Bensan hintoja takavuosilta

Polttoaineen hinta on aiheuttanut sosiaalisessa mediassa välillä hyvinkin kiivasta kinastelua. Mutta onko polttoaineen nykyään erityisen kallista verrattuna takavuosiin.

Tämän päivän hinta keskihinta, johon on laskettu mukaanlukien suurimmat pääkaupunkiseudun huoltoasemat: 95E bensa 1,860 e/ litra ja diesel 1,751 e/ litra.

Toukokuussa 2008 bensa oli kallista, Järvenperän Essolla Espoossa 95E 1,459 euroa, joka vastaa nykyrahassa 1,94 euroa ja diesel 1,279 euroa, nykyrahassa 1,70 euroa. Seuraavana vuonna se vasta olikin kallista, Espoon Mikkelän Essolla maksoi heinäkuussa 2009 95E 1,579 euroa, joka vastaa nykyrahassa 2,10 euroa! Diesel samaisella huoltoasemalla maksoi 1,444 euroa, joka tekee nykyeuroissa 1,92 euroa. Kuvat alla mainituilta huoltoasemilta.

 

Edellisvuosina ja esimerkiksi 2007 diesel oli vielä halpaa. Kouvolalaisella Essolla diesel 0,979 euroa, joka vastaa nykyrahassa 1,35 euroa.

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.

 

Markka-aikaan polttoaine oli kuitenkin selvästi halvempaa, esimerkiksi vuonna 1998 maksoi Kulosaaren Shellillä 95E 5,90 markkaa, eli nykyrahassa 1,59 euroa. Dieselin voi sanoa olleen halvan puoleista, euroissa 1,06 euroa.

 

Tapiolan Essolla kesällä 1994 oli nykymittapuussa jo halpaa menovettä, 95E 4,33 markkaa litra, nykyrahassa 1,21 euroa ja diesel 2,91 markkaa, euroina 0,82.

Kuvassa voi olla 4 henkilöä ja teksti

 

Papukaijamerkki sille, joka tunnistaa ylhäällä ensimmäisen kuvan huoltoaseman.

Rahanarvon muuntamisessa olen käyttänyt rahanarvon laskuria.

Subscribe
Notify of
guest
37 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
AnywayD

No sitten arvaan, että Kempeleen Kesoil Oulun eteläpuolella. Saanko nyt papukaijamerkin.

Huru-ukko

Sen muistan, että olen tuolla käynyt entisessä elämässä, vaan se ei nyt juohdu mieleen, että missä ja mikä tuo on/oli. Vaan arvataan: Pukaron Parooni?

mariD

Pukaron Paroni tuttu paikka itsellekin. Arkkitehtonisesti se on hieman erilainen rakennus kuin tuo lättänä Kesoil. Kiva paikka piipahtaa kahville silloin kun ajelin aikanaan aika usein Helsingistä Kouvolaan ja takaisin.

Myös se Elimäen liittymässä oleva paikka, jonka nimi ei tule millään mieleen, oli myös ihan kiva mesta, paitsi sinne on vähän hankala ajaa. On aikaa vievää kierrellä ja kaarrella niitä ihmeellisiä mutkia alikulkutunneleiden kautta ennen kuin pääsee pihan parkkipaikalle. Kuka lie humalassa suunnitellut sen liikennejärjestelyn…

Last edited 26 päivää sitten by mari
Harry

Edellisen jallituksen aikana täällä kalleimmillaan nafta bungas yli 2.65 ja hilut päälle…paljon ajavalle oli jo kallista vaikkei mittarin mukaan kulu kuin alle 4l/100km.
Kyllä taas kelepaa kun alimmillaan euron halvempaa/1l
Reissua tulee veivattua yli 32k vuosittain…lähinnä hupiajoa kun ei varsinaista yritystoimintaa ole enää….siitä kiitos ja ylistys kun ymmärsi myydä pois.

