Facebookissa pyörii taas erittäin ovela huijaus, ei kannata suin päin luottaa kaikkiin juttuihin

Medialukutaidottomia tolloja huijataan taas Facebookissa urakalla. Tällä kertaa ei viedä rahaa, vaan Facebookin käyttäjätunnus ja salasanat. Mutta mikä idea tässä sitten on?

Huijaukset pyörivät sellaisissa ryhmissä, joissa on vähän vanhempaa porukkaa. Tämä perustuu siihen ikävään tosiasiaan, että keski-ikäiset ja vanhemmat ihmiset ovat useammin vähän yksinkertaisia netin käyttäjiä kuin nuoret. Ja sitä myöten helpommin huijattavia. Nyt huijaukset pyörivät esimerkiksi sivuilla, joissa keskustellaan asuntovaunujen ja -autojen rakentelusta. Ylimpänä kuvakaappaus yhdestä tällaisesta huijauksesta, miten se alkaa.

Joku oikeasti olemassa oleva henkilö, jolla on pitkä Facebook-historia, jakaa yllättäen aivan asiaan liittymättömän jutun. Tässä tapauksessa vedottiin Porissa kadonneeseen 8-vuotiaaseen tyttöön. Medialukutaitoinen ymmärtää heti, että kyseessä on joku pälli vedätys. Aloituksen suomen kielikin on vähän tyhmää. Mutta miksi joku tavallinen Facebookin käyttäjä jakaa tällaisen jutun? Siitä myöhemmin.

Kun tuota linkkiä klikkaa, niin se avautuu uudelle sivulle, joka on “Suomen Uutiset”. Kuva alla. Url on kuitenkin jotakin ihan muuta. Lisäksi vaikuttaa, että juttua on kommentoitu paljon, mutta ennen kaikkea jaettu paljon, liki tuhat kertaa. Tykkäyksiäkin on 1,6 tuhatta kertaa. Tämä saattaa saada joissakin nettilukutaidottomissa mennä läpi, he uskovat sivun olevan aito. Ja koska sisältö on herkkää materiaalia, niin käyttäjän pitää muka vahvistaa ikänsä klikkautumalla uudestaan Facebookiin sisälle, nähdäkseen uutisen kokonaan.

 

Huijaus tapahtuu tässä. Nettilukutaidoton haluaa tietää enemmän Porissa kadonneesta tytöstä ja syöttää avautuvalle muka Facebookin sisäänkirjautumissivulle tunnuksensa. Kun kenttään syöttää tietonsa, niin sen jälkeen Facebookin sisäänkirjautumistiedot ovat huijareiden hallussa. Kuva alla.

 

Mikä tässä huijauksessa sitten on idea? Idea on se, että tässä valmistellaan suurempaa huijausta. Huijari menevät henkilön Facebook-sivulle sisälle ja tsekkaavat mihin ryhmiin henkilö kuuluu ja mitä tietoja henkilö on laittanut itsestään Facebookiin. Sen jälkeen he alkavat syöttämään ryhmiin erilaisia huijausviestejä.

Esimerkiksi yhteen ryhmään laitettiin tällaisen henkilön tiedoilla, jonka tili oli kaapattu, hyvin uskottava asuntoauton myynti-ilmoitus. Kuvissa oli henkilön omia kuvia asuntoautosta, joita hän esitteli Facebookissa. Huijarit siis laittoivat myyntiin henkilön tietämättä, hänen oikealla nimellä ja hänen oikeasti olemassa olevan asuntoauton. Myynti-ilmoituksella vissiin saatiinkin muutama tonni etumaksua.

Ja mikä onnettominta on se, että se, jota huijataan, jää siihen uskoon, että huijari oli oikeasti se henkilö, jonka kaapatulla tilillä esiinnyttiin.

Kannattaa siis laittaa sosiaaliseen mediaan mahdollisimman vähän tietoa omista autoistaan, varsinkaan rekisterinumerot näkyvillä, ja ylipäätään mitään tietoja. Jos ei osaa käyttää somea, niin on todella iso riski joutua erittäin ovelien huijausten kohteiksi, joissa saattaa oikeasti olla henkikin vaarassa. Joku huijattu saattaa jäädä siihen uskoon, että olet huijari (vaikka olet itsekin huijattu) ja vetää poijun siniseksi.

