelle jotka pitivät Inkoota yllä varavoimalana, niin nykyisessä “Energiamarkkinavirastossa” on sata ihmistä joista 10 henkilöä tittelillä “johtaja”.

Ja sitten ihmetellään kun paskaa sataa.

Pekka Pylkkänen

Tänään käytiin iltapäivälehdissä keskustelua siitä kuka hyötyi perjantain ryöstöhinnoista. Jäi vähän epäselväksi suurin voittaja. Itse veikkaisin kuitenkin kisan voittajaksi Suomen valtiota. 24% arvonlisävero (plus sähkövero) tuotti verotuloa varmaankin kymmeniä miljoonia valtion kassaan. Tämä yhdessä päivässä.
Sähkönhinnoittelusysteemi on täysin epäonnistunut. Sähkön hinta on täysin irronnut tuotantokustannuksista. Hinta määräytyy ennen kaikkea futuurikauppiaiden keskinäisestä kaupankäynnistä.

Jori

Kemijoen vesivoima saadaan ilmaiseksi, kuka saa miljardit
https://www.vahtera.blog/post/kemijoen-vesivoima-saadaan-ilmaiseksi-kuka-saa-miljardit

Oh100

Vahtera antaa ymmärtää kuin Helen olisi yksityinen yhtiö. Ei ole vaan Helsingin kaupungin omistama.

Lisäksi ratkaisuksi Vahtera ehdottaa ”Aloitetaan vaikka Carunan kansallistamisella.”

Huh heijaa, tosiasiassa kun sähköntuotanto ja -toimitus on perimmiltään jo kansallistettu. Onhan meillä sähkönsiirron ja liiketoiminnan kantaverkko Fingrid.

Jorma Melkonen

Siirto on Fingrid (=valtio). Jakelu on Caruna (=ryöstö)

Oh100

“Kauppalehdessä kuitenkin oli jo viime vuonna juttu, jossa melko hyvin selitettiin jakeluverkkojen siirtohintojen nousupaineita Fingridin vuoden vaihteessa tapahtuneella kantaverkkomaksun korotuksella.”

Jorma Melkonen

No se oli 2015 vuodenvaihteen tilanne. Kaikille jakelu ja siirtoyhtiöille annettiin lisää rahaa ilman mitään syytä,

Jorma Melkonen

Hullitus senaikainen vastatkoon

japadappaduu

Laillistettu ryöstö.
Miettikää mikä haloo oli eduskunnassa vuosia sitten kun sähkölaskuihin tuli about 10 euron korotus.
Nyt kun hintaa nostetaan kymmeniätuhansia prosentteja tunnissa, niin kaikki istuu hiljaa peukku pepussa ja mitään ei muka voida tehdä.

seant

Usein on kuten nyt oli iso hintaero Ruotsin ja Suomen välillä. Pullonkaulatuotot jaetaan sopimuksen mukaisesti tasan niiden kantaverkkoyhtiöiden kesken, joiden välisellä tulot ovat muodostuneet. Esim. kun hintaero oli 1500 euroa MWh ja tuonti 2000 MW teholla, niin kantaverkkoyhtiöt sai kumpikin 1,5 miljoonaa euroa sinä tuntina.Koska pohjois-Ruotsissa sähkö on melkein aina halvempaa kuin Suomessa, niin suomalaiset rahoittaa Ruotsin kantaverkkoyhtiötä.Ajanjaksona 1.1.22-31.6.23 Ruotsin ja Suomen kantaverkko yhtiöt kumpikin saaneet sähkönkäyttäjien rahoja pullonkaula tuloina 2,363 miljardia euroa eli yht. 4,726 miljardia euroa.Suomen keskimääräinen aluehinta 2020 oli 28,02 , 2021 73,34 ja 2022 154,03 euroa/MWh. Aika raju hinnannousu sähköllä.

Jussi

Tuon vesivoiman suhteen Paavo on hieman hakoteillä. Vaikka kapasiteettia teoriassa olisikin niin käytännössä sitä ei voida ajaa täysillä ihan jo siitäkin syystä että sitä tarvitaan vielä kevättalvellakin. Ei voi ajaa altaita tyhjiksi heti alkutalvesta. Sitten ei enää piisaa siirtolinjat Ruotsistakaan kun sattuu vilpoisempi lopputalvi eikä vettä enää olekaan varastossa riittävästi. Toisekseen alkutalvesta vesivoimalat joutuvat aina silloin tällöin rajoittamaan tuotantoaan hyyde-ilmiön myötä, jotta nimenomaan saataisiin se jääkansi siihen joen päälle jolloin hyyteestä ei olisi enää haittaa.

Teoria on teoriaa ja käytäntö käytäntöä.

Tree Email

I loved even more than you will get done right here. The picture is nice, and your writing is stylish, but you seem to be rushing through it, and I think you should give it again soon. I’ll probably do that again and again if you protect this walk.

Tare

Vielä löytyy lypsettäviä vaikka yhtiöt, varsinkin pienemmät, ovat tarjonneet kiinteähintaisia kohtuu hintaan pitkäaikaisille asiakkaille. Itsellä on kolmen vuoden kiinteä 6,5cn/kwh. Kesällä vielä hehkutettiin pörssisähkön hintaa ja moni haksahti siihen kun ei “älynnyt” että talvella se vasta katsotaan miten edullista se on.Toki se tasaantuu mutta noilla hinoilla ei koskaan.Demarit jo räksyttivät miksi hallitus ei tee mitään. Sillä on hyvin vähän keinoja murtaa kapitaalin rahastusta ja koska elämme “markkintaloudessa” Suorat tuet ovat kuin asumistuet, ne menevät suoraan ahneiden energiayhtiöiden laariin.Ensin rahastettiin siirtohinnoilla ja nyt siihen lisättiin vielä itse sähkö.
https://www.youtube.com/watch?v=R46i-9J1I28

Frank

Se oli kaikin puolin tyhmää, kun osa sähköverkoista myytiin australialaiselle sijoittajalle, joka perusti Carunan. Luontaisten monopolien myynti on tyhmää. Sähköntuotantoyhtiöillä on paljon haasteita, paljon investoitavaa ja lainsäädäntö on poukkoilevaa. Ala ei ole kultakaivos. Sähköverkkoyhtiöt pärjäävät hyvin, etenkin Caruna. On perusteltua ottaa hintaa kovilla pakkasilla. Sähköverkkofirmat ja sähköntuotantofirmat on hyvä eritellä.

