Suomessa selvästi halvempi kauppakassi kuin Ruotsissa

Suomessa on joku käsittämätön kuvitelma, että kauppareissu olisi erittäin kallista verrattuna naapurimaihin. Mutta jos jätetään Viro ja Venäjä pois laskuista, niin Suomi on selvästi halvempi maa kauppareissun suhteen kuin Ruotsi ja Norja.

Jätän tässä vertailussa myös Norjan ulkopuolelle, sillä minulla ei ole maan hinnoista tämän päivän vertailukohteita. Mutta asuessani Norjassa vuoden 2004 nurkilla, niin silloin huomasi aivan selvästi, että Norjassa kauppareissu on kallista puuhaa.

Mutta Suomi-Ruotsi vertailussa Suomi vetää kyllä pidemmän korren. Vertaan ICA-ketjua Ruotsista ja S-ketjua Suomesta ja suurin piirtein samanlaisia tuotteita. Leipä on Suomessa aivan selvästi halvempaa. S-kaupassa Vaasan ruispalat 6 kpl maksaa 1,20 e ja ICAn Rågform 2,87 e. Perus sininen maito maksa S-kaupassa 0,89 e ja ICAssa 1,09 e. Yleisesti leipä ja maitotuotteet ovat selvästi halvempia Suomessa kuin Ruotsissa. Varsinkin juustot ovat Suomessa selvästi halvempia, jos ostaa isoja pakkauksia. Puhutaan jopa useamman euron eroista. Erityisesti tämä korostuu jos ostaa isoja pakkauksia.

S-kaupan laadukas tonnikala 1,85 e ja ICAn vastaava 1,99 e. Myllyn Paras makarooni 0,98 e/ kg, ICAn vastaava Ideal makarooni 1.73 e/ kg. Peruskahvi Juhla-Mokka/ Gegvalia on suurin piirtein samoissa hinnoissa. Mutta Ruotsista löytyy useampia merkkejä halpakahvia, joka on selvästi halvempaa kuin Suomessa.

Vihannespuolelta peruna, porkkana ja ainakin sipuli ovat selvästi halvempaa Suomessa. Myös erilaiset salaattiemmeet ovat Suomessa halvempaa. Valmisruuat ovat Suomessa halvempia, kuten myös kananmunat. Edelleen erilaiset tomaattimurskat ja -soseet ovat Suomessa halvempia.

Oikeastaan ainoat elintarvikkeet, jotka ovat Suomessa aivan selvästi kalliimpia, ovat olut ja tupakka. Jotka eivät ole edes elintarvikkeita. Aski LM:ää maksaa 9,50 e, kun Ruotsissa vastaava maksaa vain 5,57 e. Viinan suhteen en jaksa tehdä erityistä vertailua, sillä ICA:ssa ei myydä kuin max 3,5 % olutta, ja vain Systembolagetista saa väkevämpiä oluita. Mutta itse ostelin ihan perusoluita, esim. Prippsin 5,2 %, joka puolen litran tölkki maksaa 1,30 e. Perushyvä viskipullo 350 mm lähtee halvimmillaan 10,37 eurolla.

Ja kun puhutaan kauppakassista, niin S-kaupassa muovikassi maksaa 0,26 e, ICA:ssa ei enää edes myydä muovikasseja, mutta jos sellaisen jostakin kaupasta sattuu löytämään, niin hinta on yleensä 6-8 kruunua, eli 0,51-0,69 euroa.

Nyt tietenkin joku väittää vastaan, että näin ei voi olla. Että on olemassa joku tilasto sieltä ja täältä, jonka mukaan näin ei voi olla. Mutta näin kuitenkin on.

 

Subscribe
Notify of
guest
19 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Qroquius KadD

No jos kerran hintalaput ilmoittavat nuo hinnat ja kassa perii niistä sen määrän rahaa, silloin asia on niin.
Saksassa olutkin taitaa muuten olla elintarvike.

Jorma Melkonen

20 kappaleen laatikko Oettinger- export olutta (5.4%) maksoi tuossa lähi-Kauflandissa 8.99€. Tosin täytyy maksaa kori-ja pullopantit 3.10€, jotka saa takaisin kun käy lataamassa uudestaan farmariauton peräkontin. Kalliimpi merkkituote Radeberger (4.8%) maksoi 10.99€ 20 pullon laatikolta.

Ostin kummatkin. Terveiset Saksanmaalta.

Sami nyhvid

Paljonko palkka suomessa vs norge?

Nuutti

Mites Ruotsissa nuo leipäjonot? On tämäkin sivistysmaa kun ihmisiä nöyryytetään leipäjonoissa. Esiinnytään rikkaana valtiona vaikka miljardikaupalla velkaa. Velallinen sellainen maa on eikä rikas. Tässä on syytä Puolaiseen optimismiin joka kuuluu, että tänään menee huonommin kuin eilen, mutta paljon paremmin kuin huomenna. Sori siitä

Qroquius KadD

Eihän Suomi voisi rikkaana esiintyäkään ellei hukuttaisi itseään velkaan.
Vaan saas nähdä kauanko sitä velkaa vielä saa.

