Toimi fiksusti, jos todistat ryöstöä

Kuopiossa on viime kuukausina tehty useita kaupparyöstöjä väkivallalla uhkaamalla. Poliisin tietoon tulleissa ryöstöissä sivulliset eivät ole joutuneet väkivallan tai sen uhan kohteeksi.

Ryöstöjen taustalla on usein päihteiden käytön rahoittaminen. Poliisi keskittää voimavarojaan vakavien rikosten, kuten ryöstöjen ja väkivaltarikosten, tutkimiseen.

Rikosten tutkimisen lisäksi poliisi keskittää valvontaa yleisille paikoille, joissa liikkuu paljon ihmisiä ja jotka ovat alttiita rikosten tekemiselle. Vakava henkeen ja terveyteen kohdistuva rikollisuus on ilmiönä edelleen suhteellisen harvinaista Itä-Suomessa.

– Törkeän ryöstörikollisuuden nopea lisääntyminen johtuu usein yksittäisen henkilön tai pienen joukon aktivoitumisesta alueella. Kun henkilöt saadaan vastuuseen teoistaan, tilanne yleensä rauhoittuu, sanoo rikosylikonstaapeli Antti Aamuvuori.

Sankaritekojen yrittäminen kannattaa unohtaa

Jos joutuu osaksi ryöstötilannetta, tärkeintä on olla asettamatta itseään tai muita vaaraan.

– Sivullisen ei kannata puuttua tilanteeseen ollenkaan, etenkään jos esillä on terä- tai ampuma-ase. Puuttuminen voi aiheuttaa tekijässä reaktion, joka johtaa mahdolliseen aseen käyttämiseen, ohjeistaa Aamuvuori.

Aamuvuori muistuttaa myös havainnoinnin tärkeydestä:

– Sivulliset voivat auttaa tekemällä ryöstöstä havaintoja ja kertomalla ne poliisille. Rikoksen tekijän tuntomerkit, kuten kasvonpiirteet, hiukset, ruumiinrakenne, tatuoinnit ja puheen erityispiirteet ovat arvokkaita tietoja poliisille. Myös pakosuunta kiinnostaa poliisia.

Hätänumeroon kannattaa soittaa, jos sen voi tehdä turvallisesti ja provosoimatta rikoksen tekijää.

Subscribe
Notify of
guest
50 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Ilmari

Onko tuossa kuvassa musliminainen?

Theo Reetikko

Bondi Junction stabbing update: Man shot, multiple people in hospital after shopping centre attack (9news.com.au)

Australiassa tuore joukkopuukotus. Tekijän kuva mediassa jo muutamassa tunnissa tapahtuman jälkeen.

Vastaavissa tapauksissa meidän viranomaiset ovat “tutkinnallisista syistä” ruokkineet huhumyllyä panttaamalla viikko tolkulla kaikentyyppisiä tietoja.

Theo Reetikko

Daily Mail – ‘The baby got stabbed, the mum came over with the… | Facebook

Ja tuolla on heti toistuvia viitteitä kyseisen tekijän taustasta…

mariD

Mikähän sen tekijän tausta on? Tuleepa mieleen erään uskonnon edustaja koska pientä lasta on puukotettu. Musulmaaneilla ei ole niin väliä ketä puukotetaan, kunhan kyseessä on vääräuskoinen. Olkoot sitten vaikka vastasyntynyt. Liittyyköhän tämäkin tapaus taas Ramadanin loppuun? Kun näillä tuppaa isoratas heittämään huttaa kun paasto päättyy ja pitää päästä riehumaan, puukottamaan, terrorisoimaan, ampumaan, murhaamaan kristittyjä.

Tuo Bondi viittaisi Sydneyn kaupunkiin jossa on se kuuluisa Bondi Beach. Onkohan tämä tapahtunut siellä?

Qroquius KadD

Katsokaa nyt kaikki asehullut mitä taas saitte aikaan!!
Tämäkin joukkomurha olisi vältetty, kun aseet olisi kielletty niin kuin sivistysvaltioissa!!!!
Ei kun hetkinen…?

Koeputkikoe

Juuri niin. Jos veitsetkin kiellettäisiin niin me nähtäisiin nälkää.