Dan Wesson

Varmaan polttoaineen hintaan on vaikuttanut osaltaan myös se, että niiden laatu on parantunut huikeasti vuosien varrella. Jos tuon aikaista bensaa laittaisi nykyaikaiseen ahdettuun suorasuihkutuskoneeseen, niin todennäköisesti alkaisi ongelmia tulemaan melko nopeasti. Sama koskee voiteluaineita. Tuolloin ei niin ollut nokonuukaa, kun kaverin on Wartburgiin tankattiin halvinta bensaa, ja kunnon tujaus 2T öljyä. Sitten vaan usvaa putkeen, kirjaimellisesti. 🤣🤣🤣

mustamurkku

Mä muistan sen päivän kun mutsi päräytti Peugeot 403:lla Gulf-huoltoasemalle ja koppalakkinen pensa-aseman moniosaaja tuli täyttämään tankin, pesemään lasit, tarkistamaan ilmanpaineet ja öljyn. Muistan sen keskustelusta, jota ystävällinen aseman työmies ja äitini kävivät, nimittäin samana päivänä pensan (korkeimman oktaavin siihen aikaan)litrahinta nousi ensimmäisen kerran markkaan. Olisko ollut jotain 60-luvun alkua? Como pasa el tiempo.

nättimasa

Arvaan että ko.kuvan huoltis on Elimäellä.

olisko?

Alavuksen Shell.

olisko?

Tai siis oli Shell aikaisemmin.

olisko?

66 tien varressa.

olisko?

Muistaakseni toi alavuden huoltis taisi palaa joskus? Vai höpisenkö omiani taas. Mutta joo tosta mennään vähän eteenpäin, nii tulee se kuortaneen näköala parkkis. Missä oli ns hyvät näkymät. Sekä kahvila. En ole luntannut. Muistin mukaan mennään. Sitä ei aina ollut.

etsä tajuu muumio

Hitto. Olen alkanut kirjoittaa, kuten lapset puhuvat. Tietsä niinku. Ja sitä lyhennettyä suomea sekä jotain englannin ja suomen sekoitusta. Tulkki pitää olla.

Qroquius KadD

Antiikin kreikkalaisten viisauden mukaan kulttuurin tuholla on kolme tunnusmerkkiä:

1) vanhemmat alkavat matkia lapsiaan
2) opettajat pelkäävät oppilaitaan ja
3) eläimille myönnetään ihmisoikeudet.

Niidii legit legit niidii legit, sanoisi nuoriso.

mikko

pölkkybaari kempele

Tare

Jopa täällä kahden aseman “kupungissa” oli diesel 1.666, ajatelkaa paholaisen luku. No ABC.llä oli sentin osan kaliimpaa, 1.679 jotain. Mitähän halvimman kauppiaan pumpuilla tuuris. Mutta riemu jää lyhyeksi, päästökaupan laskut lanekavat ja 20 centtiä lisää litarhintoihin.

Peksi

Olisko Rovaniemen eteläpuolella?

Qroquius KadD

Kenties Kempeleen Kesoil.

No niin se papukaija merkki nyt tänne.

Kyllä toi on alavuden entinen Shell. 66 tien varressa. Kuseskellut usein tuon nurkissa. Sekä ryypiskellyt. En edelleenkään ole luntannut. Muistissa vaan on. Olen aivan varma.

Qroquius KadD

Ei taideta puhua samasta kuvasta.

kyllä tuo on alavuksen huoltis

Tarkemmin katsottuna, tuohan on Thaimaasta. On tullut ryypättyä ranskassa, Saksassa, Italiassa, Alankomaissa, ruotsissa, Tanskassa, Norjassa sekä espanjassa. Suomesta puhumattakaan. Tuollainen katto rakenne on kyllä olemassa myös Suomessa. Alavus. Pohjanmaa. Pohjanmaalta on menty usaan paljon. Veikkaan että vaikutteita siitä.

mariD

Sun pitää ehdottomasti kokea vielä kunnon kännit Saudeissa. Kyllä sieltä saa salakuljetettua viskiä, konjakkia ja muita laatuviinoja.

Siinä vaan voi käydä niin, että kotiinpaluu saattaa jonkin verran viivästyä jos sattuu huono tuuri käymään, mutta elämähän on valintoja ja riskejä. Ja saahan siitä mukavan sulan hattuun kun voi kehua riekkuneensa Saudi-arabiassa tuhannen kännissä

Last edited 25 päivää sitten by mari
Qroquius KadD

Kohta pensun ja tiisun hinnat saattavat tulla rytisten alas:

https://www.is.fi/autot/art-2000010504766.html

Harmi vain, ettei niillä saa silloin enää ajaa.

mariD

Itseäni mietityttää millaiseksi kaupungissa liikkuminen jalankulkijana muuttuu kun kaikki ajoneuvot ovat täyssähköisiä. Niistä kun ei kuulu juuri muuta ääntä kuin renkaiden lähes olematon kohina. Täällä Las Palmasissa on verrattain paljon jo täyssähkövehkeitä ja kyseessä kun on ahdas kaupunki ja ajokulttuurin kanssa vähän niin ja näin, saa olla todella varuillaan.

