Padasjoella varkaiden matkaan pankkiautomaatti – useita vastaavia viime aikoina

Suomessa on tehtailtu viime aikoina useita pankkiautomaattivarkauksia, jotka ovat jääneet suurelta yleisöltä hieman pimentoon.

Viimeksi perjantain vastaisena yönä varkaiden matkaan lähti Padasjoelta pankkiautomaatti. Automaatti revittiin seinästä pyöräkuormaajan avulla. Kun poliisi saapui paikalle, niin varkaat olivat jo poistuneet, vain pyöräkuormaaja oli jäänyt paikalle. Kiinteistöön tuli suuria vaurioita. Kuva yllä.

Poliisi pystyi tässä tapauksessa ottamaan kiinni myöhemmin yöllä kaksi miestä, joita nyt epäillään törkeästä varkaudesta ja törkeästä moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta.

Tapahtumien muu kulku ei ole tiedossa, esimerkiksi se, että saatiinko kassakaappi mukaan vai ei.

Joulukuun lopussa vietiin Lammilla samalla kaavalla automaatti. Lokakuun alkupuolella varastettiin Pornaisissa samanlainen pankkiautomaatin kassakaappi. Kuvio molemmissa oli samanlainen kuin tässä Padasjoenkin varkaudessa. Pyöräkuormaajaa apuna käyttäen automaatti nostettiin pakettiauton peräkärryn kyytiin ja poistui paikalta. Pornaisten tapauksessa valvontakameroiden mukaan paikalla oli ainakin kolme miestä.

Pukkilassa käytettiin viime heinäkuun lopulla traktorikaivuria, kun automaatti revittiin seinästä. Teko oli täysin identtinen aiemmin Mäntsälässä ja Kärkölässä tapahtuneiden automaattivarkauksien kanssa. Automaatti lastattiin peräkärryn kyytiin, poistuttiin paikalta ja traktori jätettiin pihalle.

Tämä viimeksi mainittu tapahtuma on siinä mielessä mielenkiintoinen, että poliisi otti epäillyt tekijät Mäntsälän keikan jälkeen kiinni, mutta joutui päästämään heidät vapaaksi näytön puutteen vuoksi. Muutama viikko vapautumisen jälkeen varastettiinkin sitten Kärkölän automaatti.

Poliisi otti miehet uudelleen kiinni Kärkölän keikan jälkeen ja ovat vangittuna. Saalis oli yhteensä poliisin mukaan useita kymmeniä tuhansia, mutta mitään tarkkoja summia ei kerrota.

Niin ikään ainakin Närpiössä ja Keiteleellä on tehty tai yritetty viimeisten parin vuoden aikana vastaavia varkauksia. Tekoja on muitakin, mutta niistä ei ole saatavissa tarkempaa tietoa.

 

TalletusOtto - OttoMiten pankkiautomaatin saa matkaan? Itsessään automaatti on noin 1,5 m leveä ja syvä, sekä noin 1,5 m korkea kassakaappi, joka yleensä on pultattu kulmista kiinni betonilattiaan. Ammattitaitoinen pyöräkuorma- tai kaivinkonekuski saa automaatin kyllä nopeasti irti lattiasta.

Mielenkiintoinen ero Ruotsissa tapahtuviin pankkiautomaattivarkauksiin on se, että Ruotsissa käytettiin ryöstömenetelmää. Pankkiautomaatti täytetään takaapäin, ja automaatti on upotettu seinään siten, että takaosa on toisen huoneen puolella. Kun vartija tulee täyttämään automaattia, niin siinä on “kuollut hetki”, eli noin minuutin pari kestävä aikaikkuna, jolloin kaikki hälyt ja väripatruunat ovat pois päältä. Ryöstäjät iskivät tähän aikaikkunaan.

 

Subscribe
Notify of
guest
4 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Tare

Siinä on katottu pahat pojat yle;n arkistosta ja punan vasemmisto on ajettu ahtaalle tukien leikkaamisen takia.Johan se ajaa yrittämään.

Jake

Pitää ryötstää automaatti kun pankkikonttoreita ei enää ole ryöstettäväksi.

Qroquius KadD

Niissä harvoissa pankkikonttoreissakin on sellaiset turvatekniikat aikalukkoineen kaikkineen, ettei niitä enää voi ryöstää wanhaan tyyliin:
“Tämä on ryöstö! Kaikki lattialle niin keneenkään ei satu! Haluamme vain rahat!”

Fatwantarkistaja

Ottakaa mut seuraavalle keikalle mukaan, niin en kerro kellekään mitään nähneeni.