Last edited 1 kuukausi sitten by Koeputkikoe
Qroquius KadD

Syöväthän itäläisetkin puikoilla?

mariD

Tuskin ne ruokaa leikkaa puikoilla vaan ihan kunnon veitsillä. Japanilaiset veitset ovat maailman huippulaatua ja niistä saa pulittaa pitkän pennin.

Jos veitset kiellettäisiin, jäisihän meille haarukat ja lusikat. Niin, ja nämä eu:n näpertelemät puupillit jotka murtuu pakkauksesta irrottaessa.

mariD

Näkyykö sun selaimessa tuossa sivun oikealla puolella tekstiä joka menee ylhäältä alas? Siinä on ikoni jossa nuoli vasempaan ja jonka alla on ‘nimimerkki’ URL. Nyt kun tarkemmin katsoin, niin tekstissä lukee: “track back read more pt-media.org 2024 04/12 toimi fiksusti”…ja niin edelleen. Loppuja tekstejä en näe koska oma auki oleva kommenttikenttä peittää osan kirjaimista.

Mutta mitähän tuokin nyt on olevinaan..? Jotain botin tuotosta tai WordPressin sekoilua? Paavo tietänee jos krapulaltaan jaksaa vastata.

Synnove Kraken

Samaa mieltä. Menee offtopic: Itselläni on Kotai Santoku-veitsi (ei ihan aito jaappanialainen), joka pitää teränsä hyvin. Ja nyt kun veitsistä on puhe, niin nostan esiin myös amerikkalaiset Dexter Russell -veitset, joita pidetään hinta-laatu-suhteeltaan erinomaisina. Ko. merkiltä keittiöstäni löytyy eriomainen fileerausveitsi, ja hankinnassa on siivutusveitsi, esim. kebabin vuolemiseen.

Suosittelen kaikkia, jotka tykkäävät harrastaa kulinaarista kulttuurista omimista, eli laittaa itse eri kulttuurien ruokia, kuten vaikkapas kebabia, shawarmaa, pizzaa, pastaa, gyros-ruokia jne., hommaamaan oikeat työkalut oikeisiin hommiin. Kun tekee itse, ei tarvitse maksaa “törkeen siististä safkasta” törkyisille karvaranteille. Eikä silloin tarvitse miettiä, mitä kaikkia törkeen siistejä raaka-/”lisäaineita” ruuassa voikaan olla.

Last edited 1 kuukausi sitten by Synnove Kraken
Synnove Kraken

Jos veitset, puukot ja kirveet kiellettäisiin, niin milläs q-uskoiset sitten voisivat veistellä kaarnaveneitä? Tai pajupillejä allahia (=saatanaa) ylistävän musiikin soittelemiseksi?

Rokadi

Eipähän poliisi sielläkään julkista tekijää. Henkilöllisyys, tausta ja motivaatio eivät ole selvillä poliisille. Australian poliisi on erittäin woke-henkistä kuten vaikkapa korona-ajan toiminnasta muistetaan.
Näyttää siltä, että kotimaisessakin uutisoinnissa tapaus painettiin ensireagoinnin jälkeen taustalle. Myöhemmin todennäköisesti kerrotaan, että tekijä (siis ei terroristi) kärsii mielenterveyden ongelmista.

Rokadi

Noista videoista näkyy sekin, että kun miehet osoittavat edes vähänkään vastarintaa, niin kyseinen liero muutti suuntaa ja kohdetta. Suurin osa uhreista onkin naisia.

Qroquius KadD

Minfossa on hiukan isompi kuva tekijästä, jonka paidassa saattaa olla arabiankielistä tekstiä:

https://www.murha.info/rikosfoorumi/viewtopic.php?p=1614043#p1614043

Lähi-itäläiseltä näyttää kuitenkin.
Mikäli tämä todellakin oli allahuakbarointi, jäi paratiisipaikka saamatta kun joutuikin naispoliisin tappamaksi!

Qroquius KadD

Väärä allahuakbar-hälytys, olikin länkkäri:

https://amp.theguardian.com/australia-news/2024/apr/14/joel-cauchi-who-was-the-queensland-man-who-carried-out-the-bondi-junction-mass-stabbing

40-vuotias kiertelevää elämää viettänyt Joel Cauchi, jolle on 17-vuotiaana diagnosoitu skitsofrenia.

japadappaduu

Täällä oli muuten joku kuukausi sitten samana päivänä kaksi tapausta missä sivullisia puukoteltiin jossain kaupan edessä, toinen vantaalla ja toinen jossain muualla. Niistä ei ikinä tiedotettu mitään enempää?

mariD

Siniset silmät, tuskin on. Vaikka onhan niitä sinisilmäisiä ja vihreäsilmäisiäkin musliminaisia mm. Irakissa. Ovat Euroopasta ryöstettyjen orjien kaukaisia sukulaisia.

