Valvontayhteiskunta on jo täällä, oletko huomannut?

Onko valvontayhteiskunta jo täällä? Joidenkin mielestä se tulee joskus tulevaisuudessa, joidenkin mielestä se on jo täällä.

Suurin ärsyttävä yksittäinen piirre Ruotsin ja Suomen systeemeissä on ns. avoimuus. En tarkoita ihmisten välisiä sosiaalisia suhteita, vaan systeemiin upotettua “avoimuutta”, jota tyrkytetään jonakin ihanteena. Molemmissa maissa ne ovat hieman erilaisia, mutta kuitenkin samanlaisia.

Ruotsissa on esimerkiksi useita nettisivuja, joilla julkaistaan ihmisten nimet, syntymäajat, osoitteet, mitä omistaa, keitä on naapurissa, milloin on seuraava syntymäpäivä, onko rikosrekisteriä jne. Yksi tunnetuin on ratsit.se, toinen on hitta.se ja rikosrekisteri löytyy lexbase.se:stä.

Näiden sivujen olemassaoloa perustellaan “avoimuudella”. Ruotsi on avoin yhteiskunta ja pälä pälä. Nimeään ja tietojaan ei saa pois sivuilta, kuin toimittamalla esimerkiksi todistuksen kuuluvansa johonkin todistajansuojeluohjelmaan, jolloin osoite on salainen.

Mitä avoimuutta tällainen muka on? Mikä funktio sillä on, että ihmisten kaikki henkilökohtaiset tiedot ovat kenen tahansa saatavilla? Eipä siinä mitään, tässä tapauksessa omaan nilkkaan kalahtaa tuo avoimuus, sillä ammattirikolliset osaavat käyttää näitä tietoja hyväkseen erittäin hyvin. Oikeastaan koko identiteettivarkauden lähtökohta on tarkistaa näiden sivujen kautta henkilön perustiedot silloin kun lähdetään rakentamaan sitä identiteettivarkautta ja sen ympärille erilaisia petoksia.

Suomessa ihan vastaavaa systeemiä ei ole, mutta toisaalta Suomessa rekisteritunnuksen perusteella saa auton omistajasta melko kattavaa tietoa. Mikä funktio silläkin muka on, että auton omistajatiedot pitää olla julkisia? Jos joku ajoneuvo on osallisena rikoksessa, niin poliisi saa kyllä rikosilmoituksen jälkeen selville omista rekistereistään auton omistajan, mutta miksi jonkun random sivullisen pitää saada näitä tietoja?

 

Monet pelkäävät Kiinan kaltaista valvontayhteiskuntaa, mutta sellainen on jo osittain Pohjolassakin. Nimittäin jokaisessa poliisiautossa on lukulaitteet, jotka skannaavat 360 astetta ympäriinsä auton rekisterikilpiä. Lukulaite piippaa ensinnäkin perusasiat: onko auto katsastamaton, verot maksamatta ja vakuuttamaton.

Mutta moni ei tiedä, että lukulaite ilmoittaa esimerkiksi siitä, että onko auton omistajalla korttia vai ei. Jos poliisilla ei sillä hetkellä ole muuta tekemistä, niin partio voi pysäyttää ja tarkistaa kuljettajan kortin lukulaitteen merkin perusteella. Lisäksi lukulaite ilmoittaa, jos auton omistajalla on ollut rattijuopumuksia. Ei muuta kuin perään, jos ei ole muuta tekemistä. Niin ikään lukulaite ilmoittaa, jos auton omistajalla on etsintäkuulutuksia tai maksamattomia sakkoja perässä.

Ruotsissa asia on viety astetta pidemmälle. Edellä mainittujen lisäksi lukulaite on yhteydessä ulosottovirastoon. Jos henkilöllä on ulosottovelkaa, ja sattuu omistamaan muutaman tonnin tötterön, niin on mahdollista, että auto lähtee siltä istumalta ulosmittaukseen. Riippuu tietenkin auton arvosta. Esimerkiksi Tukholman poliisilla on usein öisin viikonloppuisin ratsioita ulosmenoteillä. Autoilijat puhallutetaan ja samalla lukulaite lukee eli ratsaa henkilön tietoja.

