Tukholmassa ammuttu vartija oli itsekin gangsteri

Kuvakaappaus 2019-10-14 02-07-30.png

Useimmat mediat ja niiden lukijat ovat vetäneet Rinkebyn vartijan ampumisesta aivan vääriä johtopäätöksiä. On annettu ymmärtää, että vartijan ampuminen oli jollain tavalla provosoimaton tapaus, jossa raukkaparka vartija osui gangsterinalkujen tielle ja tästä seurasi ampujaiset. Siitä sitten taas seurasi se, että ammattiliito puuttui tapahtumaan.

Ensinnäkin vartija ei ollut väärässä paikassa väärään aikaan vaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Vartija ei ollut kellarissa työtehtävässä, olletikin, että oli liikkeellä virka-aikaan virkapuvussa virka-autolla kolleegansa kanssa. Sanottakoon vielä se, että perusteollisuusvartijoilla ei ole mitään turvakohteita rinkebyläisten kerrostalojen maanalaisten autotallien kellarivarastoissa.
Mitä oikein tapahtui?
Vartija oli ”växt i orten”-vartija. Eli ”brusha” (brother). Eli lähiössä kasvanut uusruotsalainen jolppi. Nämä växt i orten-vartijat ovat yhtä rikollisia kuin aidot gangsteritkin. He ovat eräänlaisia vartijapukuisia jengiläisiä. He toimivat jengien hyväksi siinä määrin kuin asianhaarat antavat myöten. Toimeenkuva voi olla moninainen: myydään kaikenlaisia vinkkejä, tipsejä ja mitä tahansa arvokasta tietoa.  Jotkut kuljettavat huumeita tai myyvät niitä.  Tai voivat viikonloppuiltaisin olla huumevarastoina. Yhtä hyvin huumeiden tilalla voi olla aseita.
Päällisin puolin nämä brushat vaikuttavat ihan kunniallisilta vartijoilta. He toimivat kuten vartijat toimivat eri tilanteissa. Ottavat rosvoja kiinni ja pitävät järjestystä yllä kuten muutkin kolleegansa. Mutta brusha on joka tapauksessa myös gangsteri. Tämä rikollinen puoli vaan hoidetaan niin matalalla profiililla ja huomaamattomasti, että esimerkiksi poliisin on hyvin vaikea ylipäätän saada vihjeitä tällaisista vartijoista. Saati sitten kolleegat.
Jos osaa liikkua, ja osaa pitää SILMÄNSÄ AUKI, saattaa silloin tällöin nähdä merkillisen tapahtuman. Kun astuu tyhjään parkkihalliin, kellariin tai tyhjän teollisuusalueen laidalle, saattaa nähdä vartijan ja muutaman ilmiselvän gangsterin olevan keskenään hyvässä hengessä. Kun sivullinen astuu tilaan niin gansgterit ja vartijat tekevät nopean ”gangsterihalin” ja poistuvat tahoilleen. Asioita tajuava ymmärtää, että siinä oli brusha-vartija, joka tapasi toisia brushia.
Rinkebyläisessä kellariautotallissa oli siis kaksi brusha-vartijaa neuvottelemassa jengiläisten kanssa asioista. Sitä ei tiedetä mitä neuvoteltiin. Mutta ampumiselle ei voi olla kovin montaa motiivia. Koska vartijaa ammuttiin jalkaan niin siitä voidaan päätellä, että joko vartija oli velkaa ja polvitönkötys oli viimeinen maksumuistutus. Seuraava osuu päähän. Tai sitten vartija oli hukannut jonkun huume-erän tms. Tai mahdollisesti häntä muistutettiin rispektistä. Jos vartija aikoikin loikata eikä halunnut enää jatkaa gangsterien juoksupoikana. Polvi tönkötettiin muistoksi mitä tarkoittaa rispekti.
Oliko kyseessä siis hyökkäys järjestäytynyttä yhteiskuntaa vastaan? Joidenkin mielestä vartija sai mitä ansaitsi ja sillä selvä. Sen sijaan yhteiskunnan toimijoiden pitäisi lopettaa leikkiminen ja ottaa asioita vähän vakavammin. Jos poliisiin/ vartijaksi/ asevoimiin jne pitää saada sitä etnistä taustaisuutta, jotta se kuvaisi mahdollisimman hyvin monikulttuurista yhteiskuntaa, niin kai siinä voi käyttää edes hieman tervettä maalaisjärkeä. Kuka oikeasti luulee tosissaan, että samalla kadulla keskenään varttuneet uusruotsalaiset lähiönuorukaiset, brushat, kasvavat niin erilaiseen aikuismaailmaan, että toisesta tulee oikea vartija ja toisesta gangsteri. 
Jos minä olisin yhteiskunnan päättävillä paikoilla niin olisin huolestunut siitä, että Tukholmassa Järvan alueella moni vartija on enempi tai vähempi mukana alamaailman touhuissa. Mutta koska en ole, en ole siitä huolestunutkaan.