Porkkanalaatikko

Kuvan henkilön silmät ja iho ovat vaakeita. Todennäköisesti ei muslimi.

Allahin mukaan on tapettu monia naisia suomessa.

Vaikka itselläni on batman puku, en sitä käyttäisi ns katu tilanteessa. Päinvastoin. Väitän, että vaarallisimpia tilanteita batmammin puvussa on ne friikit. Himokkaita. Tietyissä tilanteissa. Ei siitä sen enempää. Mutta joo vitsit sikseen. Hyvä kirjoitus, sekä varoitus. Kuten tämä ruotsin tapaus. Valittavasti peli on menetetty. Muslimeilla on se ns yhteenkuuluvuus sekä ideologia. Toisin kuin meillä. Ei me käydä niiden päälle joukolla. Eikä joukko raiskata, paitsi yksittäis tapauksissa, eikä sitäkään . Esim se on hirveä uutinen, kun jääkiekko junnu sormi raiskaa kokemattomuuttaan nuoren tytön. Baarissa. Mutta se ei ole uutinen kun raiskaaja on ns kolmansista maista sekä laittaa pään poikki, sekä laittaa pään vierimään huutaen Allahin suuruutta. Saatikka että heidän imaaminsa huutelee tuolla suurmoskeijaa suomeen, sekä että naisen asia on alistua.

Raiskaustilastot, siis haittamaahanmuuttajien tekemät siivottiin vuoden 2015 invaasion jälkeen mediasta pois. Mahtaakohan poliitikkoja hävettää koska tällaiseen sensuroitiin ryhdyttiin vai onko niille sellainen kuin häpeän tunne jotain tunnistamatonta. Jos kaikki matujen tekemät raiskaukset per vuosi julkaistaisiin, olisi tilasto sen näköinen että voi hyvää päivää…

Qroquius KadD

Miksi hävettäisi?
Nehän ovat Hyviä Ihmisiä, jotka saavat tehdä pahojakin asioita kun taas Pahat Ihmiset eivät hyviäkään.

Tyranni, joka sortaa alamaisiaan heidän omaksi parhaakseen ei ikinä lopeta, koska tekee kaiken hyvällä omallatunnolla ja vaatii alistamiltaan kiitosta itselleen.

Jarkko Jäyhä

Ennen maa repee kuin politiikko häpee.

mariD

En tietenkään tarkoittanut, että poliitikko tulisi johonkin A-studioon kertomaan kuinka minua nyt hävettää kun tuli tehtyä niin tyhmiä päätöksiä.

Vaan meinasin sitä, että hävettääköhän niitä joskus iltaisin hiljaa mielessään ja kuinka hyvin nämä jotka ovat vastuussa Suomen ja koko Euroopan pilaamisesta saa öisin nukuttua. Ilmeisesti ihan hyvin koska ovat läpeensä mätiä ja ilkeitä, pahoja ja korruptoituneita narsisteja.

Joppos123

Meikä nyt tietynlaisena ammattilaisena teen aina tilannearvion ja jos on paikka laittaa ryöstäjä nippuun niin laitan.
Se ei tarkoita sitä, että lähden asetta vastaan ja muiden rahojen puolesta sankaroimaan vaan jos on mahis niin puutun tilanteeseen.
En vaaranna muita.

Ilmari

Rikollisten kielessä vasikka tarkoittaa omaan porukkaan kuuluvaa, ei ulkopuolista.

mariD

Juurikin näin. Tavallinen työssäkäyvä veroja maksaja kansalainen joka ei kuulu mihinkään rikollisporukkaan, ei missään tapauksessa ole vasikka.

Tosin olisi mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuisi jos ammattirikollisen parhaan kaverin tytär joutuisi pedofiilin hyväksikäyttämäksi. Hoidettaisiinko asia noin niinkuin kavereiden kesken vai pirautettaisiinko poliisille? Entäpä jos ammattirikollinen näkee ystävänsä tyttären siepattavan kadulla pakettiautoon eikä rekisterinumerokaan tartu silmään. Mitä hän silloin tekee? Soittaako hätänumeroon?