Samaa metodia käytetään satamissa ja Iso Beltin sillalla Kööpenhaminasta Malmöön. Jos henkilö on esimerkiksi työttömyyskortistossa, ja ajelee Kööpenhaminasta Malmöön, niin lukulaite ilmoittaa tällaisesta “epäsuhdasta”. Poliisi tarkistaa, että mitä tekemistä työttömällä oli ulkomailla, ja ennen kaikkea millä rahalla.

Eikö tällainen ole jo perustavanlaatuista kontrollia? Toimia perustellaan aina sillä ikivanhalla: jos ei ole salattavaa, ei ole pelättävää.

– – –

Valvonnan muotoja on muitakin. Miksi ihmisen pitää tehdä muuttoilmoitus? Mitä varten jonkin viranomaisen pitää tietää, että missä yksilö asuu? Miksi rahankäyttöä on alettu valvomaan viime vuosien aikana entistä tarkemmin? Selitykseksi ei käy terrorismin rahoittaminen tai huumekaupparahan peseminen. Miksi HENKILÖPAPERIT on uusittava viiden vuoden välein? Mitä sellaista muutosta ihmisessä tapahtuu, että paperit pitää uusia viiden vuoden, eikä vaikkapa 10 tai 15 vuoden välein? Selitys ei ole rahastus.

Jos ihmisiä kontrolloidaan tällä tavalla, niin silloin ei pitäisi puhua mistään vapaasta yhteiskunnasta.

Subscribe
Notify of
guest
45 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Qroquius KadD

Mitä vikaa tässä muka on?

Jos olet juonut korttisi ja ajat silti, ansaitset jäädä kiinni ja tulla rangaistuksi.
Jos et maksa ulosottovelkaasi, on oikein että poliisi voi tunnistaa autosi ja ulosmittauttaa sen.
Jos matkustelet työttömänä, sinulla on jostain enemmän rahaa kuin pitäisi, ja on hyvä että se voidaan saada selville nopeasti.
Ja jos jonkun mielestä on kivaa asua salaa kenenkään tietämättömissä, menköön asumaan metsään telttaan.

Kyllä viranomaisen pitää voida tietää, missä rikolliset ja muut yhteiskunnanvastaiset ainekset piileskelevät ja siivota ne pois likaamasta minun yhteiskuntaani.

Dickie

Ei työttömyys estä matkustamista tai mitään muutakaan, katos jos on rahaa.. Ihan laillista rahaa esim. perintönä tullutta, säästetty tai vaikkapa sijoituksista.

Anonyymi

Älä ole huolissasi, kyllä asia varmasti selviää.

seant

Saa olla työtön, mutta ei saa nostaa työttömyyskorvauksia, vaikka ns. kausityöttömät eli esim. asfaltti työntekijät, voivat viettää talven esim. Thaimaassa. Sitä ihmettelen mitä ihmisiä Ruotsista olivat ne, joita oli n. 300 Gazassa sodan alkaessa

X

Ne oli varmaan niitä todellisia turvapaikkaa tarvitsevia, turvapaikkaa pahojen terroristien torjunta toimijoilta. Pitäähän terroristeillakin olla oikeus turvalliseen lomailuun. Sitten kun on huilattu niin voi mennä taas sikailemaan ja tappamaan porukkaa kuin eläimet. Bosset ja Börjet ottaa avosylin takaisin turvapaikkaan lepäilemään.

AnywayD

Taisivat olla “ruotsalaisia” eli mitä Mona Sahlin kutsui nimellä “nya svenskar”.

Terhomatti Hämeenkorpi

Älähän ny´ Qro lähde laukalle! Yst.Terhomatti

X

Onko yhteiskunta jossa elät varmasti sinun yhteiskuntasi? Enää.

Qroquius KadD

Eihän se ole, koska täällä saa tehdä leipätekstissä kuvattua ilman, että siitä seuraa asianmukaisia sanktioita.

AnywayD

Niin, entä sitten, kun tuo valvonta kehittyy, totta kai se kehittyy, ja poliitikot alkavat seurata väärää mieltä olevia ja kaikkia, jotka eivät heitä miellytä. Tulee Kiinan kaltainen sosiaalisten pisteiden yhteiskunta, jossa pitää olla puolueen hyväksymiä sosiaalisia pisteitä, jotta saa esim. matkustaa tai ylipäätänsä tehdä mitään. Ilman sosiaalisia pisteitä ei saa mitään, ei edes rahaa tililtään.

