Pohjois-Pohjanmaa joissa isoja tulvia

Pohjois-Pohjanmaalla on viime päivinä seurattu isoja tulvia. Kalajoessa alkaa tulvavesi jo laskemaan päin, mutta Pyhäjoessa odotetaan vielä tulvahuippua.

Kalajoen tulviminen Ylivieskan ympäristössä on nostanut tavan mukaan veden pelloille. Tosin tällä kertaa tulva on ollut kovan puoleinen ja tulvavesi on kastellut ihan talojakin. Teitä on monesta kohtaa ollut poikki. Alla kuvaa jostain Ylivieskan ympäristöstä.

Tulva syntyy yleensä siten, että jäät lähtevät liikkeelle yläjuoksulta ja pakkaantuvat esimerkiksi suvantoihin tai kohtaan, jossa alkaa vielä olemaan liikkumatonta jäätä. Mitä suuremmaksi pato kasvaa, niin sitä varmemmin se aiheuttaa joen tulvimisen yli äyräiden.

Filmillä ylimpänä Kalajoen Tyngässä pato lähti liikkeelle. Kun puhutaan isoista jääpadoista, niin niiden pituus voi olla kilometrejä.

Seuraavat kuvat ovat Pyhäjoesta, jossa jäitä on vielä paikka paikoin vaikka pilkille menisi, mutta joissakin kohtaa jäät ovat jo osittain alkaneet liikkua virtauksen mukana.

Jäät ovat olleet tänä talvena paksuja, joissakin paikoissa jää on ollut pitkästi yli metristä. Kun jäät alkavat liikkumaan, niin virtaus puskee paikka paikoin pengerteille valtavia jäätelejä.

Pohjois-Pohjanmaan joet eivät ole vuosikausiin tulvineen kunnolla ja tämänvuotinen tulva on harvinaisuus. Joskus 70-80-luvulta muistan muutaman kevään, kun joki puski paksuja jäätelejä mummolan pihalle, mutta sellaista ei ole tapahtunut enää vuosikymmeniin. Toki tässä ei ole ilmastonmuutoksesta kyse, vaan Pyhäjoen yläjuoksulla sijaitseva Haapaveden turvevoimala, joka laski lauhdevetensä jokeen. Tästä seurasi, että joen jääkansi heikkeni kymmenien kilometrien matkalla, eikä näin lähtökohtia tulville oikein ollut.

 

Subscribe
Notify of
guest
4 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
A drop in the Ocean

Paaaaaljon pienempi paha kuin matutulva.

Qroquius KadD

Mutta tuohan on mahdotonta!
Meillähän on tämä suomalaisten aiheuttama ilmastonkuumeneminen, joten mitään jäätä ei voi olla olemassakaan, vaan noiden jokien pitäisi virrata kuumina kuin Zambezi!

Last edited 1 kuukausi sitten by Qroquius Kad
Pera Pervo

Joo. Päästöt alas, talvet takas! Vai miten se meni? Tuo jää ei ole enää mitään “oikeaa” jäätä. Ei ainakaan niin kauan kuin yksikin polttomoottori sytkyttää.

Runtiti-pou

Taas huomaamme, miksi turpeenpoltosta ei kannata luopua