X

No worries, kunhan lumet sulaa niin halpaa työvoimaa tulee itärajan mitalla. Hoitavat meidän velan pikapikaa. Tai kunhan jaksavat ja saavat ensin ilmaisen täysihoidon ja auton sekä asunnon.

Kaarlo

Suomihan on rikas maa, koska viherkommareiden (Arhinmäki, Saramo, esim.) mukaan velkaa ei tarvitse maksaa koskaan takaisin. Hulluhan se on, joka ei silloin velkaa ottaisi. Saramohan oli sitäkin mieltä, että Suomen maksama 7.2 miljardia elvytyspakettiin oli itse asiassa tuloa. Ei ihme, että Suomi on maailman rikkaimpia maita, kysehän on vaan laskentatavasta.

nimellinen

Laskentatapahan määräytyy sen mukaaan minkälaisten lasien läpi menoa katselee, punaisten, vihreiden vai sinisten…

Oh100

Suomessa on valtionvelkaa yli kaksinkertainen määrä muihin pohjoismaihin verrattuna.

Lisäksi eläkevarat lasketaan valtion varallisuudeksi, joten käytännössä valtionvelkaa on enemmän kuin virallinen luku.

chrome_screenshot_1663045726318-1
sonone

Taas käy selväsk keneen täää propaganda kohdistetaan sielä puolella suomea. Tämän takia kannattaa aina olla epäileväinen. PT media tapattaa mieluummin suomalaiset ja sekin on vaan siitä syystä koska me ollaan velkaa norjalle ja ruotsille koska sielä niin akllista

Tare

Ruoan hinnoittelusssa on samaa huijausta kuin esim.polttoaineiden tai sähkön hinnoittelussa. Otetaan esimerkki,viime viikolla muutamana päivänä eräässä marketissa oli KAIKKI, valmistajasta riippumatta viipaloidut juustopakkaukset saman hintaisia, jotain 3,90.Muutaman päivän jälkeen hinta oli pompsahtanut taas johonkin 4,50 paikkeille KAIKISSA tuotteissa. Ymmärrän tarjoustuotteet mutta ne ovat yleensä jonkin valmistajan,ei kaikkien. Hämätäänkö tällä hinnoittelulla kuluttajaa jotenkin, varmaan joitain jotka eivät seuraa hintoja.

nimellinen

Jep. Myöskin verot rupeaa kypsyttämään. Esim. “Tiehallinnolle” maksamat verot, mitä vittua me saadaan muutakun paskasti hoidetut tiet? Ehkä pääkaupungissa vielä hoidetaan mutta siihen se jää..

Tare

Täällä vähän syrjemmässä ei esim. teitä aurata kuin vasta vasta sitten kun destialta tulee lupa. Ja tiet ovat kyllä sen kuntoisia, kuin perunapellolla tai autojen testipomppuradalla ajasi kun muutamat lumisateet ovat lintaantuneet tiehen. Tämä “säästäminen” alkoi toissa talvena ja vitustuskäyrä alkaa olla välillä hyvin korkealla. Välillä kun väylävirastoon laittaa vittuntuneita viestäjä jokusen, voi jotain tapahtua. Tuo destia pitäisi hävittää perkeleeseen kun se ei aja kuin isompien kasvukeskusten liikkumisesta, syrjäseutujen ei niin väliä. Samoja vitun veroja täälläkin maksetaan, niille ei vain saa enää juurikaan mitään vastinetta.Kait ne jossain vaiheessa pesevät kätensä ja esim. teiden hoito jää omalle vastuulle. Matujen ja vapaamatkustajien ylläpito maksaa,raha ei enää riitä.

Oh100

Ei ole. Se että kaikki hinnat nousee samaan aikaan on vain merkki inflaatiosta.

Toinen syy hintojen nousuun on valtion tuet, esimerkiksi koronatuet, tuottajat ymmärsivät että tukea ei saa ikuisesti eli kuluttajilla ei olisi varaa aina kuluttaa enemmän joten tuottajat vähensivät tuotantoa ja silloin hinnat nousevat.

Tare

No eikö se jo haiskahda kartellilta jos kaikki eri valmistajienkin samat tuoteet ovat täsmälleen saman hintaisia.

Oh100

No, Suomessa elintarvikekaupassa on todellakin “kartelli” eli duopoli.

Jos sitä ei olisi ts. kilpailu sallittaisiin niin hinnat olisivat pysyvästi edullisempia ja varsinkin jos vaikuttavin kartelli eli nykyinen raha-ja pankkikartelli purettaisiin. Se kun aiheuttaa juuri ostovoiman jatkuvaa menetystä eli inflaatiota.

Oh100

Ruotsissa on jopa vähemmän valtionvelkaa kuin Sveitsissä ⁉️

macovei1_1
Mie

Ääsmarketissa Lahessa muovipussi 28cent

temp mail

Hi, great post There is a problem with your website on Internet Explorer. Despite being the most popular browser, many people will not be able to view your excellent work because of this issue.