Subscribe
Notify of
guest
22 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Qroquius KadD

Ei suomalaisia voi mitenkään estää levittämästä koko elämäänsä someen.

Poliisikin on joutunut aivan erikseen varoittamaan, että älkää nyt helvetissä esitelkö somessa kotinne varallisuutta ilmoittaen sen päälle, ettette ole kahteen viikkoon kotona vaan Kanarian-matkalla!

Vaan mitäpä se auttaa.
Joitain vuosia sitten muuan hoituri oli levitellyt somessa potilastietoja.
Kuulusteluissa hän oli hämmentyneenä alahuuli lörpöllään selittänyt, että kun kaikki somekaverit kertovat omasta työstään, kai hänkin voisi tehdä niin?

Sekään hoituri ei varmasti olisi huutanut niitä potilastietoja kurkku suorana ruuhkabussissa.
Mutta suomalaiset eivät oikein vaikuta käsittävän, että se mikä laitetaan someen näkyviin on siellä esillä oikeasti eikä vain jotenkin leikisti.

suomensotti

Sometollous saattaa olla myös peruskoulujen digiloikan tärkein “opetus”.

Joppos123

En aikaisemmin ammattini vuoksi ollut missään naamakirjoissa, twittereissä, instagameissa ja mitä kaikkia näitä onkaan.
Nyt eläkkeellä ja edelleenkään ei ole mitään tarvetta liittyä moiseen keinotekoiseen maailmaan paskoineen.
Niille joille haluan kertoa sen hetkisen “statukseni” ja muut henkilökohtaiset ja jakamiseen tarkoitetut asiat, soitan vaikka tunnin puhelun.
Näitä uusia ja edellisiään kierompia kusetuksia tulee päivittäin lisää ja useimmiten kohteena ovat seniorit.
Vältän kaikkea turhaa henkilötietoihin/vast tapahtuvaa kommunikointia verkossa.
Pankkiasiat ja jotkut muut hoidan vahvan tunnistautumisen kautta aina VPN yhteyksillä ja suojatun verkon puolella.
Kone jolla tänne kirjoittelen on esmes ihan eri mitä käytän muiden asioiden hoitoon.
Tämä kone kun kyykkää päivitysten puutteeseen niin se saa armonlaukaukset ampuradalla ja uudempi astuu virkaan. Samalla ostan uuden tabletin mihin tulee taas tarvittava tietosuoja ja uusimnat klumeduurit.

Väliveto

Tätä samaa taktiikkaa sanomalehdetkin käyttävät yrittäessään saada lisää maksullisia lukijoita. Patekin voisi laittaa esim sarjaraiskarin kuvan näet videolla kohdassa 15 sek, kun lahjoitat ensin 150 € tililleni.

mariD

Onneksi ei tarvi enää vaivata päätään Facebookilla. Kun muutin Espanjaan ja yritin kirjautua Faceen, ei se onnistunut ja mulle tuli sähköposti jossa ilmoitettiin tililläni olevan epäilyttävää toimintaa ja että joku mahdollisesti yrittää murtautua Facebook-tililleni. Vastasin kyseessä olevan minä, eli no hätä.
Sitten yritin kirjautua uudestaan ja nyt ruudulle tuli tieto, että tilini on toistaiseksi jäädytetty.

Sen jälkeen tuli toinen sähköposti jossa pyydettiin todistamaan henkilöllisyyteni lähettämällä passi tai eu:n virallinen henkilökortti, vuokrasopimus josta ilmenee selkeästi osoite ja jumaliste, syntymätodistus! Siis lähes mapillinen omia henkilökohtaisia tietojani jonnekin Facebookin päämajaan. Ei onnistu. Ilmoitin niille etten lähetä teille yhtään mitään ja voitte poistaa tilini. Se näyttäisi kuitenkin edelleen olevan jäädytettynä. Tilalle avasin feikkitilin jonka avulla seuraan tiettyjä medioita ja muita juttuja, mutta en pidä enää yhteyttä ystäviini vaan siihen touhuun minulla on muut työkalut, kuten puhelin jolla voi kilauttaa kaverille.