Qroquius KadD

Sehän olisi hyvä juttu.
Kiinalla menee paljon paremmin kuin itseään hitaasti tuhoavalla Suomella.
Singaporella menee vielä paremmin.

Anonyymi

Pelkästään se, kuinka paljon ihmisiä kuolee ja vammautuu loppuiäkseen rattijuoppojen uhrina (viina ja huumeet) riittää moraalisesti hyvin antamaan poliisille määrätyt oikeudet, samoin paljastamaan yhtyeiskunnan vapaamatkustajat. Meillä kun tuntuu vaan laajevan ja olevan entistä hyväksyttävämpää liittyä elintapatyöttömien ja muiden siipeilijöiden joukkoon, jotka omalla nimellään ja pärställään kehottavat esimerkiksi varastamaan kaupasta.

Porkkanalaatikko

Kortin voi menettää olemalla nuhteeton ja terve.

Riittää, että ajokorttilausuntoa antava lääkäri niin päättää estää kortin uusimisen omien tuntemustensa mukaan. Lääkäri voi olla vihreä idealisti, joka haluaa vähentää muiden autoilua. Lääkäri voi olla kokematon nuori, joka näkee vanhempien tutkittaviensa terveyden todellisuutta huonompana.

Päätöksestä jää merkintä omakanta-rekisteriin.

X

Täysin mahdollista, itse olen joutunut usean kerran korjauttamaan tietojani/ns.diagnooseja omakannasta.

Dan Wesson

Täällä sentään voi tehdä henkilötietolain perusteella tietojenluovutuskiellon. Silloin esim rekisterikilven perusteella ei saa kuin omistajan/haltijan nimen ja ajoneuvon vakuutusyhtiön. Puhelinnumero kannattaa laittaa salaiseksi. Näillä saa jo jonkinlaisen tietosuojan. Ruotsin systeemi on perseestä. Siinä ei ole ajateltu mtään turvallisuusnäkökohtia, ainoastaan jeesustelua. Suomessa esim kaikki aselupiin liittyvät asiat ovat automaattisesti salassapidettäviä.

Oh100

“Brexit”-Britanniassa vielä pahemmin…

Kuvakaappaus-2024-01-093656713630204066575
X

Pitäneekö paikkansa pikku uutinen Ukrainan sodan alusta jolloin ryssät kävivät listan mukaan teloittamassa kaikki kellä oli aselupa? Luotatko sinä Suomen viranomaisten ”salaiseen” aserekisteriin?

Dan Wesson

Jos ryssä hakkeroi Ukrainan aserekisterin, niin onhan tuo mahdollista. Sivilliaseet muodostavat uhan valloittajalle. Siinä taisi ryssällä olla ajatuksena, että kun Ukraina on saatu haltuun, niin aseenomistajista ei olisi niin paljon harmia. Ei se ihan niin mennyt. Luotan viranomaisten tietojärjestelmiin. Niissä paljon muutakin salassapidettävää tietoa, kuin aserekisteri. En tiedä, mutta olisi loogista, että kaikki arkaluonteinen tieto voidaan vakavassa kriisissä nopeasti suojata niin, ettei vihollinen (siis ryssä) saa siitä mitään irti. Suomessa on siviileillä asukasmäärään nähden huomattava määrä aseita. Kriisitilanteessa ne ovat jonkinlainen lisävara, jos tarvetta ilmenee.

X

Yksi rotta riittää.

Oh100

Valtio on ominut teiden tuotannon ja kontrollin juuri siksi, että sen pitää tietää missä ihmiset asuvat. Yksikään kansalainen (veronmaksaja) ei saa päästä karkuun valtiomafialta.

Vielä noin sata vuotta sitten pankissa pystyi asioimaan ilman että piti antaa mitään tietoja itsestään. Samoin pystyi rakentamaan talon ilman lupia ja määräyksiä. Mennä naimisiin ilman kolmatta osapuolta ym.

Henkilöpapereiden järjettömässä “uudistamisessa” on kyse sekä ensin mainitussa että rahastuksesta, valtio vahvistaa itseään työllistämällä lisää julkisia työntekijöitä.