Tässäkö syyt päättäjien hullulle toiminnalle?

Täällä on pakko olla joku kiristyssysteemi, jolla päättäjiä kiristetään ulkomailta. Samoin on porkkana. Saa vähän taskurahaa, kun toimii globopirujen eduksi. Osa päättäjistä on myös aivopestyjä ja myös niin tyhmiä, että eivät ymmärrä tekojensa merkitystä.

Qroquius KadD

Oliko se tyhmää?
Vai oliko se sittenkin tahallista pahantekoa Suomen kansakunnan ja valtakunnan tuhoamiseksi?
Kolmas mahdollisuus voisi myös olla Suomen valtionvelan maksu;
juuri sen, jota jalkapallohuligaanipojan mukaan ei tarvitse maksaa.

Sauli Väinämö totesi, että kyllä muuten tarvitsee.

Jarkko Jäyhä

Sähkönjakelu ei ole mitään haastavaa. Istutaan tietokoneen vieressä ja lähetellään asiakkaille laskuja jotka niiden on pakko maksaa. Laskuperusteet ovat verkon kustannukset jotka ovat tapahtuneet 60-luvulla, eli isoisän aikoihin. TKK:sta jakeluyhtiöihin lähtivät ne himmeimmät lamput.

Oh100

Sähkön hinnasta suurin osa on veroja

“Sähkön hinta muodostuu kolmesta komponentista, joista yhden pystyt kilpailuttamaan ja muut maksat sitten kulutuksesi mukaan monopolille. Tuo yksi on sähköenergian hinta, joka muodostaa noin 37 % siitä kaikesta, mitä maksat siitä, että sähkölaitteesi kotona toimivat. Loput 63 % muodostuvat sähkön siirrosta (22 %) ja veroista (41 %).
Huomiota jo tässä vaiheessa herättää se, että töpselisi huutaa eniten veroja, toiseksi eniten varsinaista sähköä ja kolmanneksi sähkön siirtoa.”

Kaksi muuta komponenttia, eli se varsinainen sähköenergia, jota käytät, on kallistunut 116 % ja verojen määrä on noussut eniten eli 151 %. Verot nousivat viime vuoden alusta töpselisähkön tärkeimmäksi komponentiksi. Siihen yhtiöt eivät voi vaikuttaa.”

Sahkon-hintakomponentit-1
Vasemmisto

Äänestäkää Haavistoa, hänellä ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä.

Sampo Pyörii

Kannattaa yksityistää kaikki, sillä lailla me köyhät duunarit tienaamme lisää rahaa rikkaille

Pauli VahteraD

Somessa vtuillaan valheita keksimällä
Vahteran kirjoituksessa sanotaan ” Mankala Oy:n on kokonaan Helsingin kaupungin omistaman Helen Oy:n omistama. Helen myy sähköä koko maahan.” Luetun ymmärtäminen olisi etu some-kommentoijalle.

Fingrid omistaa Suomen kantaverkon, ei esimerkiksi Carunan omistamaa verkkoa.

Suomi on tehnyt älyttömiä sopimuksia Euroopan sähköpörssin kanssa. Yritän selvittää, mikä niiden vaikutus Suomen korkeaan sähkön hintaan on, mutta työ on vielä alkutekijöissään.

On täällä vielä järki-ihmisiäkin

Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Milläköhän sen saisi valtamediaan, jotta suurempikin yleisö näkisi sen. tosin valitettavan moni ei kenties ymmärrä sitä tai viitsi lukea kirjoitusta kokonaan läpi.

Vasemmisto

Kunhan muistat painottaa että Haavistolla ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Parasta olisi jos julkaiset selvityksesi presidentinvaalien jälkeen. Me tiedämme missä asut.

Oh100

“Muiden toimijoiden omistamat alueverkot liittyvät kantaverkkoon ja huolehtivat sähkön siirrosta alueellisella tasolla”

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kantaverkko

Sähköntuotanto ja – jakelu ovat jo siis käytännössä kansallistettu. Monopolit ovatkin aina valtion itsensä aiheuttamia.

Tare

No ne ovat kovia sijoittajia nuo ostajat, eivät ne kuluttajia ajattele muuta kuin sijoitetun pääoman tuottajina. Aina on ottajia jos ei pysty maksamaan juurikin tälle tuotteelle.Sähkölle, siitä on tehty kultaakin kalliimpaa nyky sähkö aikana.Itse polttelen puita ja lämmitän hieman öljyllä.Itse haen asemalta pöntöillä ja saa liikuntaa.

Lilli Us

Helsingin panokorsut lämmitettiin ennen kivihiilellä ja kaukolämmön ohella saatiin sähköä. Nyt samaisten panokorsujen lämmitys hoidetaan edelleen kaukolämmöllä, mutta se lämpö tuotetaan lämpöpumpuilla jotka pyörivät sähköllä.

Samalla on jouduttu rakentamaan vahvempaa sähkönsiirtoverkkoa koska sähkö tuotetaan pääosin länsirannikolla ja pohjoisessa.