Puffaan tässäkin yhteydessä tämän aamun erittäin virkistävää kirjoitusta suomalaisesta rasismihysteriasta joka löytyy Verkkouutisista.
Kannattaa lukea tuo juttu. Sain itse siitä niin hyvät fiilikset etten viitsinyt enempää aamu-uutisia lukea, vaan lähdin hyvillä mielin töihin.
Siellä on myös kommenttikenttä auki.

https://www.verkkouutiset.fi/a/rasismihysteria-on-ajanut-meidat-pelkotilaan/#6be24b11

Qroquius KadD

Se oli järki-ihmisen kirjoitus, mutta valitettavasti se edusti poliittisen vähemmistön kantaa Suomessa.

mariD

Oli kyllä piristävä kirjoitus, mutta ikävä kyllä oikeassahan sinä olet. Toivotaan nyt kuitenkin, että mahdollisimman moni hesaria ja yleä orjallisesti seuraava ihminen luki tuon kirjoituksen ja että se sai hesaria orjallisesti lukevat edes hieman miettimään näitä asioita. Toivottavasti kirjoitus myös rohkaisee muita ihmisiä, vaikkapa kirjailijan kollegoja aukaisemaan suunsa.

Joppos123

Kun vielä olin virassa niin sain hyysärin nettitunnukset ja niitä sai jakaa sopparin mukaan kahdelle.
Itse en ikinä ottanut niitä käyttöön vaan annoin tunnukset vaimolle ja appiukolle.
Nyt vaimo ( maksavana asiakkaana) tarjosi minulle ko aviisin tunnuksia mutta en ole tähänkään asti niitä tarvinnut joten ne meni apppiukolle.
Appiukolle tulee nyt sitten sekä printtiversio että digitaalinen.
Joskus se on ihmetellyt kun artikkelien sisältö on vähän muuttunut ja nauranut päälle (84v),
Sekin on huomannut tietyn vihervasemmistolaisen pohjavireen. Hän ei todellakaan ole vihervasemmistolainen. Kokkari, henkeen ja vereen.

suomensotti

Eipä tarvita kummoistakaan medialukutaitoa ymmärtää että sana “seurue” tarkoittaa tuossa suomalaisen yhteiskunnan ikiomia ikikotoutujia eli manneja.
Poliisi: Seurue ryösti taksikuskin, varasti auton ja ajoi kuljettajan yli – nainen kuoli – Kotimaa – Ilta-Sanomat
Jos se ei tarkoita sitä, niin siinä tapauksessa toimittaja on johtanut lukijoita harhaan.

Last edited 1 kuukausi sitten by suomensotti
mariD

Milloin nämä urpot oppivat ettei takseissa ole käteistä kuin muutamia kymppejä?
Kouvolan Kuusankoskella murhattiin viime syksynä nuori taksikuski aivan turhan takia. Murhaaja oli kurja sekakäyttäjä joka puukotti kuskin taksin vielä ollessa liikkeessä. Kaverini, joka asuu Kouvolassa kävi valokuvaamassa tuon paikan ja kuvista näkyi kuinka auto oli hitaasti valunut ajotieltä kynnyksen yli nurmikolle, pysähtynyt siihen moottorin ollessa käynnissä ja vaihteen vielä silmässä kuulemma renkaanjäljet nurmikossa näkyvät tuolla paikalla vieläkin. Saalis oli kuulemma ollut noin 100 euroa, kuskin henkilökohtainen lompakko.

Mulkku sekakäyttäjä murhaaja juoksi eräälle tutullensa karkuun, tämä tuttu kun asui läheisessä kerrostalossa ja oli täysin tietämätön mitä oli juuri tapahtunut. Muutaman tunnin päästä poliisit tulikin kirveiden kanssa oven läpi ja myös tuttu lähti koppiin. En tajua taksin ryöstämistä ollenkaan, täytyy olla todella alhaisinta pohjasakkaa jotta pystyy tappamaan muutaman kympin takia.
Tuollaiset pitäisi haudata vankilaan ja heittää se helvetin avain Riihimäen ongelmajätelaitoksen polttouuniin.