Dan Wesson

No ainakin rakentaminen olisi ilman minkäänlaisia rajoitteita ja sääntöjä kaaos. Kaupungit ja asuinalueet muistuttaisivat lähinnä favelaa, jossa kaikki sikinsokin. Valtion rahoittaman tieverkon ansiosta voi helposti vaihtaa maisemaa, kaupoissa on ruokaa, saa vaikka palokunnan paikalle, ja polttoaine ym muu huolto pelaa. Jos tiet omistaisi joku muu instanssi, homma ei olisi ihan niin yksinkertainen.

Oh100

Voi vaihtaa maisemaa muttei verottajaa pääse karkuun. Toisin kuin vapaassa yhteiskunnassa. Siinä kauppojen tarjontakin on runsaampaa ja monipuolisempaa kuin nykyisin duopolin (K ja S käytännössä valtion kauppoja) järjestelmässä, jossa kilpailua ei sallita.

Onko sinusta Tampereen Pispala kuin favela? Se on rakennettu ilman kaavoitusta.

Dan Wesson

Pispala on rakennettu aikana, jolloin väkimäärä oli murto-osa nykyisestä. Asioita yleensä säännellään, koska ennemmin tai myöhemmin 100% vapaus tehdä mitä huvittaa aiheuttaa ongelmia väkimäärän kasvaessa.

Sampo Pyörii

Trafiin kannattaa ilmoittaa että piilottavat henkilötiedot. Dilloin osoitetta ei luovuteta, vain etu ja sukunimi.

Valottaja

Sossun pitäisi niinikään ottaa asiakkailtaan talteen biometrisiä tunnisteita, ja vertailla niitä keskenään mieluummin pohjoismaiden laajuisesti. Näin paljastuisivat usealla identiteetillä tukia nostelevat.

Kuuno

Nyt tuli asiaa. Esim. Kiinassa on tällä hetkellä ehkä jo 300 miljoonaa valvontakameraa ja niitä tulee kokoajan lisää. Niissä on kasvojentunnistus ja sitä myöten kaikki kansalaisen tiedot viranomaisten käytössä. Nykytekniikka on kuin taivaan lahja Kiinan kommunistipuolueelle. Ei edes Neuvostoliitossa pystytty valvomaan kansalaisten tekemisiä näin tarkasti. Sama tietysti toistuu täällä pohjoismaissakin, on vain ajan kysymys.

Sam Colt

En usko kiinalaiseen kasvojen tunnistukseen. Nehän on kaikki samoja pallinaamoja.

Valvonnalla on saatu kiinni monta rikollista, eikä siitä ole haittaa rehelliselle kansalaiselle.

Qroquius KadD

Kiinalaisten silmissä me länkkärit olemme kaikki samanlaisia pallinaamoja.

Porkkanalaatikko

lukulaite ilmoittaa esimerkiksi siitä, että onko auton omistajalla korttia vai ei.”

Valvonnan voi ehkä kiertää perustamalla ja omistamalla osakeyhtiön, jonka omistamalla autolla ajelee. Tietysti vakuutusmaksut ovat kalliimmat kuin jos itse omistaisi auton.

Mutta entä jos lukulaite ilmoittaa, onko osakeyhtiön omistajilla ja vastuuhenkilöillä korttia.
Silloin voi perustaa osakeyhtiön, joka omistaa sen osakeyhtiön, jonka omistamilla autoilla ajelee.

Kortin voi menettää, vaikka olisi nuhteeton ja terve. Ajokorttilausunnon antanut lääkäri voi evätä myönteisen lausunnon tuntemuksiensa ja aavistustensa mukaan.

Ehkä joku varakas voi muuttaa toiseen maahan, jossa saa kortin ja voi sen myös pitää.

Anonyymi

Voi taivas näotä kommentteja! Ei se osakeyhtiön perustaminenkaan ilmaista ole, täytyy myös olla pääomaa ja toimintaa ja sitä paitsi työsuhdeauto korottaa verojasi.