Toisaalta kaupungit muuttuvat hiljaisemmiksi koska kaikki ajoneuvot toimii sähköllä, tosin nykyautot ovat hiljaisia muutenkin. Mutta se mopojen ja moottoripyörien pärinä ja murina! Kuvittele sellainen miehekäs muskelimainen Kawasaki, vaikkapa 800 kuutiota jossa jo tyhjäkäynti aiheuttaa olohuoneen ikkunan helisemisen. Sehän menettää kaiken maskuliinisuuden kun siihen vaihdetaan täyssähkömoottori. Luultavasti niiden myynti tulee romahtamaan.

Qroquius KadD

Moottoripyörän merkki on toki Harley-Davidson ja sen käyntiääni on kuin klassista musiikkia, kun kahvasta kääntää:
“Brrrraahmmmssss! Brrrrraahmmmmssssss!!”

Mutta sähkömoottorilla?
Kuka sellaista hiiren itkua kuuntelisi?
Johan sitä nyt silloin ajaa ennemmin vaikka jonnemopolla;
siitä lähtee sentään maskuliininen ääni, joskin sangen puberteettinen PÄÄÄÄÄÄÄÄÄ!!!

Last edited 24 päivää sitten by Qroquius Kad
Jippos123

Itselläni ollut dieseli jo viimeiset 30 vuotta. Dieselin hinta pyörii nyt välillä 1,65-1.89 euroa vähän päivästä riippuen.
Aina kun löytyy alle 1,7 euroa niin otan tankin täyteen.
Ensimmäisenä koronakesänä tankattiin kalareissulla Pellossa hintaan 2,56. Taisi olla mukana lapinlisää.

Tapio

1969 taisii bensa olla 37 penniä litra, kuten fazerin possumunkkikin
Petrooli veneeseen 16 p. Litra

Timo Lyytikäinen

Pölökky-Kesoili Kempele

Masa

Kempeleen Kesoil. Tuli juotua kahvia monesti 80 luvulla

mariD

Mielestäni dieselin käyttövoimavero on menneen aikojen peruja eikä sille ole enää mitään perusteluja. Kun huomioidaan dieselin ja bensiinin välinen hintaero, näyttää se joskus 80-luvulla olleen paljon suurempi ja silloin kai se käyttövoimavero tulikin, mutta nyt se on kyllä täysin kohtuutonta rahastusta. Mutta autoilijoilta on helppo kupata kun toisten on pakko päästä liikkumaan.

Jippos123

Oman dieselin käyttövoima+autovero on inan alle 800 vuodessa vaikka ei ajaisi metriäkään. Ylihuomenna menee taas maksuun vajaa kaksi hunttia. Ihan perseestä koko vero.

mariD

Älä muuta sano. Itsellänikin oli toka auto turbodiesel jonka vaihdoin aika sukkelaan pois koska suoraan sanoin v*tutti tuo vero. Sen perusteet ovat vanhentuneet jo ajat sitten mutta kun joku vero kerran keksitään, ei siitä ihan niin vain luovuta.

muuammiäs

Suora hintavertailuhan ei tietenkään kerro mitään. Pitäisi mukana olla ansiotaso, paljonko bensaa esim. teollisuustyöläisen keskimääräisellä tuntipalkalla sai.

Juha

Heinäkuussa 1998 95 bensa maksoi halvimmillaan 4.77 mk

tappernoje

Luulin että se on Oulaisten rasist iasema

Tare

Ennen jopa pikku kylillä oli union, shell,kesoil. Niissä oli kaljan myyntiä ja persuruokaa. Väheksymättä niiden parlamentaalista vaikutusta keskustelukerhojen kautta. Nykyäänhän ei ole kuin ABC kokoontumisia ja sinne ei hyväksytä kaikkia, kepulaisuus on etu.

Haba

Möysän Esso lahti