Synnove Kraken

“Tuollaiset pitäisi haudata vankilaan ja heittää se helvetin avain Riihimäen ongelmajätelaitoksen polttouuniin.”

Paremminkin heittää helvettiin tuollaiset Riihimäen ongelmajätelaitoksen polttouunin kautta, ja se avain liittää vankilamuseoon tilateokseen “ongelma-asukkailta säästyneiden sellien avaimet”.

Vakavasti puhuen: eräs sukulaismies teki pitkän uran taksikuskina, ja selvisi siitä elävänä eläkkeelle. Kaikenlaista ikävää meinasi tapahtua uran varrella, koska ajoi yövuoroja.

Ihmettelen kuka tavallinen pottunokka nykyään (erityisesti pääkaupunkiseudulla) uskaltaa ruveta taksikuskiksi. On tietysti eri asia kuljettaa Kela-taksilla päivisin tilausasiakkaita, kuin sekalaista seurakuntaa yöaikaan – ja sinä sivussa tapella karvataksareiden kanssa.

Last edited 1 kuukausi sitten by Synnove Kraken
mariD

Ihmettelen myös kuka pottunokka Helsingissä uskaltaa enää taksin ottaa? Sitä voi joutua raiskatuksi tai ryöstetyksi. No tietty humalaiset nuoret eivät viikonloppuisin pahemmin katsele kenen kyytiin hyppää. Suosittelisin vähän katsomaan… nimittäin parempi katsoa kuin katua.

Itse en taatusti ota taksia jota matu kuljettaa. Onneksi minulla on tietty puhelinnumero jonka kautta saan luotettavan tutun kantasuomalaisen taksikuskin ja jos hän on varattu, kilauttaa hän kaverilleen minua varten. Onkohan tällainen taksinkuljettajan valikointi jo luokiteltu rasismiksi? Joidenkin mielestä se varmaankin on sitä mutta pskat minä siitä.
Minulla on oikeus valita kenen kyytiin menen ja sitä oikeutta todellakin Helsingissä käytän jos taksia tarvitsen.

Last edited 1 kuukausi sitten by mari
Joppos123

Itse jos lähden reissuun niin kahden viikon tai alle reissuille ajan kentälle omalla autolla.
Jos yli kaksi viikkoa tai kylmä vuodenaika niin soitan tutulle lähitaksin kuljettajalle etukäteen ja hän hoitaa viennin ja noudon.
Ei tartte jonkun perkeleen kielivammaisen kähtävän tai kasipallon kyytiin loikkia ja vahtia taksamittaria.
Noutopuoli on hoidettu niin, että tuttu mies ajaa auton terminaalin eteen lyhyt parkkiin ja venaa siinä kyltti sammutettuna.
Toiminut kuin junan vessa yli 20 vuotta ja jos kone on tullessa myöshässä niin ei veloita yhtään ylimääräistä.

Gopio

Viva, Espana!

Qroquius KadD

Sillä saalissatasellahan olisi saanut useammankin annoksen tykitettäviksi hihaan, eikä narkki sen pitemmälle jaksa ajatellakaan.

mariD

Ikävä kyllä olet jälleen oikeassa. En tiedä koska tällä tyypillä on oikeudenkäynti mutta nythän vankilassa on aikaa raitistua…jaa, vai onko? Siellähän saa vaikka mitä huumeita jos vain on rahaa, vai voiko ne maksaa…tuota noin luonnossa? No kai se riippuu myyjästä. Jos Riksuun laitetaan eristykseen niin sinne ei ihan helposti huumeita saa.

Tällä taksikuskin murhaajalla kuulemma on jotain aiempaa rikostaustaa, yllättäen liittyen huumeisiin mutta tuskin sillä taustalla vielä Riihimäelle pääsee. Eiköhän ne sen Mikkeliin laita.