Porkkanalaatikko
X

Kuunnelkaas tätä, nykyisin tehdään AI:lla varsin hyviä video ja muita väärennöksiä. Otetaan joku vaikka nyt koraanin poltto video ja ympätään siihen toinen lärvi. Sitten kytille rikosilmoitus. Seuraavan kerran kun haet lähikaupasta keppanaa niin joka kameratolppa huutaa punasena. Yritä siinä sitten selittää että en ole minä ja niin tykkään pyllistelijöistä että ihan kaikki pitää pelastaa tänne ja antaa rahaa sekä asunto ilmaiseksi. Pari valkoista huoraa vielä kaapujen sisään muhimaan kakaroita.

Qroquius KadD

Ei taida tuollainen mennä aivan käräjillä läpi.

X

Oletko varma. Videomanipulaatiot on jo nykyisin varsin hyviä.

Qroquius KadD

Joo, mutta tuomio vaatii pitävän näytön siitä, että sillä videolla esiintyy varmasti syytetty eikä se ole esim. AI-videomanipulaatio.
Muussa tapauksessa syytetylle riittää pelkkä seinäkiisto.

Last edited 4 kuukautta sitten by Qroquius Kad
X

En halua olla rasittava (tiedän että oikeasti olen ihan helvetin rasittava), mutta. Tuo juuri on pointtini, nykyiset AI manipulaatiot on niin hyviä ettei niitä voi todistaa väärennetyiksi. Ainoa pelastus on että voi vedenpitävästi todistaa olleensa muualla kun video on väitetysti kuvattu. Siinä taas auttaa lisääntynyt valvontakamera verkosto jos sattuu osumaan niiden alueelle. Niin tai näin.

X

Lisäys edelliseen, AI videomanipulaatio on myös näppärä työkalu terroristeille. Voidaan tekaista todiste paikallaolosta muualla kuin rikospaikalla.

Qroquius KadD

Sitten on vain odotettava ennakkotapausta, että nähdään miten toimitaan ja mitä seuraa.
Aivan hyvää pohdintaa tuo on, eikä rasittavaa.
Ei tämä todellisuudessa mikään yksinkertainen asia ole.

X

Totta. Itse en pidä lisääntyvistä kameroista, mutta toisaalta niitä myös tarvitaan. Erillisiä järjestelmiä jos yksi saastuu niin toisesta saattaa saada tukea väitteelleen.

X

Muutaman kerran vilahtanut netissä minulle uusi termi ”living in the rabbit hole”, elää kaninkolossa. Viitataan ilmeisesti Liisa ihmemaassa tarinaan. Olen tulkinnut sen koskevan nykyihmisten pyrkimystä elämään vanhaan malliin, eli harhassa. Kuten sadussa muistaakseni oli, Liisa näki paljon ihmeellisiä asioita. Mielestäni nykyinen länsimainen yhteiskunta elää kaninkolo elämää, tämänhetkinen kehitys on todella paljon vaarallisempaa kuin annetaan ymmärtää. Länsimaisille valkoisille. Unkari on oikeassa. Mielestäni PT medialla sekä muilla vastaavilla medioilla on vahva paikkansa monipuolisen uutisoinnin julkituonnissa. Ei eletä kaninkolossa!

X

https://youtu.be/lkMRhCyazqM?si=ONON2olt5sNB1c8b

Kaverilla on hyviä videoita, asunut Etelä Afrikassa ja Kiinassa.

Oh100

Ei valtio ole mikään hyvis vaan vallanhimoinen pahis.

Perustuslain laki kansalaisuudesta…

5 §Suomen kansalaisuus

“Suomen kansalaisuudesta voidaan vapauttaa vain laissa säädetyillä perusteilla ja sillä edellytyksellä, että henkilöllä on tai hän saa toisen valtion kansalaisuuden.”

…kuinka moni ymmärtää mitä tämä tarkoittaa tai miksi se on säädetty?

Kyse on aluekilpailun kieltämisestä. Jos/kun jotkut perustaisivat omia alueita niin valtaeliitiltä (poliitikot +feikkikapitalistit) putoaisi valta-asema ja rahanlähde pois.

Vapaan markkinatalouden alueita voisi olla tai muun kiinnostuksen alueita. Huumeista vapaa alue tai terveys”terroristeille oma jne. jne.

Ja vähintään ja vihdoinkin voisi olla oikea aito kunnallinen itsehallinto, jota nyt ei ole nimeksikään.

RullatonHuuli

Ehkä tämä hulluus vielä kääntyy. Sitä odotellessa lasken hiekanjyviä.