Qroquius KadD

Eiköhän molemmissa tapauksissa hoidettaisi asia omin resurssein.
Sikäli mikäli Liivi-Late katsoisi asiassa olevan jotain hoidettavaa.
Ei se liivijengiläisten keskinäinen veljeyskään ole kaikkein kestävintä laatua, miksi sitten liata käsiään ulkopuolisen, vaikka sitten hyvän kaverin asiassa?

Last edited 1 kuukausi sitten by Qroquius Kad
mariD

Sen mitä olen liivijengeistä kirjoja lukenut ja niitä on useita, alkaa ne yleensä laulamaan kunhan koppihoito on tehnyt tehtävänsä. Ovat vielä niin tyhmiä, että yrittää puhua vain asiat omasta puolestaan, mutta eivät tajua että siinä käryää kaikki muutkin. Tranberg tämän hyvin selitti kirjassaan.

Qroquius KadD

Tuossa menettelyssä on se vaara, että saattaa joutua komennetuksi käräjille todistamaan.
Rikollinen saa siellä tietää todistajan nimen ja saattaa tulla visiitille opettamaan, miten vasikoille käy.

Last edited 1 kuukausi sitten by Qroquius Kad
Fatwantarkistaja

Kerran yöllä luulin, että nainen pulassa. Ja vitut, se olikin pitkätukkamiäs. Otin kuitenkin kyytiin, koska jo pysähdyin. Olikin huumetyyppi ja jutut sen mukaiset. “Kun veli pääsee vankilasta, tapetaan ton äijän dobermannit, siivotaan verijäljet, sidotaan ukko tuoliin ja kidutetaan pari viikkoa.” Alkoi siinä kohtaa jännittämään hiukan, kun puukko ilmestyi sen käteen.

Nämä tämmöiset kävelevät kylillä vastaan, kun olet yksin ja tasan muistavat naamasi. Pahempi vielä sille kassaneidolle, jos hänelle päättää kostaa. Siis samat oletettavasti ryöstävät kauppoja/muuten käyttäytyvät uhkaavasti.

Joppos123

Eipä ole näkynyt kostajia ja jos vähänkään on järkeä päässä niin ei tule näkymään.

Ilmari

No ei tietenkään tule. Ei noista kaupanryöstäjistä ole kuin uhoamaan, jos sitäkään.

mariD

Jos sekakäyttäjistä puhutaan, niin ei niillä kapasiteetti riitä suunnitella kostoa, etenkään sinun kaltaiselle henkilölle jolla on kompetenssia hoidella muutama retku mennen tullen.

mariD

Tämä on totta ja siihen pitäisi saada muutos. Ja jos oikein muistan niin jotain muutoksia olisi tulossa, niin ettei todistajan nimi, osoite eikä puhelinnumero näkyisi vastaajalle, mutta onko se oikeusvaltion mukaista? Vai sekoitankohan tämän nyt johonkin amerikkalaiseen käytäntöön.

Itse kun olin käräjillä jutusta jonka olen täällä jo moneen kertaan kertonut enkä enää palaa siihen, mutta minun tietoni näkyi myös vastaajalle. Olisin saanut mahdollisuuden todistaa sermin takaa mutta minua ei pelota katsoa silmiin näitä simpansseja.

Qroquius KadD

Näyttäähän sitä olevan yhtä ja toista, itse asia alkaa sivulta 31:

https://erepo.uef.fi/bitstream/handle/123456789/18253/urn_nbn_fi_uef-20170534.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Mutta Suomessa kun ollaan, eri asia paljonko tuosta on hyötyä.

mariD

Tuo on pdf-tiedosto ja minun Movistar – operaattori veloittaa latauksista. Eihän tuon koko nyt ole kuin puolisentoista megatavua, mutta voisitko ystävällisesti tiukasti tiivistää ja kertoa mitä tuolla sanotaan?

Mutta voinhan minä odottaa huomiseen ja ladata sen työpaikan Wi-Fi verkon kautta. Kiinnostaisi kuitenkin tietää mitä linkin takaa piilee.

Qroquius KadD

Ehkä parempi että luet koko jutun isolta ruudulta, on sitä kuitenkin sen verran.

Touche !