Joppos123

Eiköhän satasella saa nykyisin 4-5 subutabua ja sehän on jo perusnarkin päivän satsi. Kyllähän jos vajarit on päällä niin se riittää tappamaan.
Aikoinaan tuli dokkari roin subunarkeista ja jopa jatko-osa kun sen kaiffari yritti selvitellä kaverinsa kuolemaa Phon Penhissä.
Aika selvä kuviohan se oli.
Roin poika kuvitteli, että Kaakkois-Aasian huumediilerit ovat yhtä kärsivällisiä kuin poromaan. Eivät olleet ja hirttivät sen narkin metrin korkuiseen aitaan ja viranomaiset, lahjottuina tuhkasivat raadon ja julistivat asian itsariksi.
Kaakkois-Aasia mukaan lukien kambotsa on kivaa seutua pyöriä turrena mutta joitakin houkuttelee jotkut muut asiat.
Itse olen matkustanut jokaisessa sen kulman maissa ja ei ole ollut ongelmia.
No ok, en saanut viisumia Burmaan vuonna 2017.
Syytä ei kerrottu mutta taidan tietää.
Olen kuitenkin siellä tehnyt Thaimaan puolelta 4 tunnin “visarunin” eli hain lisää aikaa kaksi viikkoa Thaimaan viisumiin.
Maksoi 10 dollaria rajamiehille ja toiset 10 taalaa viisumivirkailijoille.
Olis saanut sillä viisumilla olla aamuun niiden tonteilla mutta Victoria Point ei oikein napostellut eli samantien takaisin thaikkuihin.

Qroquius KadD

Thaimaa on rikolliselle siitä mukava maa, ettei sieltä taideta luovuttaa ketään minnekään, joten sinne voi livistää rikoksiaan pakoon.
Niin teki myös Anus Pötkönen sössittyään raha- ja muutkin asiansa Suomessa.

Asian kääntöpuoli on, että jos joku tulee perässä listimään paenneen eikä jää itse teossa kiinni vaan pääsee palaamaan kotimaahansa, jää tapaus selvittämättä.
Thaikkupoliisi toteaa vaan, että taas yksi farangin itsemurha ja sillä siisti.

Joppos123

Thaikkulassa on ihan kiva ollla oikeutta paossa niin kauan kuin rahat riittävät poliisin lahjontaan. Kun fyffe loppuu niin ne joko ampuvat sinut tai kavaltavat ja sitten alkaakin kotimatka “monkey hous:n” kautta ja se häkkikeikka kestää tasan niin kauan kun jokainen killinki on kupattu.
En suosittele thaikkulaa kellekkään rosvolle.

Jope

Menee kyllä touhu pelottavaksi, juur tuli postista viesti jostain paketista..
No onneks ostan kaiken kaupasta niin sai tuhota sen viestin

mariD

Minä käytin Suomessa sitä Postin virallista sovellusta. Siihen kirjaudutaan pankkitunnuksilla eikä silloin tarvitse olla huolissaan ainakaan Postin nimissä tehdyistä huijauksista.

Ettei nyt olisi käynyt niin, että olet tilannut jotain ja se paketti on saapunut? Yleensä niissä ilmoituksissa on noutopaikan osoite ja lokerokoodi tai sitten henkkarit mukaan jos paketti noudetaan tiskiltä. Kuulostaa vähän oudolta huijaukselta jos ilmoitetaan, että paketti on noudettavissa, ellei siellä paketissa ole sitten pommia.

Oletko suututtanut jonkun vai käynyt vieraissa..? 😉

Last edited 1 kuukausi sitten by mari
Joppos123

Kyllä postin ja eri toimitusfirmojen nimissä tulee edelleen aika paljon noita tietojenkalasteluviestejä.
Yleensä tekstiviestillä ja mukana on jokin heti klikkausta vaativa linkki.
Itse tilaan todella vähän mitään netistä. Yleensä se mitä tilaan on eräilyyn liittyvää tavaraa ja silloin käytän aina firmoja joita olen käyttänyt ennenkin.
Jos kyseessä on uusi firma niin otan ensimmäiset tilaukset aina postiennakolla eli maksan vasta kun tavara on kädessäni ja tarkastettu.
Jos ok niin jatkossa maksan tilaukset kortilla.
Tosin firmat joilta tilaan esmes patruunoita eivät ole mitään postilaatikkotasoa vaan tunnettuja ammattilaisia alallaan.
Joskus joutuu tiettyä patruunaa ostamaan netin kautta kun vaikkapa Motonet pitää aika pientä valikoimaa osassa patruunatarjontaa.