Omat havainnot kannattanee oitis kertoa ympäriinsä jotta tiedottaminen ei jäisi poliisin varaan.
Joissakin maissa tekijöiden ja uhrien todellinen kansalaisuus kerrotaan julkisuuteen paljon ripeämmin kuin Suomessa.
Sellainen vähentänee spekulaatioita.

ylen epäluotettavia veromedian pirjoauviset

Tuntomerkeistä ..
Nahkan väri!

Väliveto

Helpoimmalla pääsee jos ei kuule eikä näe yhtään mitään. Eilenkin näin, kun kaksi nuorta ählämiä osti marketista yhden banaanin, muistivat sentään punnita sen.

Mannet tulevat usein myös isommalla porukalla ostamaan yhtä purkkia olutta tai muuta vastaavaa. Kyllähän sen jokainen tietää, mikä on homman nimi.

Sami

Mikä on homman nimi -kulttuurimme rikastuttaminen?

Ape

Kun näet, että jotakin on tekeillä, hipsi äkkiä hiiteen ja unohda koko juttu. Huh huh, säilyinpähän hengissä tämän kerran.

Rokadi

“Rikoksen tekijän tuntomerkit, kuten kasvonpiirteet, hiukset, ruumiinrakenne, tatuoinnit ja puheen erityispiirteet ovat arvokkaita tietoja poliisille. Myös pakosuunta kiinnostaa poliisia.”
Ihonväri ja etnisyys jäivät jostain syystä pois halutuista tuntomerkeistä. Niiden sanominen ja kirjaaminen voi kriminalisoida todistajankin nykyisen lainsäädännön mukaan.
Poliisihallinnossa joka tapauksessa kyseisten tuntomerkkien sanomiseen yllyttävän ohjeen laatija saattaisi tulla irtisanottua luottamuspulan vuoksi kuten kävi Hämeen poliisilaitoksen komisariolle taannoin.

Sami

Tästä syystä varminta on kertoa tuntomerkeiksi: “vaaleanpunainen elefantti”.

einari

Tuorein Vasikka joka tulee mieleeni on tämä YK-hemmo joka kirjoitti kirjan kavereittensa maksullisissa naisissa käynneistä, kertoi että kaverit kävi huorahaussissa minä en, kaverit käytti kondomia minä en ! Siinä oli vasikka joka kusi kavereittensa muroihin, pääsi YLEn – annon aamulähetykseenkin !

Sami

YK-Hemmojen kannattaisi lukea suomessa julkaistavia ulkomaisia iltapäivälehtiä Iltasanomat ja Iltalehti, näissä ulkomaisissa julkaisuissa mainostetaan suomalaisia porttoja sekä näiden palveluita.

mariD

Ensin poliisi sanoo, että ryöstöt suoritetaan väkivallalla uhkaamalla ja heti seuraavaksi poliisi toteaakin ettei sivulliset ole joutuneet väkivallan uhan kohteeksi. Kaupassa, tai useammassakin kaupassa työskennelleenä tiedän, että näissä tapauksissa väkivallan uhka on aina läsnä koskien kaupan henkilökuntaa sekä sivullisia, etenkin sekakäyttäjistä ei tiedä yhtään mitä niiden kaalissa liikkuu jos liikkuu mitään.

Missään tapauksessa ei pidä alkaa leikkimään sankaria. Näillä, ja etenkin sekakäyttäjillä on yleensä jonkinlainen veitsi tai linkkari mukana eikä ne epäröi sohaista sillä jos joku estää niiden pakenemisen. Kannattaa vaan antaa olla ja soittaa siihen hätänumeroon. Kyllä poliisi nämä noukkii lähimmästä narkkikämpästä.

japadappaduu

Sankariteoista en tiedä mutta paikallisessa alepassa on jatkuvasti juoksukaljojen ottajia. Kerran pienessä krapulassa tyrmäsin yhdellä lyönnillä tyypin, siis yritti 2 lonkero sixpakin kanssa juosta siitä takaa ohi. sitten siinä alko kauhee selvittely ja hässäkkä sanoin et myykää nyt ne kaljat mulle että saa krapulaa parannettua.
Sitten siinä ooteltiin poliiseita jostain kumman syystä en saanut syytettä?
Ei ollut tarkotus mitään sankaria leikkiä, vaan se oli ihan refleksi 🙂

murre iisakki riepunen

Polliisin ulostulot, sivullisille ei aiheutunut vaaraa, tekijä polliisin tuttu, joten, ei mitään nähtävää.